sunnuntai, 7 heinäkuun

Kokoomuksen Karoliina Partasen mukaan hallitus on ottanut tietoisen riskin siitä, että laki todettaisiin EU-oikeuden vastaiseksi.

SDP:n kansanedustaja Elisa Gebhard ei aio äänestää hallituksen esityksen puolesta niin kutsutusta käännytyslaista.

Ylen aamussa ja Ykkösaamussa vieraillut Gebhard arvosteli lakiesitystä voimakkaasti ja piti sitä kohtalokkaana Suomen oikeusvaltiolle.

– Emme voi olla itse asiassa varmoja, saavatko viranomaiset sitä soveltaa, koska se on ristiriidassa EU-oikeuden kanssa.

Gebhard on huolestunut seurauksista, jos laki tulkittaisiin lopulta tuomioistuinprosessissa EU-oikeuden vastaiseksi.

– Me olemme ottaneet sen tietoisen riskin, että näin voi käydä, Kokoomuksen Karoliina Partanen sanoi Ykkösaamussa.

Perussuomalaisten Joakim Vigeliuksen mukaan vielä ei voida tietää, miten EU suhtautuu käännytyslakiin. Hän ennakoi, että unioni joutuu tarkastelemaan omaa suhtautumistaan välineellistettyyn maahantuloon.

– Muuten EU-maissa ruvetaan tekemään omaehtoisesti lainsäädäntöä tai syyllistytään erilaisiin ylilyönteihin, Vigelius sanoo.

SDP on vaatinut lakiin parannuksia, jotka liittyvät ihmisoikeuksiin, rajavartioiden oikeusturvaan ja eduskunnan rooliin.

SDP:n kansanedustajat eivät ole yksimielisesti käännytyslain takana, vaikka puolueen eduskuntaryhmä hyväksyi tällä viikolla neuvottelutuloksen laista pitkän väännön jälkeen.

Käännytyslaki vaatii taakseen viiden kuudesosan enemmistön eduskunnassa. Suurin oppositiopuolue SDP on ratkaisevassa asemassa, jotta laki menee läpi.

Oppositiopuolueista vihreät ja vasemmistoliitto suhtautuvat poikkeuslakiin kielteisesti.

Gebhardin mukaan oppositiota ei ole riittävästi kuultu lain valmisteluvaiheessa.

Petteri Orpon (kok.) pitäisi viheltää tässä kohtaa peli poikki, Gebhard sanoo.

Lakiesityksen virallinen nimi on laki väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi, mutta termi ”käännytyslaki” on yleisesti käytössä. Hallitus on pitänyt lakia välttämättömänä Suomen rajaturvallisuuden varmistamiseksi.

– Tämä on ainoa keino torjua välineellistettyä maahantuloa, perustelee perussuomalaisten Joakim Vigelius.

Käännytyslaki palaa perustuslakivaliokunnan käsittelyyn vielä huomenna perjantaina. Täysistuntoäänestykseen lakiesitys päätynee ensi viikon perjantaina.

Jaa.
Exit mobile version