torstai, 19 syyskuun

Mikkelin vanhalla hautausmaalla on töhritty vanhoja puita. Elävän puun puhdistaminen voi olla mahdotonta.

Sata vuotta vanhan kuusen kaarnaan on spreijattu penis. Viereisessä on hakaristi.

Töhrityt puut reunustavat ikivanhaa hautaa. Sekään ei ole säästynyt sotkemiselta.

1800-luvulla perustettu hautausmaa Mikkelissä on joutunut ilkivallan kohteeksi. Kaupunginpuutarhuri Marko Vuorinen ei usko, että töhrijän varsinainen tarkoitus olisi ollut häiritä hautarauhaa.

Puistona toimivalle alueelle ei ole enää aikapäiviin haudattu ketään.

– Tämä on ehkä ajattelemattomuutta ja hölmöilyä, mutta törkeää. Tähän asti viimeiset leposijat on jätetty rauhaan.

Samanlaisia töhryjä on ollut puissa muuallakin Mikkelissä tänä kesänä. Jäljet saattavat olla ikuisia. Pehmeä kaarna imee maalin itseensä, ja sen puhdistuksessa pitää olla varovainen. Jos kuori vaurioituu, puu kuolee.

– Kokeilemme eri konsteilla, saataisiinko maalia edes haalistumaan. Voi olla, ettei sekään onnistu, Vuorinen pohtii.

Kaupunki harkitsee rikosilmoituksen tekemistä. Itä-Suomen poliisin rikoskomisario Timo Häkkinen kertoo, että syyllisen löytäminen on vaikeaa, jos tekijästä ei ole mitään havaintoja eikä valvontakameran kuvaa.

Poliisi selvittää usein graffitien tekijöitä sen perusteella, että he signeeraavat teoksensa omalla merkillään. Mikkelin hautausmaan töhryjä poliisi ei ole nähnyt, eikä tiedä, onko puihin piirretty tunnuksia.

Kaupunginpuutarhuri Marko Vuorinen toivoo, että ihmiset ottaisivat kaupunkiin yhteyttä, jos heillä on näköhavaintoja tapahtuneesta.

– Kiinnostaisi tietää, millainen porukka täällä on askarrellut. Tämä pitää saada loppumaan, Vuorinen sanoo.

Hautausmaa on ollut asiattoman käytöksen kohteena edellisen kerran vuosikymmeniä sitten. Silloin vaadittiin käytöstä poistetun hautausmaan kunnostamista, sillä kaupungin pöytäkirjojen mukaan siellä oli harrastettu markkinoiden yhteydessä epäsiveellistä toimintaa. Ei ole tiedossa, mitä toiminta käytännössä oli.

– Ehkä täällä oli pelattu korttia, Vuorinen miettii.

Jaa.
Exit mobile version