perjantai, 27 joulukuun

Pohjois-Helsingissä toimivan Facebookin kaupunginosaryhmän ylläpitäjänä toimiva Anne Vuori kertoo, kuinka tekaistun Facebook-profiilin voi tunnistaa.

Facebookin kaupunginosaryhmät ovat usein toimivia alustoja, jos haluaa keskustella omaan asuinalueeseen liittyvistä asioista.

Kuitenkin viime viikkoina Pohjois-Helsingin kaupunginosaryhmissä on havaittu tekaistuja tilejä, jotka levittävät keksittyä tietoa nuorten tekemästä ilkivallasta.

Esimerkiksi Paloheinä-Pakila-Torpparinmäki ilmoittaa -ryhmässä julkaistiin kirjoitus, jonka mukaan teini-ikäiset pojat olisivat heittäneet ryhmän jäsenen päälle sangollisen kylmää vettä. Julkaisu on poistettu ryhmästä, mutta Yle on nähnyt siitä ruutukaappauksen.

Eräs julkaisuun kommentoinut huomauttaa, että julkaisijan profiilikuvana on keski-ikäisen miehen kuva, jollainen löytyy helposti netistä hakemalla ”scammer pictures ideas”.

Ryhmän ylläpitäjänä kymmenen vuoden ajan toiminut Anne Vuori kertoo, ettei ole aiemmin kohdannut vastaavaa.

Hänen mukaansa pientalovaltaisella alueella on ollut jonkin verran myös oikeaa nuorten häiriökäytöstä, kuten esimerkiksi ovikellojen soittamista turhaan.

– Mutta tämmöiset selkeät ylilyönnit saavat tuntosarvet pystyyn. Että hetkonen, tämä ei ole ihan tyypilistä.

Vuori kertoo myös naapurikaupunginosa Suutarilan ryhmässä olleesta julkaisusta, jonka mukaan nuoret olisivat heittäneet jääkokkareilla autoa, ja saaneet sen kyljen lommoille. Yle on nähnyt ruutukaappauksen julkaisusta, jonka on tehnyt eri profiili, kuin aiemmin mainitun julkaisun vesisangosta.

Käänteisellä kuvahaulla julkaisun auton kuvan voi löytää helposti netistä, joten Suutarilan nuoret eivät liity tapaukseen mitenkään.

– Huomasimme, että nämä profiilit ovat kavereita keskenään. Nehän voivat olla jopa saman henkilön tekemiä profiileja, Vuori arvioi.

Näin tekaistun tilin voi tunnistaa

Vuoren mukaan joku saattaa tehtailla valheellisia julkaisuja nuorista, koska hänellä ei ole parempaakaan tekemistä.

– Ehkä hän on joku yksinäinen ihminen. Yksinäisyys on todella ikävä ilmiö tällä hetkellä. Ehkä hän etsii tällä tavalla huomiota, kun saa ihmisiä keskustelemaan postauksen alle.

Vuoren ylläpitämässä ryhmässä on noin 13 000 jäsentä. Hän kertoo, että parhaiten tekaistun tilin tunnistaa tutkimalla julkaisijan profiilia hieman tarkemmin: jos profiilikuva ei ole ihan normaalin oloinen ja käyttäjällä on vain muutama kaveri, kannattaa hältyskellojen soida.

Hyvä keino on myös tarkistaa, koska tili on luotu. Jos profiili on uusi eikä se ole ehtinyt tehdä Facebookissa juuri mitään, voi se olla merkki tekaistusta tilistä.

– Tämä ryhmä on pelastanut monen lemmikin katoamisen ja pyörävarkauden, ja poliisi on saanut erään murtovarkaankin kiinni ryhmämme ansiosta. Se on sitten ikävää, että tämmöistä tapahtuu, Vuori sanoo.

Katso myös:

Jaa.
Exit mobile version