torstai, 31 lokakuun

Ainakin suomalaisen kananlihan pääsyn Kiinan markkinoille odotetaan nyt helpottuvan.

Shanghain keskustassa on vilkasta lounasaikaan. Kuva: Karsten Hohmann

PEKING/SHANGHAI Presidentti Alexander Stubbia seurasi suuri seurue ammattilaisia torstaina päättyneellä valtiovierailulla Kiinassa.

Hänen mukanaan Kiinaan matkustivat maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sekä kaikkiaan 25 yrityksen johtajia.

Edustettuina olivat suurimmat ja Kiinassa pitkään olleet yritykset kuten Nokia, Kone, Vaisala ja Halton. Tuoreempia yrittäjiä Kiinassa ovat muun muassa lahtelaisyritykset Oilon ja Peikko.

Ulkoministeriön valtiosihteeri Jukka Salovaara (vas.) ja Kemiran toimitusjohtaja Antti Salminen (keskellä) kuuntelivat presidentin puhetta kiinalaisvieraiden kanssa. Kuva: Karsten Hohmann

Kaikkien näiden yritysten tavoite on selkeä: Saada lisää kauppaa Suomen ja Kiinan välille.

– Koronan jälkeen Kiinassa ei ole ollut korkean tason vieraita Suomesta. Yrityselämä haluaa ymmärtää, mihin suuntaan tämä suuri markkina ja maailman teknologiajohtaja on menossa. Haluamme selvittää kauppaan liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia, EK:n kansainvälisen kaupan johtaja Timo Vuori kertoo.

Kiina on kommunistinen järjestelmä, jossa presidentin ja avainministereiden vanavedessä kulkeminen saattaa hyvinkin auttaa bisneksen luomisessa.

– Täällä tarvitaan tällaisia tökkäyksiä, jotta asioita saadaan liikkeelle, Stubb sanoi suomalaiselle medialle Shanghaissa.

Shanghai on yksi Kiinan talouden ja liike-elämän tärkeimmistä keskuksista. Kuva: Karsten Hohmann

Vihreä siirtymä ja kiertotalous erityisiä kasvualoja

Tavallista suurempi suomalaisdelegaatio saavutti ainakin yhden konkreettisen tuloksen matkan aikana. Siipikarjanlihan viejät HK Foods ja Atria saivat kuntoon vientiluvat Kiinan 1,4 miljardin ihmisen markkinoille.

Atrian aikoo aloittaa viennin Kiinaan ensi vuoden alussa.

Lähivuosina suuria mahdollisuuksia suomalaisille voi olla vihreässä siirtymässä.

Alla olevalla videolla EK:n kansainvälisen kaupan johtaja Timo Vuori ja Kemiran toimitusjohtaja Antti Salminen arvioivat mahdollisuuksia.

Pekingissä suomalaiset vierailivat muun muassa Chaoyangin jätteenlajittelukeskuksessa, jossa käsitellään yli viiden miljoonan asukkaan jätteitä. Niistä tehdään laitoksessa biopolttoaineita.

Alla olevalla videolla näytetään Chaoyangin toimintaa.

Uutta kauppaa tarvittaisiin

Kiina on tällä hetkellä Suomen kolmanneksi tärkein tuontimaa ja viidenneksi tärkein vientimaa, mutta kauppa ei ole kehittynyt vuosikausiin.

Suomen tärkein vientituote on tällä hetkellä sama kuin jo vuosikymmeniä sitten, eli paperimassa.

Kahdenkymmenen viime vuoden aikana Suomi on menettänyt suhteellista markkinaosuuttaan Kiinassa enemmän kuin mikään muu länsimaa.

Yksi syy on Kiinan muutoksessa.

Paikalliset yritykset kilpailevat tasaväkisesti ulkomaalaisten kanssa yhä useammilla aloilla. Toisaalta valtiovalta on lisännyt ulkomaalaisten valvontaa ja suoranaista vakoilua.

Jättimäisessä maassa on kuitenkin niin suuria mahdollisuuksia, ettei niitä voi jättää käyttämättä.

– Täällä on kaikki sata kertaa suurempaa kuin Suomessa, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) summaa.

Jaa.
Exit mobile version