torstai, 4 heinäkuun

Länsi-Pohjan keskussairaalaan on tullut viisi aivotulehduspotilasta viikon sisällä. Kahdella heistä on varmistunut puutiaisaivokuume, ja kolmen testituloksia odotellaan vielä.

Lapin hyvinvointialueen infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että Kemin–Simon suunnalla on sairastunut viisi henkilöä aivotulehdukseen viimeksi kuluneen viikon sisällä. Heitä ei ollut rokotettu. Heidät on otettu hoitoon Länsi-Pohjan keskussairaalan päivystyksen kautta.

Kahdella sairastuneella aivotulehduksen syyksi on jo varmistunut puutiaisaivokuumesairaus. Kolme potilasta odottaa vielä testituloksia.

– Meillä on varmasti myös sellaisia tapauksia, jotka eivät ole joutuneet sairaalaan. Tämä on jäävuoren huippu, joka näkyy tuolla vuodeosastolla, Broas sanoo.

THL:n rekistereiden mukaan vuosina 2001–2022 Lapin hyvinvointialueen kunnissa oli keskimäärin kaksi puutiaisaivokuumetapausta vuodessa. Viime vuonna niitä oli seitsemän, ja tänäkin vuonna THL on rekisteröinyt jo kolme tautitapausta.

Jo aiemmin tänä kesänä Kemissä on todettu puutiaisaivokuume yhdellä henkilöllä.

Broaksen mukaan puutiaisaivokuume on pahimmillaan vaarallinen tauti, joka voi johtaa tehohoitoon ja yksittäisissä tapauksissa jopa kuolemaan.

Korkean riskin alueilla saa ilmaisen rokotteen

Puutiaisaivokuume on useimmiten puutiaisen, kansanomaisesti punkin, pureman kautta leviävä virusinfektio. Puutiaisen levinneisyysalue kattaa Meri-Lapissa Simon kunnan ja Kemin kaupungin eteläiset osat.

Näillä alueilla on tarjolla ilmainen rokotesarja puutiaisaivokuumetta vastaan. Broaksen mukaan rokotesarjaan kuuluu kolme rokotetta, joista jo ensimmäinen vähentää taudin riskiä jonkin verran.

Täyden suojan rokote tarjoaa kuitenkin vasta kolmannen rokotuskerran jälkeen.

Päivitetty otsikkoa kello 17.11. Lisätty tieto aiemmasta tautitapauksesta Kemissä klo 17:44.

Jaa.
Exit mobile version