perjantai, 20 syyskuun

Tiktok-videolla on Josefi Tiirola, jonka huulet liikkuvat. Antti Holman ääni sanoo: ”En aio vittu tehä enää mitään.” Ruudulla lukee: ”Kun sun työsuhde loppuu parin viikon päästä ja oot tilin ainoa ylläpitäjä.”

Videon viesti on, että kaksivuotinen Muualta meille -hanke päättyy, kuten myös Tiirolan työ siinä. Video ei ole Tiktok-maailmassa outo, juuri tällaisia videot siellä ovat.

Video on herättänyt paljon reaktioita, sillä ihmisiä harmittaa ja pelottaa, miten tilin käy. Joku kuvaa sitä legendaariseksi.

Sellaiseksi tili on lyhyessä ajassa muodostunutkin. Vaikka videot eivät sinänsä ole erikoisia, erikoista on, että niitä tekee pieni kunta. Tilillä on yli 12 000 seuraajaa. Se ei ole Tiktok-maailmassa valtavasti, mutta parintuhannen asukkaan kunnalle se on. Katsotuimmalla videolla on yli 400 000 katselukertaa.

Pormestari Harri Peltola sanoo, että tiliä ei lopeteta, vaikka hanke loppuu. Kunnassa on huomattu Tiktok tehokkaaksi keinoksi tavoittaa nuoria.

– Aina tietenkin mietitään sitä, miten julkinen taho on mukana kanavassa, joka koukuttaa. Ehkä siellä Tiktokissa on kuitenkin syytä olla seassa asiallista, tai osin viihteellistäkin, julkisen puolen viestintää.

Tekijä ei itse edes olisi Tiktokissa

Tiliä on ylläpitänyt suurimmaksi osaksi projektikoordinaattori Josefi Tiirola. Tiirola on vastannut Tiktokissa eräällekin harmistuneelle, että hän ei enää jaksa ylläpitää Tiktokia nykyiseen malliin, kun hanke päättyy. Videoiden keksiminen on ollut vain pieni osa hänen työtään tähänkin asti muun muassa muun viestinnän ohessa.

On Tiirolan idea, että Puolanka on Tiktokissa. Hän ei kuitenkaan välttämättä olisi Tiktokissa, ellei työn puolesta tällä hetkellä tarvitsisi. Hän näkee siinä niin paljon lieveilmiöitä. Tiktok on täynnä haitallista tai laitontakin sisältöä, kuten omaa ahdinkoaan kuvaavia rappiostriimaajia ja vainoajia.

– Miten se vaikuttaa lapsiin ja nuoriin ja heidän kehitykseensä. Se, minkälaisia asioita he näkevät, on hyvin hälyttävää.

Hän sanoo, että humoristista mutta asiallista sisältöä tuottavat tahot kuten Puolangan kunta eivät tietenkään ole vastuussa tällaisesta sisällöstä, mutta yleisesti hän ihmettelee, miten helposti hyväksymme kaiken, mitä somessa tapahtuu.

Tiktokin koukuttavuutta käsitellään muun muassa dokumentissa Tiktokin koukuttava algoritmi:

Törkeyksiä niin Tiktokissa kuin Facebookissakin

Tiktokin ylläpitäminen ei ole aina ollut hauskaa. Kommenteissa on paljon kehuja mutta myös asiattomuuksia. Se ei toisaalta yllätä Tiirolaa. Vielä pahempia kommentteja tulee vanhempien ikäryhmien suosimista kanavista, erityisesti Facebookista.

– Jos ihmiset Facebookissa ovat niin törkeitä toisiaan kohtaan, en ole yhtään yllättynyt, että nuoret käyttäytyvät samalla tavalla Tiktokissa. Eivät nuoret varmaan tyhjästä ole keksineet sellaista.

Joskus ihmisillä on vaikea hahmottaa, että some-tilien ylläpitäjä ei ole vastuussa kaikesta kunnan toiminnassa. Tiirola on yrittänyt ohjata ihmiset olemaan yhteydessä kunnallispäättäjiin, mutta silti hän saa ison osan kritiikistä, joka kohdistuu kunnan hallinnon tekemiin päätöksiin.

– Ihmisillä hämärtyy todella nopeasti käsitys kunnallisdemokratiasta, kun työntekijä on näkyvästi läsnä sosiaalisen median tileillä. Se on ollut hyvin hämmentävää.

Kuntaliiton viestinnän kehittämispäällikkö Tony Hagerlund sanoo, että somen tekeminen ”on taatusti” raskasta monessa paikassa, ei vain Puolangalla. Sosiaalisen median ilmapiiri on joskus kaikkea muuta kuin rakentava.

– Yhteiskunnan ilmapiiri on muuttunut siihen suuntaan, että voidaan olla hyvinkin kriittisiä tai negatiivisia monessa yhteydessä.

”Ihmisille tulee niin paljon videomateriaalia vastaan”

Tiirolalta on joskus kysytty, onko Tiktokin tekeminen oikeasti järkevää kuntien resurssien käyttöä. Hän sanoo, että ei ole itsekään varma, onko suuresta seuraajamäärästä kunnalle suoraa hyötyä.

– Vaikka ihmiset näkevät meidän videon ja tykkäävät siitä, ei se välttämättä tarkoita, että he jälkikäteen hirveästi muistaisivat Puolankaa. Toki varmasti joku muistaa, mutta ihmisille tulee niin paljon videomateriaalia vastaan.

Kuntien kannalta somessa kannattaa kuitenkin olla, sillä ovathan siellä kuntalaisetkin, Kuntaliiton Hagerlund sanoo.

Tiirola harkitsee, tekisikö jatkossa enemmän sisältöä omalle tililleen. Ne olisivat luontovideoita.

– Se on Tiktokissa erittäin hyvä puoli, että esimerkiksi luontokuvaajat pystyvät tuomaan enemmän työtään esille, tai mikä tahansa ammattiryhmä. Siellä on myös asiapitoista sisältöä, mikä ehdottomasti on Tiktokin hyvä puoli.

Jaa.
Exit mobile version