lauantai, 4 tammikuun

Uudenvuodenlupaus somessa ajaa orimattilalaisen Juho Lehtisen luopumaan energiajuomista. Eikä kyse ole mistään viikkojen tauosta, vaan edessä on vuosikausien hyvästit energiajuomille.

Vuoden lopun häämöttäessä somealusta Threads täyttyi ihmisten uudenvuodenlupauksista. Monen ihmisen lupaus on sidottu viestistä tykkäävien määrään.

Osa lupaa olla syömättä herkkuja niin monena päivänä kuin saa tykkäyksiä, toiset aikovat liikkua yhtä monta kilometriä kuin saa sydämiä.

Tavallisten terveyslupausten lisäksi osa julkaisuista on luovia ja humoristisia. Yksi esimerkiksi lupasi antaa perheen teinille tykkäysten määrän verran elämänohjeita.

Koodarina työskentelevä Lehtinen näki muutamia julkaisuja ja halusi tehdä omansa. Niinpä hän lupasi jättää energiajuomat väliin niin monena päivänä kuin julkaisu saa tykkäyksiä.

Julkaisuhetkellä Lehtistä seurasi hieman yli 80 ihmistä, mutta tykkäyksiä tuli yli 1 800.

Tykkäysten perusteella Lehtisen täytyy elää ilman energiajuomia noin viisi vuotta.

– Välillä tuntuu, että aamulla on vaikea nousta sängystä ylös, jos ei saa heti Batteryä. Sitten sen ottaa, kun ajaa pitkää matkaa ja tietokoneella tietysti täytyy olla juoma. Siitä on tullut paha tapa.

Päivityksessä Lehtinen kertoi juovansa nyt kolme tölkkiä energiajuomia päivässä sekä kolaa.

Mitä tuli luvattua?

Tykkäysten määrä yllätti Juho Lehtisen, mutta viiden vuoden energiajuomattomuus ei häntä säikäytä.

– Varmaan yksikään uudenvuodenlupauksistani ei ole pitänyt. Tämä on tosi hyvä sanoa tässä kohtaa.

Nyt Lehtinen uskoo onnistuvansa, koska hän ei ajattele asiaa uudenvuodenlupauksena. Hänelle tämä on elämäntapamuutos.

Energiajuomista luopuminen on ollut Lehtisen mielessä jo pitkään. Energiajuomista kertyy paljon sokeria, eivätkä ne aina tunnu edes piristävän.

Julkaisu tuo päätökselle sosiaalista painetta.

– Vuoden alussa olin kaksi kuukautta juomatta energiajuomia. Sitten tuli rankempi vaihe, jolloin mikään ei motivoinut. Ajattelin, että otan yhden Batteryn. Lupasin, etten saa hakea lisää seuraavana päivänä.

Lupaus piti. Mutta sitä seuraavana päivänä hän osti kaksi tölkkiä energiajuomaa, eikä niiden hörppiminen jäänyt siihen.

Lehtinen uskoo, että alussa tulee olemaan vaikeaa, mutta jo saadut onnistumisen kokemukset auttavat urakassa.

Tänään tuli viisi vuotta täyteen siitä, kun hän pääsi irti rahapeleistä. Hän on ollut syömättä karkkia vuoden alusta asti, vaikka aikaisemmin herkut saattoivat korvata lounaan.

Vuoden viimeisenä päivänä Lehtinen aikoo juoda hieman energiajuomaa, mutta viimeiset tölkit saattavat päätyä jopa roskiin. Uutena vuotena tarjolla on muitakin herkkuja.

Hän uskoo olevansa itselleen armollisempi kuin ennen. Jos haaste ei onnistu, tehty työ ei ole mennyt hukkaan. Juho Lehtinen haluaa muistuttaa kaikkia uudenvuodenlupauksia lunastavia olemaan armollisia itselleen.

– Elämäntapamuutoksiin kuuluu retkahduksia ja takapakkeja. On myös ok todeta, että elämänvaihe on sellainen, ettei suorittaminen ole mahdollista. Sitä voi kokeilla myöhemmin uudelleen.

Sosiaalinen paine voi auttaa onnistumaan

Personal trainer ja psykoterapeutti Harri Peltomaa uskoo, että halu kehittää itseään kuuluu ihmisyyteen.

Omista tavoitteista ja haasteista on kerrottu muille jo ennen sosiaalisen median aikakautta. Some tarjoaa monille hyvän alustan tuoda tavoitteita julki.

– Lupauksen voisi toki tehdä niin, ettei siitä kerro kenellekään, mutta se muuttuu todemmaksi, kun se julkaistaan, sanoo Peltomaa.

Joidenkin lupausten taustalla voi olla halu saada kuuluisuutta. Loppujen lopuksi haasteen taustamotiiveilla ei ole väliä sen vaikutusten kannalta.

– Keho ei tiedä, minkä takia kunto kohoaa tai terveys paranee.

Itsemääräämisteorian mukaan lopullinen motivaatio syntyy ihmisestä itsestä. Siitä kokemuksesta, että asia on oma päätös. Sosiaalinen puoli antaa motivaatioon lisää potkua.

Jotta lupauksessa onnistuu, kannattaa miettiä päätöksen päämäärä ja sen syyt.

Liian tiukasti tehdyn lupauksen vaarana on, että epäonnistuminen aiheuttaa häpeää. Se voi altistaa masennukselle, jos henkilön elämäntilanne on kuormittava ja mielenterveys on hauras.

Peltomaa muistuttaa, että lopulta pieni osa lupauksista onnistuu. Siksi lupausta kannattaa lähteä lunastamaan joustavalla otteella ja armollisuudella.

Esimerkiksi tipaton tammikuu tai herkuton vuosi on askel oikeaan suuntaan, mutta se on harvoin lopullinen ratkaisu.

Parhaiten lopullinen elämänmuutos syntyy kulkemalla kultaista keskitietä eli välttämällä tiukkoja tai jopa äärimmäisiä lyhytkestoisia ryhtiliikkeitä.

Jaa.
Exit mobile version