sunnuntai, 22 joulukuun

Jyväskylässä on jo vuosikymmenen ajan väännetty suuren liikunta- ja urheilukeskuksen rakentamisesta, eli Hippos-hankkeesta. Tänään vääntö päättyi, kun kaupunginvaltuusto hyväksyi historiallisen hankkeen äänin 55-9. Kolme valtuutettua äänesti asiassa tyhjää.

Hipposkeskuksesta tulee valmistuessaan lähes kahden Tampereen Nokia Areenan kokoinen urheilu- ja liikuntapyhättö.

Keskukseen rakennetaan vaiheittain 2 000 katsojaa nielevä liikuntakeskus, 6 000 hengen jääareena, osaamiskeskus tutkimus-, opetus-, toimisto- ja ravintolatiloineen, kolme harjoitusjääkenttää, liikuntapuisto ja pysäköintitilat liki tuhannelle autolle.

Rakennustöiden on tarkoitus alkaa vielä tämän vuoden puolella.

Perussuomalaisten riveistä kilpaileva ehdotus

Hippos-hanke kirvoitti värikkäitä puheenvuoroja Jyväskylän kaupunginvaltuuston lähes kaksi tuntia kestäneen keskustelun aikana. Kaikki valtuustoryhmät perussuomalaisia lukuun ottamatta kertoivat kannattavansa hanketta.

SDP:n ryhmäpuheenvuorossa kävi ilmi, että osa demarivaltuutetuista olisi halunnut ehdottaa hankkeen jättämistä pöydälle, mutta siihen ei kuitenkaan päädytty.

Ahkerimmin puhujakorokkeella vieraili perussuomalaisten Joni Parkkonen, joka esitti oman, halvemman vaihtoehtonsa Hippos-hankkeelle. Siinä Jyväskylän liikuntatiloja olisi parannettu peruskorjaamalla nykyisiä rakennuksia ja rakentamalla pienempiä kokonaisuuksia, kuten harjoitusjäähalli Palokkaan.

Parkkonen oli toimittanut esityksensä tueksi valtuutetuille itse tekemiään laskelmia. Niiden mukaan leasing-mallilla toteutettu rakentaminen tulisi 40 vuoden kuluessa Jyväskylän kaupungille jopa 100 miljoonaa euroa kalliimmaksi kuin hänen ehdotuksensa.

– Onko niin tärkeää saada kuokka huomenna maahan, että tehdään se hinnalla millä hyvänsä, Parkkonen kysyi.

”Onko meillä varaa olla tekemättä investointia?”

Hankkeen kannattajien yleisin perustelu oli Jyväskylän nykyisten liikuntatilojen huono kunto.

Puheenvuoroissa viitattiin toistuvasti kysymykseen, voiko Jyväskylä tehdä näin mittavaa investointia aikana, jolloin kaupungit ovat suurten säästöpaineiden alla. Lähes yhtä usein kysyttiin, onko kaupungilla varaa olla tekemättä päätöstä terveiden liikuntatilojen rakentamisesta.

– Ilman investointia Jyväskylästä tulee Näivettylä, sanoi kokoomuksen Katja Isomöttönen pitämässään ryhmäpuheenvuorossa.

Useissa puheenvuoroissa viitattiin myös hankkeen venymiseen valitusten vuoksi. Muun muassa Joonas Könttä arvosteli keskustan ryhmäpuheenvuorossa valittajia kovin sanoin.

– Jyväskylässä ei nähty jääkiekon MM-kisoja, ei hurrattu UMK-kisoissa, eikä ole järjestetty areenakonsertteja tai televisioituja gaaloja. Mutta tiedättekö missä järjestettiin? Tampereella, Könttä sanoi.

Vihreiden Meri Lumela näki viivästymisessä hyviäkin puolia.

– Hanke on hioutunut vuosien varrella, hän totesi.

Vuosikymmenen hankehumppa

Hippos-hankkeen valmistelua voi kuvailla vähintäänkin monivaiheiseksi. Sen suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2014. Hanketta ovat viivästyttäneet muun muassa lukuisat valitukset.

Vuosi sitten Hipposkeskuksen rakentaminen sai uutta pontta, kun kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti Hippos-hankkeen pilkkomisen kolmeen vaiheeseen erillisiksi rahoitushankkeiksi. Päätöksellä haluttiin saada rakentaminen vihdoin käyntiin.

Uusi käänne hankkeeseen ilmaantui kesän lopulla, kun rahoitusneuvotteluissa päädyttiin Skandinaviska Enskilda Bankenin Leasing Oy:n kanssa leasingmalliin.

Noin 70 miljoonaa euroa maksava liikuntakeskus ja 75 miljoonan jääurheilukeskus aiotaan rahoittaa 20 vuoden leasing-sopimuksella. Leasing-rahoitus tarkoittaa sitä, että Jyväskylän kaupungin omistama yhtiö olisi vuokralaisena ja maksaisi leasing-maksuja hanketta rahoittaneille omistajille. Määräajan jälkeen kaupunki lunastaa kiinteistöt sovitulla jäännösarvolla.

Maanantain valtuustossa Kimmo Suomi (sd.) esitti kuukauden aikalisää päätöksen valmistelulle, koska hänen mukaansa valtuutetuille ei oltu toimitettu riittävästi tietoa hankkeesta ja erityisesti leasing-mallin sopimuksista.

Puolentoista tunnin keskustelun jälkeen valtuusto äänesti Suomen ehdotuksen mukaisesti asian pöydälle jättämistä. Esitys kuitenkin hylättiin äänin 51–16.

Valitukset vielä mahdollisia

Vaikka Jyväskylän kaupunginvaltuusto hyväksyi merkittävällä enemmistöllä Hippos-hankkeen uuden toteutusmallin, se ei ole vielä lainvoimainen. Kunnallisvalituksen tekemiseen on aikaa 30 päivää päätöksen tiedoksisaamisen jälkeen.

Vaikka valituksia tulisi, kaupunki voi aloittaa päätöksen toteuttamisen, eli käytännössä rakentamisen, jo valituksen käsittelyaikana. Se kuitenkin jouduttaisiin keskeyttämään, jos hallinto-oikeus toteaisi että päätöksenteossa on tapahtunut virhe.

Hippos-hanketta valituksillaan jarruttanut kolmikko Kimmo Suomi, Ilmo Viitanen ja Pekka Sihvonen ovat julkisuudessa arvostelleet leasingmallin kustannuksia ja sopimusta. Kimmo Suomi on kuitenkin kertonut useaan otteeseen, että kolmikko ei aio valittaa tämän päivän päätöksestä. Hän toisti lupauksensa myös valtuustossa, mutta arvioi, että muita valituksia saattaa olla luvassa.

Jyväskylän sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimon mukaan Hippoksen etenemisellä on suuri merkitys Jyväskylälle monessa mielessä.

Kaupungin liikuntabrändi pääsee kehittymään yhdessä Urheiluakatemian, huippu-urheilun instituutti Kihun, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja yliopiston kanssa ja Jyväskylä varmistaa paikkansa yhtenä Olympiakomitean harjoittelukeskuksista.

Leisimo korostaa myös Hippoksen työllistävää vaikutusta ja seurojen mahdollisuutta kehittää toimintojaan.

Artikkelia päivitetty klo 21:00 tiivistelmällä valtuustossa käydystä keskustelusta.

Artikkelia päivitetty klo 21.16: Lisätty väliotsikko ja kuva valtuustosalista.

Jaa.
Exit mobile version