Viimeinen varmistettu havainto linnusta tehtiin 1990-luvulla.
Afrikassa, Euroopassa ja Aasiassa esiintynyt kahlaajalintu kaitanokkakuovi on kuollut sukupuuttoon, arvioidaan tuoreessa tutkimuksessa.
Tutkimuksen mukaan kaitanokkakuovi on kuollut maailmanlaajuisesti sukupuuttoon 96 prosentin todennäköisyydellä, mikä tarkoittaa Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton uhanalaisuusluokituksen mukaan lajin sukupuuttoa.
Brittiläisten lintutieteilijöiden liiton (BOU) tieteellisessä Ibis-aikakauslehdessä maanantaina julkaistua tutkimusta on ollut tekemässä muun muassa Birdlife Internationalin ja brittiläisen luonnonsuojelujärjestö RSPB:n tutkijoita.
RSPB:n tiedotteen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta tilastohistoriassa, kun läntisen palearktisen alueen manneralueilla elänyt lintulaji julistetaan sukupuuttoon kuolleeksi.
Palearktinen alue on eläinmaantieteellinen alue, jonka läntiseen osaan kuuluu koko Eurooppa, Saharan pohjoispuoleinen Afrikka sekä osa Lähi-idästä.
Vähentyi koko viime vuosisadan
Viimeisin varmistettu havainto kaitanokkakuovista tehtiin vuonna 1995. Tutkimuksessa lajin arvioidaan kuolleen todennäköisesti sukupuuttoon jo pian viimeisen vahvistetun havainnon jälkeen.
Siperiassa pesinyttä kahlaajalajia oli tavattu Keski-Aasiasta Afrikan luoteisrannikolle ja Itä-Euroopasta Lähi-itään ja Välimerelle ulottuvalla alueella.
Tutkimuksen mukaan kaitanokkakuovien määrän on arvioitu vähentyneen koko viime vuosisadan ajan, mutta Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto julisti lajin uhatuksi vasta 1980-luvulla. Vuoden 1994 uhanalaisuusluokituksen uudistuksen jälkeen kaitanokkakuovi määriteltiin korkeimpaan uhanalaisuusluokkaan eli äärimmäisen uhanalaiseksi.