Finnish Cottage 8 ehti olla julki vain runsaan viikon, kun jysähti.
Alternative-median raamattu Vice bongasi suomalaisen mökkipelin ja teki siitä arvion saatesanoilla strongly recommended, siis vahva suositus.
– Uskomatonta. Olen pelannut aina, mutta tämä on ensimmäinen kerta tekijänä. Se, että siitä saa positiivista palautetta ja tuollaisen tunnustuksen, on kuin toisesta maailmasta, Savukivi Gamesin Valeriy Neznakhin myhäilee.
Julkaisusta on nyt muutama viikko.
Finnish Cottage 8 on Savukivi Gamesin viisihenkisen tiimin tuotos, suomalaiselle mökille sijoittuva pieni kauhupeli.
Pelaaja on teljettynä mökkiin, johon ilmestyy outouksia. Jos huomaa ne kaikki, pelin nimen mukaisesti kahdeksan, voi päästä ulos. Esikuvana on japanilainen Exit 8, jossa on sama teema mutta miljöönä Tokion metro.
Nyt männyt heiluvat ja mökissä on räsymatot sekä jykevä pirttipöytä, jonka päällä olevasta radiosta kuuluu merisää.
Miljöötä ei ole repäisty täysin tyhjästä, vaan mallina on toiminut Savukivi Gamesin koodari Hiski Huovilan perheen mökki.
– Saunan lamppu on suoraan meidän mökiltä, samoin telkkari ja ovet, käsin veistettyjä ovenkahvoja myöten. Ja yksi ensimmäisistä ideoista oli, että mökkiin pitää saada suomalainen radiolähetys, Huovila kuvaa.
Savukivi Games ei ehtinytkään ensin, kun mökkipelejä alkoi pulputa
Kun Savukivi Games alkoi ideoida peliään vuosi sitten, he luulivat olevansa uuden äärellä.
Nezhnakin oli löytänyt vain yhden pienen mökkipelin, joka ei ollut avoimesti pelattavissa.
– Luulimme, että olemme edelläkävijöitä. Mutta kun olimme kehittäneet peliä puoli vuotta, markkinoille tuli yhtäkkiä kuin tyhjästä kolme muuta mökkipeliä, Neznakhin kertoo.
Ne olivat ”Muhvijärvelle” sijoittuva Sauna2000, ammuskelupeli Mökkimähinä ja viimeisenä Finnish Cottage Simulator, josta tuli loppuvuonna kehuttu hitti.
Parhaiten on menestynyt My Summer Car -klassikkoa hengeltään muistuttava Finnish Cottage Simulator. Se löysi nopeasti tiensä miljoonayleisöille sisältöä tekevien tubettajien käsiin, ja peliä on myyty jo kymmeniätuhansia kappaleita.
– Arvio voi olla reilusti ali tai yli, mutta sanotaan että sitä on mennyt 50 000 kappaletta, kertoo pelin kehittäneen jyväskyläläisen Ranela Gamesin Veeti Kurkela.
Vähintään indiehitin arvoinen lukema siis. Vaikkei Finnish Cottage 8 ehtinytkään ensin, kaikki voivat hyötyä, Neznakhin uskoo.
– Mökkipelien yhtäkkinen tulva ja niiden saama menestys oli yllätys, mutta ajattelemme että se on hyvästä, koska tekee aihetta tunnetuksi. Omallemme toivoisimme tuhansia pelaajia.
Miksi mökki kiinnostaa yhtäkkiä pelintekijöitä?
Mutta miksi yhtäkkiä markkinoille tulee tukku mökkipelejä?
Siihen ei ole suoraa vastausta. Digitaalisen kulttuurin väitöskirjatutkija Haron Walliander Turun yliopistosta sanoo, että usein käy juuri näin.
– Yhteiskunnan trendeissä syntyy jänniä pohjavirtauksia. Niiden vaikutuksesta samoja elementtejä aletaan käyttää tiedostaen tai tahattomasti, Walliander sanoo.
Walliander näkee mökkipeleissä tervehenkistä ylpeyttä omista juurista ja kulttuurista. Mökkeily on suomalaisille rakas teema, jota on aiemmin käytetty niukasti. Ja suomalaisuus näkyy pelimaailmassa nyt muutenkin.
– Suomalaisuus yhdistää paikallista ja globaalia. Siitä on viime aikoina käytetty monissa peleissä tehokeinona, Walliander sanoo.
Osin taustalla ovat myös peliteollisuuden huonot ajat. Kun töitä on vaikea löytää, uusille ideoille syntyy tilaa, Valeriy Neznakhin pohtii.
– Ajat ovat olleet myrskyisät, paljon väkeä on irtisanottu. Sama näkyy meillä, tiimissä on paljon intohimoa mutta vakituista työtä on ollut vaikea löytää, hän sanoo ja jatkaa:
– Niinpä nyt on aikaa omien peli-ideoiden kehittämiseen, tilaa ja mahdollisuus pohtia, mitä erityistä juuri minä voisin tuoda pelimaailmaan.
Walliander allekirjoittaa ajatuksen. Kun pelialalla on nousukausi, tehdään helposti samaa uudestaan ja uudestaan. Vasta laskukausi ja luova tuho antavat omaperäisyydelle tilaa.
Myös Kela ja Kalevala innoittavat – mökkeilyssä on ”raakaa voimaa”
Espoon kaupunki on vastannut myrskyisten aikojen haasteeseen.
Se perusti viime vuonna EU-tuen avulla Otaniemeen Espoo Game Labin, jossa Finnish Cottage 8:kin sai alkunsa. Täällä kymmenet pelialan tekijät saavat tilat ja tukea kehittää uusia pelejä.
– Haluamme antaa ympäristön, jossa tehdään pelejä tosissaan. Kunnianhimon taso on, että kuka vain voi tehdä miljoonamyynnin kunhan taustat on tehty sen mukaisesti, sanoo Game Labin vetäjä Jonne Taivassalo.
– Peliala on iso veronmaksaja. Luovilla aloilla bisnespuoli jää helposti varjoon, mutta täällä saa siihenkin valmiuksia, Espoon kaupungin erityissuunnittelija Daniela Metsäranta jatkaa.
Savukivi Games ei ole ainoa, joka on kasannut pelinsä Suomi-teemalla. Lakeside Gamesin Juhana Kekoni ja Annabelle Chansler työstävät Game Labin kulmassa Kalevalasta inspiraatiota saanutta peliään Twilight Ferry.
Game Labin ilmapiiri on yhtä aikaa kansainvälinen, suomalainen ja vailla rajoittavia kahleita.
Koodari Hiski Huovilan alkuperäinen ajatus oli luoda tekoälyn hallitsemaan tulevaisuuden Kelaan sijoittuva cyberpunk-peli. Kun hanke kaatui, hän johkaantui yhteen Neznakhinin kanssa.
Peliä sovitettiin ensin Bengtskärin majakkaan, Helsinki Business Collegeen ja Otaniemeenkin, ennen kuin mökki valikoitui paikaksi.
Kazakstanista kotoisin olevalle Neznakhinille mökkeilystä on yli kymmenen Suomessa asutun vuoden jälkeen tullut tärkeä kosketus luontoon.
– Tykkään kovasti, kun mökillä hanasta ei tule vettä, ei ole sisävessaa eikä muitakaan mukavuuksia. Siinä on raakaa voimaa, kun voi välillä olla poissa sivistyksen parista.
Voit keskustella aiheesta. Keskustelu on avoinna 31.3. kello 23:een saakka.