torstai, 31 lokakuun

Israelin armeija ja tiedustelupalvelut ovat surmanneet jo ison osan Hamas-terroristijärjestön johdosta. Jossain Gazan kaistalla piileksii kuitenkin yhä Yahya Sinwar.

Israelin tapettua terroristijärjestö Hamasin sotilasjohtajan Muhammad Deifin ja poliittisen johtajan Ismail Haniyehin, on tappolistalla seuraavana Gazan kaistan johtaja Yahya Sinwar.

Tällainen on ”Khan Younisin teurastaja”, jota israelilaiset nyt jahtaavat kaikin voimin.

Gazan kaistalla palestiinalaisten asiaa on ajanut joukko hyvin erilaisia ihmisiä: osa näkee tekevänsä työtä palestiinalaisen kansakunnan vapauden puolesta, osa työväenluokan ja marxismin puolesta, osa puhtaan ja oikeaoppisen islaminuskon puolesta.

Hamasin Gazan kaistan johtaja Sinwar kuuluu viimeiseen kategoriaan.

Sinwar toimi alun perin Hamasin Majd-joukoissa Gazassa. Majd-joukot valvovat sunni-islamin äärimmäisen suuntauksen noudattamista ja rankaisevat tästä poikenneita. Homoseksuaalisuus, uskottomuus tai pornon hallussapito johtivat kaikki koviin rangaistuksiin.

Palestiinalaisia rankaistessaan Sinwar ansaitsi israelilaisilta lempinimen ”Khan Younisin teurastaja”.

Sinwar nousi Hamasin organisaatiossa pikkuhiljaa ylöspäin. Lokakuun 7. päivän iskuun mennessä hän oli jo lähes messiaaninen hahmo, jonka naama tunnettiin kaikkialla Gazassa.

Gazan sodan alussa Sinwar kuului Hamasin eliittiin sotilasjohtaja Deifin ja poliitikko Haniyehin ohella.

Jos Israelilta kysyy, Sinwar jakaa kollegoidensa kohtalon minä päivänä tahansa. Israelilaiset ovat viitanneet Sinwariin Gazan sodan alusta lähtien ”kuolleena miehenä”.

Lohduton lapsuus

Vuonna 1962 syntynyt Sinwar kasvoi isossa perheessä pakolaisleirillä Gazan Khan Younisin alueella, New Yorker -lehti kirjoittaa henkilökuvassaan.

Lapsuutta värittivät sodat ja pettymykset: Vuoden 1967 Kuuden päivän sodan odotettiin päättyvän Egyptin voittoon ja Palestiinan vapautumiseen. Näin ei käynyt, vaan Israel valloitti Gazan, Siinain, Golanin kukkulat ja Länsirannan.

Gazan kaistalla kasvettiin israelilaissotilaiden valvonnan ja voimankäytön ehdoilla. Vuonna 1973 palestiinalaisten toivo leimahti taas. Egypti ja Syyria yrittivät kostaa tappionsa Yom Kippurin sodassa. Aluksi Israel kärsi raskaita tappioita yllätyshyökkäystä vastaan.

Kohta Israel kuitenkin päihitti vanhat vihollisensa. Neljä vuotta myöhemmin Egyptin presidentti Anwar Sadat matkusti Israeliin ja toivoi rauhaa. Gazan kaistalla tämä nähtiin katastrofisena petoksena.

Sinwar uppoutui Gazan islamistisiin nuorisojärjestöihin. Sheikki Ahmed Yassin oli aikansa tärkeä palestiinalaisjohtaja, pyörätuolilla liikkunut saarnamies.

Ensimmäisen intifadan aikoihin 1987 Yassin perusti Hamasin, josta tuli vähemmän uskonnollisen PLO:n islamistinen vastine.

Ryhmä sitoutui jihadiin, hengelliseen ja sotilaalliseen kamppailuun vastustajaa vastaan. Yassin perusti Gazaan moraalinvalvontajoukon eli Majdin, johon Sinwar liittyi.

Moraalinvartija

Majdissa Sinwar valvoi palestiinalaisia ja suunnitteli iskuja israelilaisia vastaan. Vuonna 1988 Sinwar pidätettiin iskusta jossa kaapattiin ja tapettiin kaksi israelilaissotilasta ja murhattiin neljä pettureiksi epäiltyä palestiinalaista.

Sinwar oli tässä vaiheessa jo paatunut tappaja: kuulusteluissa hän sanoi kuristaneensa yhden uhrin paljain käsin ja tukehduttaneensa toisen kaffiyeh-huivilla.

Israelilaiset tuomitsivat Sinwarin neljään elinkautiseen. Israelilaisvankilaa Sinwar kohteli ”akatemiana”: hän opiskeli hepreaa ja israelilaiskulttuuria tunteakseen vihollisensa paremmin. Palestiinalaisvankien yhteisössä hän hioi johtamistaitojaan.

Vuonna 2004 israelilaishammaslääkäri sai Sinwarin hakeutumaan hoitoon huonon olon seurauksena. Sinwarilla havaittiin aivokasvain, joka leikattiin. Israelilaiset siis pelastivat Sinwarin elämän.

Vuonna 2011 Sinwar pääsi vapauteen, kun palestiinalaismilitanttien kidnappaama israelilaissotilas Gilad Shalit päätettiin vapauttaa vastineeksi 1 026 Hamas-vangin vapaudesta. Sinwar osallistui vankilasta sopimuksen neuvotteluun. Saman tien vapautensa jälkeen Gazaan palannut Sinwar sai vastuulleen Hamasin puolustuksen järjestämisen.

Gazan metro, viimeinen pysäkki?

Hamasin johdossa Sinwar osallistui etenkin Gazan kaistan tunneli- ja bunkkerijärjestelmän, ”Gazan metron” kehittämiseen. Vuoteen 2023 mennessä Sinwarin suosio ja puheet menivät aina vain jyrkempään suuntaan: hän vannoi tuovansa Israelin vastaisen sodan Palestiinasta Israelin maaperälle.

Israelin tiedustelukoneisto välitti israelilaisjohdolle tietoja Sinwarin kiihkoilusta ja hyökkäyksen uhasta, mutta johto ei ymmärtänyt tilanteen vakavuutta.

Hamas iski Israeliin 7. lokakuuta 2023. Israelilaiset olettavat Sinwarin ja sotilasjohtaja Deifin olleen vastuussa iskun suunnittelusta

Gazan sodan alettua Sinwar on todennäköisesti asunut Gazan tunnelijärjestelmässä. Hän ei ilmeisesti koske puhelimeen tai mihinkään sellaiseen elektroniikkaan, joka voisi johtaa hänen sijaintinsa paljastumiseen.

Israel on vannonut eliminoivansa koko lokakuun iskusta vastanneen Hamas-järjestön. Nyt johtoportaasta on jäljellä vain Sinwar ja muutama muu.

Ja kuten Gazan sota on näyttänyt, Israel ei kaihda mitään keinoja päästäkseen tavoitteisiinsa.

Jaa.
Exit mobile version