perjantai, 20 syyskuun

Jyväskylä Sinfonian syyskauden avauskonsertti keskeytyi kahdesti torstai-iltana. Ensin solisti voi pahoin, sen jälkeen äänentoistosta kuului paukkuvaa ääntä.

Jyväskylä Sinfonia aloitti syyskauden torstaina Jyväskylän Paviljongissa järjestetyssä avauskonsertissa. Konsertti oli uuden ylikapellimestari Lorenzo Passerinin ensimmäinen konsertti.

Konsertti keskeytettiin kahdesti. Passerini kertoo keskeytysten vaikeuttaneen orkesterin keskittymistä, mutta se onnistui kokoamaan itsensä niistä huolimatta.

– Tämä on elämää. Sali ja tekniset järjestelmät ovat uusia. Me soitimme mielestäni fantastisesti ja yleisö oli innoissan, Passerini sanoo.

Jyväskyläläinen Ruska Pernu, 15, oli yleisössä pianosolisti Saskia Giorginin joutuessa poistumaan kesken Beethovenin viidennen pianokonserton.

– Hän viittoi ensimmäiseksi kapellimestarille, että ”seis”. Sitten hän kääntyi yleisöön ja pahoitteli englanniksi. Yleisölle kerrottiin, että pianosolistin täytyy ottaa jotain syötävää, jotta hän saa verensokerin taas ylös, Pernu kertoo.

Sinfonian intendentti Emma Anttila vahvistaa, että pianosolisti voi hetken huonosti. Tilanne korjaantui tauon aikana.

– Giorgini soitti aivan upean Beethovenin viidennen pianokonserton loppuun asti, Anttila sanoo.

Kaiuttimista kuului paukkuvaa ääntä

Väliajan jälkeen konsertti keskeytyi uudestaan, kun salissa kuului yllättäen jyrisevää ääntä ja pauketta kaiuttimista.

– Ensimmäiseksi ajattelin, että se oli jokin erikoistehoste patarummuissa, joita käytettiin paljon sävellyksessä, Ruska Pernu kertoo.

Gradian pianonsoitonopettaja Erika Airaksinen oli konsertissa yhdessä oppilasryhmänsä kanssa. Airaksisen mukaan orkesteri hoiti yllättävät tilanteet ammattitaidolla.

– Yleisö oli orkesterin puolella. Se taputti kannustavasti ja tunnelma oli hyvä, hän kertoo.

Teknisten ongelmien syitä selvitetään parhaillaan. Alustavan arvion mukaan häiritsevät taustaäänet johtuivat rikkinäisestä kaiuttimesta.

– Tämä oli shokki meille kaikille, Anttila sanoo.

Sinfonian intendentti Emma Anttila toivoo, että äänentoistojärjestelmä saadaan kuntoon maanantaihin mennessä, jolloin uusi ylikapellimestari johtaa konserttiviikkojen seuraavan harjoituksen.

Jaa.
Exit mobile version