Kaivosmineraaliverosta hyötyvät voimakkaasti ainakin Kittilä ja Sotkamo. Mitä enemmän mineraaleja louhitaan, sitä enemmän kaivoskunta saa verotuottoja.
Juha Virranniemi,
Kati Rantala,
Jarmo Nuotio
Sotkamon ja Kittilän kunnat ovat saamassa suurimmat potit ensimmäistä kertaa maksettavista kaivosmineraaliverotuotoista. Kunnille maksettavan verotuoton määrä riippuu louhintamääristä.
Kaivosmineraaliveroa on peritty kaivosyhtiöiltä tämän vuoden alusta alkaen. Verotuottoja maksetaan kunnille nyt ensimmäistä kertaa.
Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen kertoo, että Sotkamon kunnan saama lopullinen summa ratkeaa kevättalvella, mutta hän ennakoi sen olevan luokkaa 3,5–5 miljoonaa euroa.
– Se on noin puolitoista veroprosenttiyksikköä. Jos sitä verrataan meidän koko tulopohjaan, puhutaan noin seitsemän prosentin osuudesta. Sillä summalla esimerkiksi lukio pystyttäisiin hoitamaan meidän kunnassa kokonaan, Kilpeläinen sanoo.
Kittilän kunnanjohtaja Timo Kurula kertoo, että kunnan kaivosverotuotto on arviolta 2,5 miljoonaa euroa.
– Vero on käytännössä korvaus siitä, että meidän maa- ja kallioperää hyödynnetään, ja kun kaivos joskus lopettaa, siitä aiheutuvat haitat jäävät meille tänne.
Euroopan suurimmalla kultakaivoksella on työllistävä vaikutus. Sen myötä syntyy myös kasvava tarve päivähoito- ja koulupalveluihin. Niiden lisäksi myös rakennusvalvonta ja kaavoitus aiheuttavat kustannuksia.
– Joudumme järjestämään palveluita niin matkailun kuin kaivosteollisuuden vuoksi paljon suuremmalle yhteisölle kuin 6 800 asukkaan kunnassa normaalisti, Kurula sanoo.
Kittilän kaivoksella on merkittävä vaikutus kuntatalouteen. Kultakaivos on Lapin suurin yhteisöveron maksaja.
Kurulan mukaan kaivostoiminnasta saadut verotulot kunnalle ovat kahden viime vuoden aikana olleet 7–8 miljoonaa euroa vuodessa. Potti koostuu noin 3,5 miljoonan euron kiinteistöverosta, reilun 3 miljoonan euron yhteisöverosta ja loput henkilöveroista.
Verotulo voisi hyödyttää koko vaikutusaluetta
Asetelma ei välttämättä ole pysyvä.
Lapin Kansan haastattelema valtiovarainministeriön valmisteveroyksikön päällikkö Merja Sandell sanoo, että kaivosverotuotto jakautuu epätasaisesti kuntien välillä. Hän pohtii, onko oikein, että vain tietyt kunnat hyötyvät. Valtionosuusjärjestelmän uudistamista valmistellaan ministeriön kunta- ja alueosastolla.
Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen toivoo, että kuntien osuus pysyisi jatkossakin nykyistä vastaavalla tasolla. Se on nyt 60 prosenttia kaivosyhtiön maksamasta kaivosmineraaliverosta.
– Minun mielestäni valtion osuus pitäisi käyttää kaivosten vaikutuspiiriin, eli ei välttämättä siinä kunnassa tai kaupungissa, missä kaivostoimintaa harjoitetaan, vaan se voi olla vaikka rautatieyhteyksiä, liikenneyhteyksiä tai vaikkapa syväsataman parannustöitä, Kilpeläinen sanoo.
Kuntalaisilla on moninaisia toiveita
Kittiläläinen Jaana Siitonen toivoisi, että kunnan verotuottoja käytettäisiin lasten, nuorten ja vanhusten hyväksi.
– Toivoisin kunnan panostavan terveisiin rakennuksiin.
Hän viittaa esimerkiksi remontissa oleviin päiväkoteihin. Rakennusten sisäilmaongelmien vuoksi lapset ja henkilökunta joutuvat olemaan väistötiloissa.
Kittilän kirkonkylällä asuva Ritva Hannula toivoisi kunnan käyttävän rahaa esimerkiksi vanhusten palvelukodin rakentamiseen.
– Toivoisin kunnan panostavan lisää myös syrjäkylillä asuviin ikäihmisiin, jotta he pääsisivät tapaamaan ikäisiään.
Sotkamolainen Pirjo Neuvonen uskoo, että kotikunta löytää rahalle käyttöä.
– Kunnanvaltuusto joutuu tekemään päätöksen kuntaveron korottamisesta. Uskon, että he ovat huomioineet siinä myös tämän kaivosveron, mikä nyt tulee olemaan kuitenkin aika huomattava, hän sanoo.
Mauri Huusko taas laittaisi kaivosverotulot Sotkamon liikuntapaikkojen ja ulkoilureittien parantamiseen kaikenikäisiä ajatellen.
– Osan voi säästää lämpövoimalainvestointiin. Sieltä sitten se Sampo jauhaa rahaa kyllä, Huusko arvioi.
Sotkamolainen Pauliina Järvelä taas rakentaisi rahalla vuokra-asuntoja. Myös juhlaan voisi olla syytä.
– Kyllä kansallekin tietysti voisi jonkun sellaisen kivaan juhlan tuonne Hiukan stadionille järjestää, hän sanoo.