sunnuntai, 6 lokakuun

Kiisteltyyn poikkeuslakiin tehtiin perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset.

Hallintovaliokunnan mietintö käännytyslaista valmistui maanantai-iltana.

Hallintovaliokunta toteutti lakiehdotukseen perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset sekä täsmensi kahta säännöstä seuraavasti.

Rajalta käännytetty henkilö voi ehdotuksen mukaan vaatia Rajavartiolaitokselta maasta poistamisen uudelleenarviointia kuukauden sisällä maasta poistamisesta.

Toisen säännöksen mukaan turvapaikkahakemus on otettava vastaan, jos se on rajavartijan tapauskohtaisen arvion mukaan välttämätöntä esimerkiksi lapsen tai muun erityisen haavoittuvassa asemassa olevan henkilön oikeuksien turvaamiseksi.

Perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset liittyvät maasta poistamisen uudelleenarviointiin. Muutoksilla parannetaan maasta poistettavan henkilön oikeusturvaa.

Hallintovaliokunnan tiedotteen mukaan erityisesti mietinnön ehdotukset jälkikäteisestä oikeussuojakeinosta sekä poikkeusperusteiden arvioinnissa huomioon otettavista tekijöistä ja niiden kirjaamisesta vähentävät ristiriitoja lakiesityksen ja palautuskiellon ja muiden kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden välillä.

Hallintovaliokunta myös selvitti poikkeuslain suhdetta EU-oikeuteen, ja pitää selvityksen perusteella poikkeuslain säätämistä mahdollisena. Valiokunnan tiedotteessa kuitenkin mainitaan, että viime kädessä sääntelyn EU-oikeuden mukaisuuden arvioi Euroopan unionin tuomioistuin.

Kiistelty lakiesitys etenee täysistunnon ensimmäiseen käsittelyyn tiistaina. Äänestykset voisi pitää perjantaina, jos tiistain täysistunto päättyy ennen puoltayötä.

Jaa.
Exit mobile version