Donald Trumpin tukijat ovat saaneet edustajiaan tärkeisiin asemiin vaalijärjestelmässä. Nämä henkilöt voivat häiritä paikallisten tulosten vahvistamista.
Yhdysvaltoja voi uhata kaoottinen aikakausi presidentinvaalien jälkeen, jos republikaanien ehdokas Donald Trump häviää vaalit.
Trump on jo alkanut varautua tähän mahdollisuuteen. Sanomalehdet The New York Times ja Financial Times ovat listanneet skenaarioita siitä, mitä Trumpin mahdollisen tappion jälkeen voi tapahtua.
1. Väitteet huijauksesta
Trump ja hänen liittolaisensa ovat ottaneet vaalikampanjan loppumetreillä käyttöön strategian, jossa hyödynnetään vuoden 2020 presidentinvaalien pelikirjaa.
Trumpin nykyinen kampanja on perustunut väitteeseen, että häneltä huijattiin voitto edellisissä vaaleissa. Väite ei pidä paikkaansa.
Nyt Trump on jo aloittanut demokraattien syyttämisen huijareiksi näissä vaaleissa.
Hänen liittolaisensa vaa’ankieliosavaltioissa antavat tukea. He levittävät vääristeltyjä tietoja äänestyspaikoilla tapahtuneista yksittäisistä virheistä todisteina laajamittaisesta huijauksesta, kirjoittaa The New York Times.
Tärkeä tekijä huijaussyytösten levittämisessä on Trumpin tukija Elon Musk. Teknologiamiljardööri Musk omistaa viestipalvelu X:n, jossa leviää runsaasti väitteitä vaalivilpistä. Musk on itsekin osallistunut niiden jakamiseen.
2. Julistautuminen voittajaksi
Vuoden 2020 vaaleissa Trump julistautui ennenaikaisesti voittajaksi, kun hän johti ääntenlaskentaa useissa vaa’ankieliosavaltioissa.
Trump yritti hyödyntää tietoa, että suuri osa demokraateista oli äänestänyt postitse.
Postiäänet lasketaan ääntenlaskennan myöhäisemmässä vaiheessa. Siksi esimerkiksi ratkaisevassa Pennsylvanian osavaltiossa kesti muutamia päiviä ennen kuin kaikki äänet oli laskettu ja Joe Biden julistettiin voittajaksi.
Trumpin presidenttikauden alkuvaiheessa Valkoisen talon päästrategina ja Trumpin neuvonantajana työskennellyt Steve Bannon vapautui vankilasta viime viikolla.
Pian sen jälkeen hän sanoi toimittajille, että Trumpin pitäisi toimia vaali-iltana ”ennaltaehkäisevästi” eli julistautua voittajaksi ja sanoa, että hänen tiiminsä työskentelee estääkseen vaalituloksen varastamisen. Siitä ei ole todisteita, että demokraatit aikoisivat huijata vaaleissa.
Nykyisin podcast-juontajana tunnettu Bannon on edelleen Trumpin tukija. Hän on levittänyt perättömiä väitteitä, että vuoden 2020 presidentinvaalin tulos perustui huijaukseen.
3. Tulosten vahvistamisen häirintä
Trumpia tukeva aktivistiliike on onnistunut saamaan liittolaisiaan tärkeisiin asemiin vaalijärjestelmässä.
Trump-mielistä väkeä on nimitetty esimerkiksi vaalitarkkailijoiksi ja -työntekijöiksi sekä paikallisviranomaisiksi, joiden tehtävänä on vahvistaa paikalliset tulokset.
Yhdysvaltain uudessa vaalilaissa on aukkoja, joita Trump voisi hyödyntää, arvioi The New York Times. Laki esimerkiksi asettaa takarajan, johon mennessä osavaltioiden pitää toimittaa lopulliset, vahvistetut vaalitulokset Washingtoniin ennen kuin valitsijamieskokous äänestää presidentistä.
Osa Trumpia tukevista viranomaisista on ehdottanut, että tappiotilanteessa vaalitulosten vahvistamista voitaisiin viivästyttää takarajan yli paikallistasolla.
Moni asia on muuttunut vuoden 2020 jälkeen
Trump ei ole enää istuva presidentti, joten hän ei voi käyttää hallintoa hyväkseen vaalituloksen kyseenalaistamisessa.
Lisäksi voimaan on tullut uusi vaalilaki. Sen tavoitteena on torjua pyrkimyksiä estää kongressia vahvistamasta vaalitulos.
Edellisissä vaaleissa huijausväitteitä levittänyt republikaanimielinen uutiskanava Fox News tuskin lähtee enää yhtä innokkaasti jakamaan väärää tietoa. Se joutui maksamaan valtavat korvaukset äänestyskoneyhtiölle vaalivilppiin liittyvien perättömien väitteiden levittämisestä.