keskiviikko, 9 lokakuun

Hortonomi Sari Weckström avaa multasäkin, vierellä on kukkaruukku. Kuukalenterin mukaan sipulikukat kannattaa istuttaa 16. lokakuuta mennessä.

Weckström on tehnyt puutarhatyöt kuun liikkeistä kertovaa kuukalenteria apuna käyttäen jo 25 vuotta. Töihin lukeutuvat kylvämisen, istuttamisen, kitkemisen ja kastelun ohella muun muassa sadonkorjuutoimet.

– Katson kalenterista joka päivä kuun liikkeet ja sen korkeuden radalla, Weckström kertoo.

Aikoinaan ihmiset seurasivat luontoa ja tarkkailivat taivaankappaleita ajoittaakseen viljelyn, metsästyksen ja kalastuksen. Tavoitteena oli saada mahdollisimman suuret sadot ja saaliit.

Suullisesti kulkenut tieto on ollut tiedossa ympäri maailman ja kaikissa kulttuureissa jo tuhansien vuosien ajan.

– Hoidan esimerkiksi pihan kompostia, nostan daalian juurakot tai hävitän pihalta pensaan silloin, kun se on kalenterin mukaan suotuisinta toteuttaa, Weckström sanoo.

Kuukalenterin hyödyistä ei ole tutkittua tietoa. Silti tuhannet kotipuutarhurit ja osa puutarha-alalla työskentelevistä hoitaa kasveja sen mukaisesti. Weckström kertoo, että toisin kuin hän, moni ammattilaisista tekee sitä omassa hiljaisuudessaan tai jopa salassa, jotta eivät saa osakseen vastustusta.

Weckström opiskeli 1990-luvulla hortonomiksi ja 2000-luvun alussa fengshui-konsultiksi. Osa fengshui-koulukunnista huomioi kuurytmit puutarhatöissä. Jo pienenä tyttönä hän kuuli mummoltaan ja äidiltään, että viherkasvien mullan vaihto tulee tehdä kuun kiertoa mukaillen.

Kuukalenteri on kuun vaiheisiin perustuva kalenteri, jonka mukaan puutarhuri voi ajoittaa puutarhatyöt. Kun kuu kasvaa, puutarhuri kylvää ja istuttaa satoa ylöspäin tekeviä kasveja, kuten pionin juurakoita. Täydenkuun jälkeen on vähenevän kuun aika, jolloin puutarhuri kylvää ja istuttaa satoa maan alla kasvavia kasveja, esimerkiksi porkkanoita.

Weckström asettelee ruukussa olevan mullan päälle isoimmat tulppaanien ja hyasinttien sipulit. Niiden päälle kaadetaan multaa niin paljon, että sitä on sipulien kokoon nähden kaksi kertaa enemmän. Lopuksi lasagnemaisesti istutettuun ruukkuun asetetaan pienet helmilijojen ja sahramien sipulit. Ne upotetaan sormella oikeaan multasyvyyteen.

Kiinnostus puutarhanhoitoon kuukalenterin mukaan on Weckströmin mukaan kasvanut.

– Ylläpitämässäni Facebook-ryhmässä erityisesti nuoret kyselevät kasvien kastelupäivistä. Keski-ikäiset ovat kiinnostuneita yksityiskohtaisemmista kasvien hoitovinkeistä, jotka saattavat liittyä kuun radan eli kuun korkeuden vaikutuksiin kasvien hoitamisessa, kertoo Weckström.

”Kuu voi vaikuttaa kasvien vesivirtauksiin”

Tiedämme, että kuu aiheuttaa muun muassa vuorovesi-ilmiön pyöriessään maapallon ympäri. Luonnonvarakeskuksen Puutarhateknologiat-ryhmän tutkimusprofessori Saila Karhu ei poissulje mahdollisuutta, että kuu saattaisi vaikuttaa myös kasvien vesipaineisiin ja -virtauksiin. Tutkimustuloksia on esimerkiksi kuun vetovoiman vaikutuksista kasvien lehtien liikkeisiin.

– Kukkasipulit ovat syksyllä kuitenkin lepotilassa, joten ne eivät ole ensimmäisinä päivinä vastaanottavaisia tällaisille vaikutuksille maan sisällä. Kuun vetovoiman vaikutukset myös vaihtuvat vuorokauden eri aikoina, Karhu sanoo.

Hän lisää, että kuukalenterin hyötyjä puutarhatöissä on vaikea tutkia, sillä kasvien kasvuolosuhteet pitäisi vakioida vertailukelpoisuuden saamiseksi. Tutkimuksen tulisi kestää vuosia, ehkä kymmeniäkin vuosia, jotta säätila ja muut ympäristötekijät eivät liikaa vaikuttaisi tuloksiin.

Karhu ei näe, että kuukalenterin käytöstä olisi haittaa. Hän arvelee, että kuukalenterin hyödyt voivat perustua osin siihen, että se ryhdistää monen kotipuutarhurin tekemistä.

– Yleensä puutarhurit, jotka seuraavat luonnon rytmiikkaa, näkevät vaivaa, ja heillä on jo puutarhatietämystä kasvien viljelystä. Onnistuminen voi perustua osittain siihen.

Karhu muistuttaa, että kuukalenterin seuraamiselle ei ole samanlaista tarvetta kuin ennen vanhaan.

– Ajankohtaisia puutarhavinkkejä näkee jatkuvasti uutisissa ja sosiaalisessa mediassa. Sesonkityöt on näin helppo muistaa jopa ruokaostosten lomassa, kun ohittaa kärryjen kanssa esimerkiksi myymälöissä olevat kukkasipulipussit.

Keväällä kukkivat tulppaanit, narsissit, krookukset ja muut sipulikukat istutetaan perinteisesti syys- ja lokakuussa.

”En usko, ennen kuin näen”

Kuun vaikutukset pihan kasvien kasvun hyötyihin perustuvat tällä hetkellä kotipuutarhureiden omaan kokemukseen. Weckströmillä on kuukalenterin käytöstä mielenkiintoisia kokemuksia.

– Istutin kerran perunat väärään aikaan, jolloin varsista tuli pitkiä ja sadosta pieni.

Weckströmin mieleen on painunut myös punajuurikokeilu, jossa hän kylvi kasvin väärään aikaan suhteessa kuun kiertoon, jolloin sille tuli isot lehdet ja pienet juuret.

– Hortonomina en usko, että kyseessä on sattuma. Säät eivät ole mielestäni olleet eri kesinä kuitenkaan niin erilaisia, ja maalle olen tehnyt samat toimenpiteet kuin muinakin vuosina esimerkiksi lannoituksen suhteen.

Weckström suosittelee kotipuutarhureita kokeilemaan kuukalenteria rikkaruohojen nyppimisen tai vesojen leikkaamisen ajoittamisessa. Tarkkailemalla kasveja voi nähdä hyödyt tai haitat.

Kuun vaiheet näkee monista vuosikalentereista symboleina. Kalenterissa on pallokuvat, joissa vasemmalla puolella oleva musta puolikas tarkoittaa nousevaa kuuta ja oikealla puolella oleva musta puolikas tarkoittaa laskevaa kuuta. Valkoinen pallo merkitsee täydenkuun aikaa ja musta pallo on uuden kuun aikaa. Myös älypuhelimista löytyy sovelluksia, joiden avulla voi seurata kuun liikkeitä.

Sipuleita täynnä oleva kukkaruukku kastellaan lopuksi ja sijoitetaan kylmään kasvihuoneeseen talven ajaksi. Keväällä sipulikukat nousevat yksi kerrallaan ruukusta esiin.

Jaa.
Exit mobile version