tiistai, 22 lokakuun

Espoolaisvaltuutetut äänestivät suljetussa lippuäänestyksessä. Toisella kierroksella Mykkänen voitti Tuula Antolan lukemin 44–31.

Clarissa Jäärni,

Sannika Michelsson

Espoon uudeksi kaupunginjohtajaksi on valittu ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.). Paikka Suomen toiseksi suurimman kaupungin johtajana on valtakunnallisestikin merkittävä.

Uudesta kaupunginjohtajasta äänestettiin tänään maanantaina Espoon valtuustossa.

Ensimmäisellä äänestyskierroksella kärkeen valikoitui kaksi ehdokasta, Tuula Antola 25 äänellä, sekä Kai Mykkänen 32 äänellä. Heitä äänestettiin toisella kierroksella äänin 44 Mykkäselle ja 31 Antolalle. Näin ollen Mykkänen vei kisassa voiton.

– Synnyinkaupungin asia on aina ollut keskellä sydäntä, siksi tämä valinta vetää hyvin nöyräksi, sanoo Mykkänen kiitospuheessaan.

Hänen mukaansa työ kaupunginjohtajana avaa uuden vaiheen elämässä.

– On todella iso haaste johtaa 11 000 hengen koneistoa, ja samalla ansaita rakentavan yhteistyön tilanne valtuuston ja kaupunginhallituksen kanssa.

Mykkänen vakuuttaa haluavansa toimia puolueettomasti kaikkien espoolaisten ja valtuustoryhmien yhteisenä kaupunginjohtajana.

– Tänäänkin oli jakolinjoja. Haluan lunastaa luottamuksen siihen, että toimin puolueettomasti kaupunginjohtajana, joka aina pyrkii espoolaisten kannalta parhaaseen ratkaisuun, Mykkänen summaa.

Mykkäsen tilalle on nimettävä uusi ministeri. Pääministeri Petteri Orpo aikoo pohtia asiaa rauhassa.

– Mykkäsen salkku on erittäin laaja ja haastava, koska siinä on ilmastopolitiikka, ympäristöpolitiikka, asuntopolitiikka ja vielä energiapolitiikkakin. Se on valtavan kokoinen kokonaisuus ja asia, joka vaatii huolellisen harkinnan, ei hötkyillä tässäkään asiassa.

Kalkkiviivoille selvisi kuusi nimeä, joista etenkin neljä on noussut esiin valtuutettujen keskuudessa.

Viran kelpoisuusehdot täyttävistä hakijoista jatkoon valittiin kuusi: Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian johtaja Tuula Antola, Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola, Espoon elinvoimajohtaja Mervi Heinaro, Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mervi Katainen (kok.), konsultointiyhtiö Excellence Gardenin toimitusjohtaja Leila Lehtinen sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.).

Espoossa on kaikkiaan 75 valtuutettua. Tänään istunnossa olivat kaikki paikalla joko itse tai osalla varavaltuutettu oli edustamassa heidän puolestaan. Isoin ryhmä Espoossa on kokoomus, jolla on 29 valtuutettua. Espoon vihreät on toiseksi suurin valtuustoryhmä 14 valtuutetulla. Kolmanneksi suurin ryhmä on SDP.

Espoon pitkäaikainen kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä jää eläkkeelle tammikuun lopussa. Hän on töissä vuodenvaihteeseen asti ja käyttää tammikuussa viimeiset lomapäivänsä. Uusi kaupunginjohtaja aloittaa työnsä helmikuun alussa.

Mäkelä on Suomen kovapalkkaisin kuntapomo, joka tienaa yli 18 000 euroa kuukaudessa.

Ministerinä Kai Mykkänen ansaitsee tällä hetkellä reilut 15 500 euroa kuukaudessa.

Jaa.
Exit mobile version