lauantai, 18 toukokuun

– Ensimmäinen reaktio on aina, että oikeesti? Enni Koistinen kuvailee.

– Herää uteliaisuus, että kerro lisää, Kirsikka Simberg täydentää.

Tältä tuntuu kuulla hyvä juoru. Koistinen ja Simberg tietävät sen, sillä he pitävät julkkisjuoruihin keskittyvää Tuplakääk-podcastia.

Podcast on jatkunut vuodesta 2017 ja juoruilusta on tullut Koistisen ja Simbergin päivätyö. Noin tunnin mittaiset jaksot julkaistaan tiistaisin Podme-palvelussa.

Juoruilulla on kuitenkin huono maine. Esimerkiksi anonyymi viestintäkanava Jodel sulki vuonna 2020 kaikki juorukanavansa. Niillä oli tuhansia käyttäjiä.

Tarve ei katoa. Suomessa on nyt viihdelehtien lisäksi myös lukuisia juoruihin keskittyviä podcasteja.

Julkkisjuoruihin keskittyvässä Tuplakääk-podcastissa puhutaan muun muassa Kardashianeista, Hollywood-näyttelijöistä ja pop-tähdistä.

– Meitä kiinnostaa ulkomaalaisten julkkisten ekstravagantti elämä, sanoo Koistinen.

Suomalaiset julkkikset on rajattu ulkopuolelle: heistä ei puhuta. Koistinen ja Simberg rinnastavat heidät tavallisiin ihmisiin, joiden arjesta ei ole syytä juoruilla.

Selviytymiskeinosta viihteeksi

Koistinen ja Simberg innostuivat julkkiksista jo nuorena.

– Ne kiinnostivat jo ennen internetiä. Silloin selattiin lehtiä ja tehtiin leikekirjoja julkkiksista, Koistinen muistelee.

Julkkisjuorut ovat muuttuneet vuosien varrella. Koistinen kuvailee, että juorut ovat paljon lempeämpiä kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että muutos on tapahtunut oikeaan suuntaan.

Myös juoruilun väylissä on tapahtunut muutoksia. Koistinen kertoo huomanneensa, että ihmiset kertovat yhä useammin kokemuksia julkkiksista Tiktokissa omilla kasvoillaan. Tämä on saattanut vaikuttaa ”blind itemien” eli netissä julkaistavien anonyymien juorujen vähenemiseen.

Vaikka kanavat vaihtuvat, tuntuu ihmisillä olevan tarve kertoa kuulemiaan tarinoita eteenpäin. Time-lehdessä kirjoitetaan, että joidenkin tutkijoiden mukaan juoruilu auttoi esivanhempiamme selviytymään.

Myös Koistinen muistaa lukeneensa juoruilusta evoluutiobiologian kirjasta.

– Se on ollut tärkeää silloin, kun olemme eläneet laumoissa ja on pitänyt tietää, mitä lauman sisällä tapahtuu. Mitkä ovat dynamiikat, kellä on hyvä vointi ja pitääkö joku jättää ryhmästä jälkeen.

Entisaikojen selviytymiskeino on muuttunut nykymaailmassa viihteeksi. Juoruilusta voi kuitenkin olla edelleen hyötyä. Se voi esimerkiksi tuoda ihmisiä yhteen:

– Sehän on tiedon jakamisen ytimessä. Kun joku kertoo sinulle jotain uskomatonta, ja hetken aikaa te olette todella läsnä sen tiedon äärellä, Simberg kuvailee.

Podcastin perustaminen hävetti

Tuplakääkin ensimmäinen jakso äänitettiin Simbergin sohvalla. Simberg kertoi puhelimen ääninauhurille stylistin työssä kuulemansa tarinan Elton Johnin bileistä. Koistinen jakoi kaverin kaveriltaan kuulemansa tarinan hississä pieraisevasta Madonnasta.

Koistinen sanoo, että alussa podcastin aihepiiri hävetti. Hän työskenteli vielä podcastin alkuaikoina graafisena suunnittelijana.

– Olin kauhuissani, että mitä jos joku asiakas googlettaa minut ja sieltä tuleekin Hollywoodin julkkisjuorut tai Madonnan pieru.

Enää podcastjuontajia ei hävetä juoruilla julkisesti. Simberg kuitenkin sanoo, että juoru-sana mielletään usein negatiiviseksi.

– Itse ajattelemme, että ainakin pyrimme juoruilemaan positiivisella tavalla.

Koistinen ja Simberg kuvailevat, että Tuplakääkin tarkoitus on tuoda ihmisille hyvää fiilistä.

– Puhumme asioista, jotka eivät välttämättä perustu faktoihin, mutta se ei tarkoita, että tarvitsisi puhua mitään ilkeää, Simberg selventää.

Viime syksynä podcastissa tapahtui ylilyönti, ja Tuplakääk nousi kohun keskelle. Jaksoa, jossa muusikko Archie Cruz oli vieraana, pidettiin mauttomana.

Koistinen ja Simberg ovat tehneet podcastissaan linjauksen, etteivät he puhu Suomi-julkkiksista. Tällä kertaa keskustelu vieraan kanssa ajautui kuitenkin Cruzin kumppaniin Iida Vainioon. Kuulijat sekä Vainio itse kritisoivat roisia keskustelua.

Juontajat pyysivät Instagramissa anteeksi kuulijoiltaan sekä Vainiolta. Jakso poistettiin ja sen tilalle nauhoitettiin uusi, perinteisiin Hollywood-juoruihin keskittyvä jakso.

– Tietenkin jos mokaa julkisesti, se herättää paskoja fiiliksiä sekä itsessä että niissä joiden mielen on pahoittanut. Haluan olla erityisen huomaavainen ja varmistaa, että toimin oikein jatkossa, Simberg kuvailee tapahtunutta.

”Ihmiset kaipaavat eskapismia”

Tuplakääkin juoruissa kiinnostaa muun muassa eskapismi. Hollywoodin julkkisjuttuja kuuntelemalla voi paeta omaa arkitodellisuutta.

Podcast on jatkunut jo seitsemän vuotta, mitä voidaan pitää melko poikkeuksellisena.

– Ihmiset kaipaavat eskapismia, koska maailma voi olla aika synkkä paikka. Saamme paljon viestejä, joissa ihmiset kertovat kuunnelleensa meitä, kun he ovat sairastuneet, jääneet työttömäksi tai heillä on sydänsuruja.

Koistinen korostaa, että podcastin pitkään ikään on vaikuttanut myös hänen ja Simbergin ystävyys. Koistinen ja Simberg tutustuivat yli 15 vuotta sitten, kun Koistinen oli Simbergin poikaystävän kanssa samalla luokalla Taideteollisessa korkeakoulussa.

– Meillä on niin hauskaa yhdessä ja haluamme tehdä tätä. Jos joku tuotantoyhtiö olisi laittanut kaksi random ihmistä yhteen, eivät he olisi varmaan jaksaneet tehdä näin kauan.

Koistinen ja Simberg uskovat, että yhteinen työ on syventänyt heidän välistä ystävyyttään. Nykyään heidät tunnetaan etupäässä parivaljakkona: he osallistuivat yhdessä Farmi Suomi -ohjelmaan, olivat Helsingin Sanomilla kommentoimassa Linnan juhlia tyyliasiantuntijoina ja esiintyivät artisti F:n kappaleella Teetä.

Valokeilan jakaminen ei kuitenkaan haittaa.

– Ei missään nimessä. Se on vain hyvä, että saamme toisesta tukea ja turvaa. Ei tarvitse olla yksin pällistelemässä missään, Koistinen sanoo.

Juorut ovat löytäneet yleisönsä

Tuplakääkillä on Instagramissa noin 30 tuhatta seuraajaa. Simberg kertoo, että hän ja Koistinen saavat päivittäin lukuisia viestejä podcastin kuulijoilta.

– Välillä minusta tuntuu, että kuulijamme tietävät kaiken. Jos kysymme jotain, niin heti joku osaa vastata tai hänellä on kontakti.

Koistinen ja Simberg lukevat podcastissa kuulijoidensa lähettämiä tarinoita. Tarinat käsittelevät usein kohtaamisia julkkisten kanssa, tai esimerkiksi kavereilta kuultuja huhuja, jotka koskevat julkisuuden henkilöitä.

Kiinnostavan kuulijatarinan ei tarvitse olla erityisen suuri.

– Meistä on todella kiinnostavaa, että joku on nähnyt jonkun ja kertoo vähän, mitä sillä oli päällä tai mitä se söi, Simberg kuvailee.

Koistinen ja Simberg haluavat myös järjestää tapahtumia kuulijoilleen. Viime marraskuussa he järjestivät Halloween-bileet, joihin tuli pukeutua julkkikseksi. Liput myivät hetkessä loppuun.

Haaveena on täyttää jäähalli julkkisjuoruilla. ”Cheek-energialla”, Simberg kuvailee.

– Ruotsissa podcastaajat täyttävät Globen-hallin. Suomessa kukaan ei ole vielä tehnyt sitä, Koistinen täydentää.

Jaa.
Exit mobile version