Osa joulukeräyksiä järjestävistä yhdistyksistä neuvoo lahjoittajaa toimittamaan myös takuukuitin, mutta eivät kaikki.
Lahjoituksena joululahjaksi saatu pelikonsolin ohjain meni rikki jo parissa päivässä, mutta rikkinäisen tilalle ei saa vaihdettua uutta ilman takuukuittia.
Kuittia ei ollut joulukeräyksen järjestäneellä yhdistykselläkään. Näin kertoi pirkanmaalainen mies pian joulun jälkeen Facebookin keskustelupalstalla.
Miten yleistä tällainen on ja miten sitä yritetään ehkäistä?
Suomessa on useita joululahjakeräysten järjestäjiä. Esimerkiksi vähävaraisia auttava Hope-yhdistys on ottanut lahjan mahdollisen rikkoutumisen huomioon ohjeissaan.
Se neuvoo joulukeräykseen osallistujia laittamaan mahdollisen takuukuitin lahjan mukaan.
– Toiveena on, että lahjoittaja liittää takuukuitin ja takuutiedot lahjan yhteyteen, jotta ne kulkeutuvat perheeseen, sanoo toiminnanjohtaja Eveliina Hostila.
Hostilan tietoon ei ole tullut tapauksia, joissa yhdistyksen tiimiin olisi oltu yhteydessä jälkeenpäin lahjan takuusta. Tiimit tosin palaavat vapaaehtoistyön pariin vasta loppiaisen jälkeen.
Joulupuu-yhdistys laatii yhteisen ohjeen
Lahjakeräyksiä ympäri Suomea koordinoi myös Joulupuu-yhdistys. Sillä oli tänä vuonna keräys 137 paikkakunnalla.
Joulupuu aikoo tehdä lahjojen takuuasioista kansallisen tason ohjeistuksen vuodesta 2025 alkaen. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Doris Tuohimaa kertoo, että tähän saakka heillä ei ole ollut yhteistä toimintaohjetta.
Tuohimaan mukaan yhdistys on toimittanut itse lahjoitusvaroilla ostamiensa lahjojen takuukuitteja kootusti keräyskohteiden yhteyshenkilöille, esimerkiksi sosiaalityöntekijälle tai diakonissalle.
– He voivat sitten tällaisissa tapauksissa auttaa lahjansaajaa saamaan ehjän laitteen tilalle, mikäli laite on viallinen, Tuohimaa sanoo.
Lahjoituksina saaduissa laitteissa on Tuohimaan mukaan harvoin takuukuittia mukana. Tuohimaan mielestä paras tapa olisi toimittaa takuukuitit kootusti keräyskohteen edustajalle.
Myöskään Tuohimaan tietoon ei ole tullut yhteydenottoja rikki menneistä lahjoista.
Yhdistyksellä on Tuohimaan mukaan hyvät mahdollisuudet auttaa, jos saatu lahja on rikki. Yhdistys voi hankkia uuden, korvaavan lahjan yhteistyössä keräyskohteen edustajan kanssa.
Lahjan ostamiseen yhdistys voi käyttää rahankeräyksellä hankkimiaan varoja. Samoja varoja yhdistys käyttää myös muun muassa puuttumaan jääneiden lahjojen ostamiseen.
Ohjaimen kanssa onnellinen loppu
Rikkinäisen peliohjaimen tapaus sai lopulta onnellisen lopun.
Pirkanmaalaismies kertoo, että takuukuitti löytyi Facebookin kautta: ohjaimen ostanut henkilö lähetti viestiä ja asia saatiin hoidettua.
Yle ei kerro miehen nimeä lahjan saajan yksityisyyden suojelemiseksi.
Mies sanoo, että alkuperäisellä Facebookiin tekemällään ilmoituksella hän halusi muistuttaa ihmisiä siitä, että takuulaput kannattaa laittaa lahjan mukaan siten, että ne eivät varmasti pääse lipsahtamaan pois.
Ennen joulua Yle kertoi Nokian tontut -nimisestä ryhmästä, joka kerää rahaa elektroniikkalahjojen hankkimiseksi vähävaraisille lapsille. Videolla toiminnasta kertoo lisää Heidi Sadonoja: