maanantai, 21 lokakuun

Abu Sayyaf -ryhmä sieppasi suomalaisia ja kuuden muun maan kansalaisia Jolon saarelle Filippiineillä.

Filippiiniläinen tuomioistuin on tuominnut 17 ääri-islamistisen Abu Sayyaf -ryhmän jäsentä elinkautisiin vankeustuomioihin yhteydestä 21 ihmisen sieppaukseen vuonna 2000, kertoo Filippiinien kansallinen uutistoimisto PNA.

Oikeus katsoi tuomitut syyllisiksi 21 syytekohtaan muun muassa kidnappauksesta ja vapaudenriistosta lunnaita vastaan. Syytetyt saivat jokaisesta kohdasta elinkautisen tuomion.

Tuomittujen joukossa ovat muiden muassa YK:n turvallisuusneuvoston pakotelistalla olevat Hilarion Roel Santos eli Ahmed Islam Santos ja Redendo Dellosa.

ISIS-terroristiliittoumaan liitetty Abu Sayyaf sieppasi huhtikuussa 2000 21 ihmistä malesialaisesta, Sipadanin saarella sijaitsevasta sukelluskeskuksesta. Heidän joukossaan oli 10 ulkomaista turistia Suomesta, Saksasta, Ranskasta, Etelä-Afrikasta ja Libanonista.

Suomalaiset panttivangit Risto Vahanen ja Seppo Fränti kohtalotovereineen vapautettiin kuukausia myöhemmin syyskuussa, kun Libyan toimittua välittäjänä sieppaajille oli maksettu lunnaat.

Suomen ulkoministeriö ei paljastanut aikoinaan vapauttamisen yksityiskohtia mutta korosti, että Suomi ei ollut maksanut sieppaajille rahaa missään muodossa.

Abu Sayyafin tavoitteena oli luoda Etelä-Filippiineille oma itsenäinen muslimivaltio. Varoja toiminnalleen se hankki ulkomaisia turisteja sieppaamalla.

Monet sieppauksen aikaisista Abu Sayyafin johtajista pidätettiin ja asetettiin syytteeseen panttivankien vapautuksen jälkeen. He saivat surmansa vankilapaon yhteydessä vuonna 2005.

AFP

Jaa.
Exit mobile version