Tuore tutkimus paljastaa merkittävän yhteyden kolibakteerien ja paksusuoli- sekä virtsatiesyöpien välillä. Länsimaissa syöpää aiheuttavat bakteerit kiertävät ihmiseltä toiselle.
Tietyt suolistobakteerit aiheuttavat jopa puolet suolisto- ja virtsarakon syövistä länsimaissa.
– Enintään ehkä puolet voisi olla ihan järkevä arvio, mitä nämä bakteerit selittävät näistä syövistä, tutkijatohtori Tommi Mäklin Helsingin yliopistosta sanoo.
Helsingin yliopiston tutkimusryhmän julkaisema artikkeli on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa kolibaktiinia tuottavien E. colien ja syöpien yhteyden olevan merkittävä väestötasolla.
Aiemmissa tutkimuksissa Helsingin yliopistolla näitä tiettyjä bakteerin alatyyppejä on löydetty noin neljäsosasta suolistosyövän kasvaimista.
Kolibaktiini-nimistä solumyrkkyä tuottavia, syöpää aiheuttavia kolibakteereja ei löydy niistä maista, joissa suolistosyöpä on harvinainen tauti.
– Tutkimuksemme osoittaa, että erot näiden syöpien esiintyvyydessä liittyvät erittäin vahvasti eroihin mikrobiomin koostumuksessa globaalin pohjoisen ja etelän välillä. Kyse on pienestä joukosta kolibaktiinia tuottavia E. coleja, joita jokin tuntematon tekijä globaalin pohjoisen väestössä suosii, Mäklin sanoo.
Tuore tutkimus viittaa siihen, että näiden bakteerien kantajuus väestössä selittää jopa 80 prosenttia paksusuolen ja virtsarakon syöpien sekä noin 60 prosenttia eturauhassyöpien esiintyvyyden vaihtelusta globaalisti.
Kolibaktiinin tuotantoon tarvittavia geenejä löytyy vain tietyistä E. coli -bakteerin kehityshaaroista. Ne ovat myös yleisiä bakteremian eli verenmyrkytyksen, virtsatietulehduksen ja vastasyntyneiden aivokalvontulehduksen aiheuttajia.
Haitalliset bakteerit tarttuvat toisilta ihmisiltä
Kyseiset bakteerit löytävät tiensä ihmisen suolistoon toisilta ihmisiltä.
– Ne ovat aika hyviä siirtymään ihmisten välillä. Kun ollaan kontaktissa ja käydään vaikka vessassa jonkun (toisen) jälkeen, ja sitten siellä on jotain vähän ilmassa, ja ne sattuvat menemään suolistoon, Mäklin kertoo.
Syöpää aiheuttavat bakteerit jäävät Mäklinin mukaan suolistoon aiheuttamatta mitään oireita, mutta voivat vuosikymmenien päästä aiheuttaa syövän. Se on Mäklinin mukaan nopanheittoa, kuka sitten saa saamastaan bakteerista syövän ja kuka ei.
– Kun näitä bakteereja on länsimaissa kierrossa paljon enemmän ihmisillä, niin näitä nopanheittoja tapahtuu paljon useammin, milloin syöpä voi syntyä, Mäklin sanoo.
Mäklin pitää syöpäbakteerien esiintymistä elintavoista johtuvana.
– Jos muuttaa sellaisesta maasta, missä sitä syöpää ei esiinny paljoa, tämmöiseen maahan, jossa sitä on, niin kymmenien vuosien tai vuosien aikana, kun asuu siellä, riski nousee samalle tasolle, mitä se on kantaväestöllä.
Tutkimus antaa toivoa rokotteesta syöpää vastaan
Altistuminen kolibaktiinia tuottaville E. coleille voi tapahtua jo varhain syntymän jälkeen. Siksi syöpäriskin vähentämiseen tarvitaan yksilötason elintapamuutosten lisäksi myös myrkkyä tuottavien E. colien väestötason kantajuuden vähentämiseen tähtääviä toimia.
Koska kolibaktiinin tuotantoon tarvittavat geenit ovat keskittyneitä pieneen osaan E. coleja, niitä vastaan saattaa olla mahdollista kehittää esimerkiksi rokote.
– Jos saisimme hävitettyä nämä bakteerit ihmisten suolistosta esimerkiksi tekemällä rokotteen, niin voisimme vähentää suolistosyövän esiintymistä ainakin sen verran, mitä nämä bakteerit selittävät, Mäklin sanoo.
Rokotteen mahdollisuutta voisi Mäklinin mielestä selvittää noin kymmenen vuoden aikajänteellä. Samoja bakteereja vastaan on yritetty kehittää rokotteita jo aiemminkin.
Suolistosyövät lisääntyvät nuorilla aikuisilla
Kolibakteereja löytyy kaikkien ihmisten suolistosta. Ne ovat osa suoliston mikrobiomia, joka on eräänlainen mikro-organismien ja bakteerien ekosysteemi. Nyt löydetyt syöpää aiheuttavat bakteerit ovat saman lajin eri kehityshaaroja, jotka tuottavat myrkkyä.
Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpätyyppi, ja sen esiintyvyys on kasvanut merkittävästi viime vuosikymmeninä, erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa.
– Se on jatkotutkimuksen aihe, että mitkä tekijät länsimaisessa väestössä lisäävät riskiä näiden bakteerien kantamiselle, Mäklin sanoo.
Tämä tutkimus ei poissulje muita syöville altistavia tekijöitä, kuten viime viikkoina paljon puhuttanutta lihan ja leikkeleiden syöntiä.