torstai, 4 heinäkuun

Puolustusministeri Antti Häkkänen arvioi, että venäläisten omistamien kiinteistöjen pakkolunastukset Suomessa lisääntyvät.

Syrjäisen sivutien varressa Lappeenrannassa sijaitseva rakennuskokonaisuus on kuvaava esimerkki Venäjään linkittyvän kiinteistöomistuksen epäselvyyksistä.

Entistä emäntäkoulua on remontoitu kalliisti, mutta tiloissa ei ole vuosiin ollut liiketoimintaa.

Kiinteistöä hallinnoiva yhtiö Embria Village on tilinpäätösten perusteella tehnyt 300 000–400 000 euron tappioita useita vuosia peräkkäin.

Silti joku kuittaa tappiot ja maksaa kiinteistön juoksevat kulut. Paikalla käy säännöllisesti henkilökuntaa pitämässä huolta rakennuksista ja pihasta.

Houkutteleva työ ja koti naapurista

Paikkakuntalaisissa tuttujen rakennusten siirtyminen venäläisyrittäjien käsiin on herättänyt hämmästelyä ja huoltakin.

Sanna Leppäsellä on entisen emäntäkoulun omistajayhtiöstä omakohtainen kokemus. Seitsemän vuotta sitten hän tarttui työpaikkailmoitukseen, jossa etsittiin tilalle puutarhuria ja tuli valituksi. Uusi koti löytyi sopivasti naapuritontilta.

Leppäsen mukaan alkuvaiheen venäläistaustaisella yrittäjällä oli isoja visioita paikan tulevaisuudesta ja osa niistä myös toteutui.

Suurta majoitusrakennusta Leppänen kuvaa viimeisen päälle remontoiduiksi, mutta toisen rakennuksen kellariin suunniteltu kylpylä on jäänyt pahasti kesken.

Leppäsen työsuhde oli kestänyt vajaan vuoden, kun yritys teki omistusjärjestelyjä ja hän sai potkut.

Nimi löytyy Pandoran papereista

Paikan todellisen omistajan selvittäminen osoittautuu vaikeaksi.

Suomessa laki velvoittaa yrityksen ilmoittamaan kaupparekisteriin sen todelliset edunsaajat, mutta Embria Villagen tapauksessa ilmoitusvelvollisuutta ei ole noudatettu.

Kuvio on tuttu toisistakin venäläistaustaisten yritysten omistamista kiinteistöistä Suomessa. Todelliset edunsaajat kätkeytyvät ketjutettujen sijoitusyhtiöiden tai bulvaanien eli välillisen omistajan taakse.

Embria Villagen taustalla vaikuttaa kansainvälinen sijoitusyhtiö Embria, joka on rekisteröity Kyprokselle. Kyproksen kaupparekisterissä yhtiön perustajiksi on nimetty Vladimir Gurov ja Pavel Yakovlev.

Mediatietojen mukaan he ovat Pietarista lähtöisin olevia sijoittajia, joiden kiinnostuksen kohteena on startup-yritysten rahoittaminen ja kasvattaminen.

Yle tavoitteli kaksikkoa viikon ajan kysyäkseen heidän tarkoitusperiään entisen emäntäkoulun hankinnalle vuonna 2018, mutta ei ole saanut heiltä vastausta.

Tietovuotoaineistot kuten Pandoran Paperit osoittavat, että Embria-konserni on käyttänyt veroparatiiseja sijoituksia tehdessään. Embria on osakkaana esimerkiksi brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröidyssä yhtiössä. Venäläiset hyödyntävät usein veroparatiiseja liiketoimissaan.

Puolustusministeriölle tieto kiinteistön omistajasta on keskeinen

EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten on vuoden 2020 jälkeen pitänyt hankkia puolustusministeriöstä lupa kiinteistön ostamiseen.

Suomessa on kuitenkin ennen lupalainsäädännön voimaantuloa hankittuja kohteita, joiden omistaja kätkeytyy esimerkiksi veroparatiiseihin perustettujen sijoitusyhtiöiden ketjuun.

Puolustusministeriö korostaa, että kiinteistön omistaja on keskeisessä osassa, kun paikasta ryhdytään tekemään riskiarviota. Jos kiinteistön omistajaa ei tiedetä, herättää se ministeriön mukaan viranomaisen mielenkiinnon.

Puolustusministeriön mukaan se seuraa Suomessa joidenkin kiinteistöjen käyttöä, mutta ei kerro julkisuuteen seurattavien kohteiden määrää tai sijaintia.

Jos kiinteistön omistus uhkaa kansallista turvallisuutta, se on puolustusministeriön mukaan mahdollista lunastaa valtiolle.

Koko paikallinen henkilökunta irtisanottiin

Puutarhuri Sanna Leppänen inspiroitui eniten rakennuksia ympäröivästä luonnosta ja näki paljon vaivaa herättääkseen koulutilan vanhat viljelykset uuteen loistoon.

– Minulle se oli unelmatyö. Valitettavasti minut ja koko muu runsaan kymmenen työntekijän henkilökunta irtisanottiin, kun yrityksen johto vaihtui, Leppänen kertoo ajasta, jolloin nykymuotoinen Embria Village perustettiin.

Hän sanoo usein hämmästelleensä työporukan ja myöhemmin kylän asukkaiden kanssa, mistä kaikki se raha oli peräisin, joka kiinteistöön vuosien varrella upotettiin.

– Nyt en ole enää naapuritontin touhuja hirveästi seuraillut. Valot siellä näkyvät iltahämärissä ikkunoissa.

Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?

Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla: satu.krautsuk@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version