tiistai, 15 lokakuun

Viimeinenkin sotilaskäyttöön soveltuvien tavaroiden viemisestä epäilty venäläisopiskelija on päästetty pois tutkintavankeudesta.

Kolmas Kajaanin törkeästä säännöstelyrikoksesta epäilty venäläisopiskelija on päästetty pois tutkintavankeudesta. Vankeuden sijasta mies on nyt määrättynä matkustuskieltoon, Kainuun käräjäoikeudesta kerrotaan.

Parikymppisen miehen epäillään olleen mukana joukossa, joka vei niin sanottuja kaksikäyttötuotteita, eli sotilaskäyttöön soveltuvia ylellisyystavaroita Suomesta Venäjälle.

Hänen lisäkseen epäiltynä on ollut ainakin toinen parikymppinen venäläismies sekä nuori venäläisnainen.

Kaikki kolme määrättiin tutkintavankeuteen toukokuussa. Kaksi epäillyistä vapautui jo kesän aikana, mutta poliisi on kertonut, että myös heitä epäillään edelleen rikoksesta.

Törkeän säännöstelyrikoksen epäillään tapahtuneen vuonna 2022. Kolmikko asui ja opiskeli tuolloin Kajaanissa.

Poliisi otti kolmikon kiinni Kainuun ammattiopiston tiloihin ja asuntolaan tehdyssä operaatiossa. Poliisi kertoi toukokuussa, että epäillyt ovat oppilaitoksen opiskelijoita, mutta koulu ei muuten liity tapaukseen.

Aiemmin poliisi kertoi myös, että jutussa on kolmikon lisäksi muita epäiltyjä.

Poliisi vaitonaisena

Tapauksen tutkinnanjohtaja, KRP:n rikostarkastaja Maria Vuorivirta kertoo nyt, ettei kukaan jutussa epäillystä henkilöistä ole tällä hetkellä vangittuna asiaan liittyen. Vuorivirran mukaan epäiltyihin on sen sijaan kohdistettu muita pakkokeinoja, eli matkustuskieltoja.

Vuorivirta ei kerro, kuinka montaa ihmistä poliisi tällä hetkellä epäilee rikoksesta. Elokuussa Vuorivirta kertoi, että epäillyn asemassa voi olla jopa enemmän kuin viisi henkilöä.

Vuorivirta ei tutkinnan keskeneräisyyteen vedoten kerro myöskään yksityiskohtia siitä, mitä epäiltyjen uskotaan tarkalleen vieneen Venäjälle.

Rikostarkastajan arvio on, että tutkinnan valmistumisessa kestää vielä, sillä KRP ei ole saanut vastauksia esimerkiksi joihinkin tekemiinsä tiedusteluihin. Jo aiemmin poliisi kertoi, että tapauksen laajuus ja kansainvälinen ulottuvuus on hidastanut tutkintaa.

Rikosepäily sai alkunsa, kun yksityishenkilö ilmoitti poliisille, että hänen yhteystietojaan oli käytetty lähetysten tilaamiseen hänen tietämättään.

Esitutkinnassa on selvitetty ostoja, joita tehtiin väärillä tiedoilla sekä suomalaisista että kansainvälisistä verkkokaupoista.

Jaa.
Exit mobile version