sunnuntai, 13 lokakuun

Talonmiesten määrä on pudonnut dramaattisesti viime vuosina. Päätoimisia talonmiehiä on Suomessa enää vain noin 50.

Joonas Latokankaalla on varsin harvinainen työ. Hän on työskennellyt talonmiehenä helsinkiläisessä suuressa kerrostaloyhtiössä kymmenen vuotta.

Kaikki alkoi, kun edellinen talonmies jäi eläkkeelle palveltuaan samaa taloyhtiötä 39 vuotta.

– Työhaastattelussa minulle sanottiin, että tässä olisi sinulle eläkevirka tarjolla, jos haluat. Kyllähän se minulle sopi, Latokangas sanoo ja hymähtää.

Kiinteistötyönantajat ry:n toimitusjohtaja Pia Gramén kertoo, että Suomessa on talonmiehiä arviolta vain 400, kun vielä 15-20 vuotta sitten heitä oli noin 2 000. Suurin osa työskentelee osa-aikaisena, ja kokoaikaisia talonmiehiä on nyt enää arviolta 50.

– Kiinteistöt teknistyvät koko ajan. Älyteknologia ja taloautomaatio lisääntyvät ja kiinteistöhuolto vaatii taloteknisten järjestelmien hallintaa. Tätä osaamista perinteisillä talonmiehillä ei välttämättä ole.

Aina tavoitettavissa

Joonas Latokankaalla, 37, on perinteinen talkkarin työsuhdeasunto taloyhtiössä.

Samassa rapussa sijaitsevat myös varasto ja työtila. Pihalla on taloyhtiön omistama mönkijä, päältäajettava ruohonleikkuri ja traktori.

Latokangas sanoo, että hän on tavoitettavissa käytännössä kellon ympäri. Viikonloppuisin ja loma-aikoina töissä on kaksi osa-aikaista talonmiestä.

– En ole tarkka työajastani. Kun olen kotona ja puhelimen päässä, olen käytännössä aina töissä. Lomalla lähden mökille, jotta voin irrottautua töistä.

Hän tekee valtaosan työpäivistään ulkohommia, mutta käy myös asunnoissa lähes päivittäin. Kynnys talonmiehelle soittamiselle on hänen mukaansa hyvin matala.

– Iäkkäille ihmisille käyn välillä läheisessä ruokakaupassa ostoksilla, asentelen tauluja ja vaihdan lamppuja. Yhden asukkaan kaksosille kokosin babysitterit. Olen arjen apuna.

Latokangas näkee roolinsa talonmiehenä laajemmin kuin pelkkänä kiinteistönhuoltajana.

– Minä tunnen asukkaat ja asukkaat tuntevat minut. Lapset tulevat juttelemaan pihalla. Suhtaudun tähän niin, että taloyhtiön piha-alueet ovat kuin omakotitalon piha, josta pidän huolta. Asenne ratkaisee paljon.

Oma talonmies voi tulla halvemmaksi

Pohjois-Haagaan vuonna 1956 valmistuneessa Asunto Oy Aitiossa on aina ollut oma talonmies. Yhtiöön vuonna 1988 muuttanut Timo Salo on toiminut taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana viimeiset 13 vuotta.

Hänen mukaansa suuressa kuuden asuintalon ja 199 asunnon taloyhtiössä päätoiminen talonmies tuo suunnitelmallisuutta kiinteistönhoitoon.

– Oma talonmies on motivoitunut ja sitoutunut työpaikkaansa, koska siinä on jatkuvuutta, jos työnsä hoitaa hyvin.

Talonmiehen palkkaaminen voi tulla Salon mukaan jopa halvemmaksi kuin palvelun ostaminen kiinteistöhuoltoyritykseltä. Hänen mukaansa päätoimista talonmiestä ei voi verrata huoltoyhtiöön, eivätkä kannattavuuslaskelmat anna kokonaisuudesta oikeaa käsitystä.

– Huoltoyhtiöiden taso voi olla hyvin kirjavaa. Alan keskittyminen isoihin yrityksiin ei ole ainakaan parantanut kiinteistöhoidon laatutasoa.

Päätoimisia talonmiehiä on Kiinteistötyönantajat ry:n Pia Graménin mukaan lähinnä suurten kaupunkien suurissa taloyhtiöissä.

– Valtaosa työskentelee Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla, missä on eniten isoja taloyhtiöitä. Joitain kymmeniä talonmiehiä on edelleen myös Varsinais-Suomessa, Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä.

Jaa.
Exit mobile version