tiistai, 21 toukokuun

Kiistanalainen turvapaikanhakijoiden käännytyslaki on sisäministeriön mukaan nyt viimeisteltävänä. Oikeuskanslerin lopullinen arvio puuttuu vielä.

Hallituksen niin sanottu käännytyslaki eli lakiesitys välineellistetyn maahantulon torjumisesta on Ylen tietojen mukaan loppusuoralla sisäministeriössä.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus yrittää saada esityksen valtioneuvoston istunnon hyväksyttäväksi ensi viikon torstaina. Valmistelu on nyt niin pitkällä, ettei tavoite ole mahdoton, arvioi sisäministeriön rajavartio-osaston hallitusneuvos Sanna Palo.

– Kyse on lain viimeistelyvaiheesta, Palo toteaa.

– Loppusuoralla ollaan, toteaa sisäministeri Mari Rantanen (ps.).

Lakia on kiirehditty alusta lähtien. Esimerkiksi keväistä lumien sulamista on pidetty riskinä sille, että isoja määriä turvapaikanhakijoita saapuu itärajan yli maastoa pitkin. Kiireen vuoksi lausuntokierrokselle varattiin maaliskuussa vain runsas viikko aikaa.

Istutaan vaikka ”koko kesä”

Hallinto- ja ulkoasiainvaliokunnissa ollaan valmiita tekemään työtä jopa eduskunnan kesätauon aikana, jotta lakiesitys saadaan asianmukaisesti käsiteltyä.

– Sitä on odotettu kuin kuuta nousevaa. Ymmärrämme, että valtioneuvostolla on oma tärkeä työ tehtävänään. Olemme valmiit, kun se tulee, ja puheenjohtaja on valmis istumaan vaikka koko kesän, sanoo hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas (ps.).

– Olettaisin, että tämä on sen luokan kysymys, että on pakko istua ja käyttää vaikka kesälomaa tähän, sanoo ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.).

Ennen lakiesityksen antamista hallitus haluaa järjestää uuden parlamentaarisen tapaamisen, jossa se vielä selvittää oppositiopuolueiden kantoja poikkeuslain hyväksymiseen.

Eduskunnan laajan eli äänistä viiden kuudesosan enemmistön tuki on välttämätön lain hyväksymiseksi, sillä esitys on monin osin ristiriidassa perustuslain kanssa.

Suurimmassa oppositiopuolueessa SDP:ssä ei ole tietoa mahdollisesta parlamentaarisen tapaamisen ajankohdasta. Kiljunen ei ota tässä vaiheessa kantaa siihen, onko ryhmä halukas tukemaan esitystä.

Kiljusen mukaan kaikki tunnistavat turvallisuusriskit, joita hybridivaikuttamiseen liittyy. Ilmiö on aito, hän sanoo.

– Mutta emme voi tehdä ratkaisua, joka on ristiriidassa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa. Emme voi päätyä ratkaisuun, jossa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin toteaa Suomen toimivan niiden sopimusten vastaisesti, joihin olemme sitoutuneet.

Oikeuskanslerin hyväksyntä tarvitaan

Laajan poliittisen tuen lisäksi keskeistä on, meneekö esitys ensi viikolla oikeuskanslerin seulan läpi.

Muun muassa oikeuskansleri Tuomas Pöysti on edellyttänyt maaliskuun lausunnossaan, että esitykseen pitää tehdä useita muutoksia. Pöystin tuore arvio asiasta toistaiseksi puuttuu.

Sisäministeriön hallitusneuvos Sanna Palo painottaa, että laajan poliittisen keskustelun aika on sitten, kun lakiesitys on julkistettu.

Punninnassa ovat olleet toisaalta se, miten lain avulla voitaisiin tehokkaasti edistää Suomen kansallista turvallisuutta, ja miten se sovitetaan oikeusvaltiovelvoitteisiin.

– Lausuntopalaute on käyty läpi, ja esitystä on pyritty kehittämään huolellisesti niin, että saadaan tasapainotettu esitys.

Jaa.
Exit mobile version