maanantai, 1 heinäkuun

Oppositiossa istuva keskusta on asettunut tukemaan esitystä uudeksi rajalaiksi. SDP ei kannata lain hyväksymistä nykymuodossaan.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen vetoaa sekä kokoomukseen että SDP:hen, jotta uusi rajalaki saataisiin hyväksyttyä.

– Nyt pitää hallituksen nöyrtyä, ja SDP:n pitää nyt lopettaa kaikenlainen temppuilu mielestäni.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman on aiemmin sanonut, ettei puolue voi hyväksyä rajalakia hallituksen esittämässä muodossa. Rajalailla eli niin kutsutulla käännytyslailla on oltava viiden kuudesosan enemmistö eduskunnassa, jotta se voidaan hyväksyä kiireellisesti poikkeuslakina.

Hallintovaliokunnan tehtävä on seuraavaksi tehdä lakiin tarvittavat muutokset. Perussuomalaisten Vilhelm Junnila odottaa hallintovaliokunnan saavan työnsä valmiiksi jo tänään. Hän ei Ylen aamun ja Ykkösaamun haastattelussa halunnut arvioida, mitä seuraisi, jos lakia ei saataisi hyväksyttyä.

– Itse uskon, että kansallinen turvallisuus määrittää kaikkien puolueiden yhteistä kantaa. Täytyy muistaa, että perustuslakivaliokunnassakin esimerkiksi sosiaalidemokraatitkin tukivat tätä kokonaisarviota, Junnila sanoo.

Käännytyslaki antaisi mahdollisuuden estää määräaikaisesti ihmisiä hakemasta kansainvälistä suojelua Suomen rajalla tai sen läheisyydessä.

Esityksen tarkoituksena on estää välineellistetty maahantulo, jolla tarkoitetaan toisen valtion järjestämää laajamittaista maahantuloa rajalle. Rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten mukaan tällainen ilmiö on ollut käynnissä Suomen itärajalla viime syksystä lähtien.

Saramo korostaa kansainvälisiä sopimuksia

Perustuslakivaliokunta totesi viime viikolla lausunnossaan, että laki voidaan säätää poikkeuslakina tietyin muutoksin.

Henkilöllä, jolta evätään oikeus hakea kansainvälistä suojelua, tulisi valiokunnan mukaan olla tosiasiallinen oikeus ja mahdollisuus kannella päätöksestä tai hakea siihen oikaisua.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ei kannata rajalain hyväksymistä. Ryhmän puheenjohtaja Jussi Saramon mukaan laki asettaa rajavartijat mahdottomaan tilanteeseen, jossa he joutuvat toimimaan kansainvälisten sopimusten ja EU-oikeuden vastaisesti.

– Vaihtoehto on se, että toimitaan niin kuin muutkin EU-maat. Pidetään kansainvälisistä säännöistä kiinni, eikä lähdetä esimerkiksi tekemään sellaista lainsäädäntöä, jota ei voida edes noudattaa.

Kokoomuksen Pia Kauma uskoo, että lain ongelmat saadaan ratkottua.

– Rajavartijoiden kannalta on oleellista se, että mikä on käännytettyjen henkilöiden mahdollisuus hakea oikeutta jälkikäteen.

Kauma puhuu ikäsyrjinnästä, Kurvisella on ”pride-viikko joka päivä”

Eduskunnalla riittää näillä näkymin töitä vielä muutamaksi viikoksi ennen kesätaukoa. Eduskunnalla on istuntovarauksia aina 12. heinäkuuta saakka.

Kansanedustajilta kysyttiin Ylen aamun haastattelussa myös sitä, miten he aikoivat viettää meneillään olevaa pride-viikkoa. Pride on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia puolustava ja moninaisuutta juhlistava tapahtuma.

Keskustan Antti Kurvinen sanoo, että aikoo kohdella seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia lähimmäisiin yhtä hyvin kuin muillakin viikoilla.

– Koen itse niin, etten tarvitse siihen mitään omaa viikkoa tai kuukautta.

Kokoomuksen Pia Kauma puolestaan halusi käyttää tilaisuuden hyväkseen nostamalla esiin ikäsyrjinnän. Kaikkien haastateltujen poliitikkojen vastaukset voit katsoa yllä olevalta videolta.

Jaa.
Exit mobile version