torstai, 4 heinäkuun

Käännytyslain eteneminen takkuaa. Hallituksen esitys on herättänyt poikkeuksellista keskustelua.

Jos Suomessa säädetään käännytyslaki, joka on ristiriidassa EU-oikeuden kanssa, niin sitä ei todennäköisesti pystytä edes soveltamaan.

Näin painotti SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen A-studiossa maanantaina.

Mäkysen mielestä hallintovaliokunnassa on varmistettava, että hallituksen tekemä lakiehdotus on EU-oikeuden mukainen.

– EU:ssa on käyty viime vuosina välineellistämiskeskustelua. On oikeustapauksia ja välineellistämisasetus, joka on tullut voimaan kesäkuun alussa. Asetuksessa on otettu kantaa, miten jäsenvaltiot voivat välineellistetyn maahantulon tilanteeseen vastata.

Mäkynen muistuttaa, että Suomi on joka tapauksessa sidottu kansainväliseen ja EU-oikeuteen riippumatta siitä, minkälaista suomalainen lainsäädäntö on.

– Vastuullinen vaihtoehto on, että Suomessa laadittaisiin lainsäädäntö, joka noudattaa kansainvälistä ja EU-oikeutta. Silloin se saataisiin varmimmin käyttöön, saataisiin tuki toimeenpanoon myös muilta EU-mailta.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan eduskunta ei voi muokata käännytyslakia niin pitkälle, että hallituksen esitys menettää merkityksensä. Orpo kävi maanantaina hakemassa eduskuntaryhmiltä tukea käännytyslaille.

Käännytyslaki mahdollistaisi sen, että turvapaikkahakemuksia ei otettaisi rajalla vastaan, jos kyse on Venäjän välineellistetystä maahantulosta.

Hallintovaliokunta jatkaa hallituksen esityksen käsittelyä tiistaina.

Käännytyslaki on tarkoitus hyväksyä poikkeuslakina. Se edellyttää perustuslain säätämisjärjestystä. Ensin lakiesitys julistetaan kiireelliseksi viiden kuudesosan määräenemmistöllä ja sen jälkeen kahden kolmasosan määräenemmistön hyväksymistä.

Juttua päivitetään.

Katso maanantain A-studio Yle Areenassa.

Jaa.
Exit mobile version