Uusiin ravitsemussuosituksiin nähden perinteinen joulupöytä pitää pintansa. Jouluaterian koko ja sisältö juontavat juurensa menneisyyteen, sanoo Anni-Mari Syväniemi.
Suomalaisen joulupöydän jalat eivät enää niin helposti notku.
Ruokalajimäärän monipuolistumisesta huolimatta kattaus on ajan saatossa keventynyt, sanoo Ruokatieto-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.
Keventymisen syyksi hän arvelee ruokakulttuurin muutosta menneistä ajoista. Tuolloin perheet olivat suurempia, mutta ruokaa oli niukemmin tarjolla. Siksi kertaluonteiseen jouluruokailuun haluttiin silloin panostaa.
– Nykyaikana perheemme ovat pienempiä, ja ruokaa on paljon kaikkialla kaiken aikaa.
Syväniemen kanssa Ylen aamussa ja Ykkösaamussa kotimaisista jouluruokatottumuksista keskustelemassa oli kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisista.
Ravitsemussuositukset istuvat joulupöytään
Uudet ravitsemussuositukset julkaistiin liki kuukausi sitten. Niissä korostetaan kasvipainotteista ruokavaliota, johon sisältyy muun muassa kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljoja.
Suontausta ja Syväniemi molemmat toteavat joulupöydän olevan hyvin linjassa uusien suositusten kanssa.
– Meidän jouluateriahan on ollut hyvin kasvispainotteinen aina, koska meidän maassa on kasvanut juureksia ja perunaa, Syväniemi toteaa.
– Kasvisruokaahan rosolli ja ne laatikot ovat, Suontausta lisää.
Kinkku on yhä joulupöydän kunkku
Uusien ravitsemussuositusten mukaan punaista lihaa, kuten nautaa, sikaa tai lammasta tulisi terveyssyistä syödä kypsennettynä lihana enintään 350 grammaa viikossa.
Syväniemen mukaan tutkimuskyselyjen valossa kinkku on tämän vuoden joulupöydässä kasvattanut hieman suosiotaan aiempiin vuosiin verrattuna.
Sianliha on hänen mukaansa yleistynyt suomalaisissa joulupöydissä aikoinaan 1800-luvun lopussa saatavuussyistä.
– Meillä on kasvatettu possuja, ja joka huushollissa on ollut possu. Mummini oli asemapäällikön rouva, ja jopa heillä oli possu, joka sitten syötiin jouluna, Syväniemi kertoo.
Perinteisellä joulukinkulla on kuitenkin haastajia, sillä Suontaustan mukaan esimerkiksi kalkkuna on lähtenyt viemään kinkun osuutta joulupöydissä.
Juhla sallii herkuttelun
Uudet lihasuositukset ehtivät herättää huomiota jo ennen ravitsemussuositusten marraskuista julkaisua. Mediassa on puhuttu jopa ”leikkelekiellosta”.
Syväniemi korostaa, ettei mikään kiellä kattamasta kinkkua joulupöytään. Vaikka lautasmallista kannattaa hänen mukaansa pitää arjessa kiinni, voi siitä juhlan tullen poiketa.
Suontaustan mielestä puhe ravitsemussuosituksista on lähtenyt väärille raiteille.
Hän peräänkuuluttaa suositusten olevan kuitenkin vain suosituksia. Joulupyhien aikana ei tarvitse potea syömisistään huonoa omatuntoa.
– Kukaan ei tule sinne joulupöydän taakse tarkistamaan, mitä lautasellasi siinä on.