sunnuntai, 22 syyskuun

Yöpäivystysten toiminta päättyy ensi vuoden lopussa Varkaudessa ja Iisalmessa. Nyt kaupungit kantelevat muun muassa terveydenhuoltolain puutteellisesta valmistelusta.

Varkaus lähtee mukaan Iisalmen kaupungin kanteluun terveydenhuoltolain puutteellisesta valmistelusta. Iisalmi päätti viime viikolla, että kaupunki jättää asiasta kantelun oikeuskanslerille.

Varkauden kaupunginjohtaja Joonas Hänninen sanoo, että kaupungit ovat jo pitkään tehneet työtä yöpäivystysten säilyttämiseksi.

Pohjois-Savossa sijaitsevien Varkauden ja Iisalmen perusterveydenhuollon yöpäivystysten toiminta päättyy vuoden 2025 lopussa. Kumpikin kaupungeista on vaatinut, että yöpäivystys säilytetään molemmissa kunnissa palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden turvaamiseksi.

– Iisalmella ja Varkaudella on samankaltaiset tarpeet, toimintaympäristöt ja perustelut yöpäivystyksen säilyttämiselle, Hänninen perustelee kanteluun liittymistä.

Iisalmi kertoi jo aiemmin pitävänsä sairaalalakiesityksen vaikutusarviota puutteellisena. Merkittävin puute koskee asukkaiden yhdenvertaista kohtelua sekä perusoikeuksien toteutumisen arviointia. Varkaudessa asia nähdään samalla tavalla.

Hänninen puhuu myös alueiden eriarvoisesta kohtelusta.

Hänen mukaansa soteuudistuksen yhteydessä palveluiden järjestämisvastuu ja päätöksenteko annettiin hyvinvointialueille.

– Osaa alueista kielletään erityisesti järjestämästä päivystystä ja toisille se sallitaan. Hyvinvointialueiden pitäisi saada itse päättää tällaisista asioista, Hänninen sanoo.

Kaupunginjohtaja: keskittäminen on poliittinen tavoite

Vuoden 2022 alusta lähtien Varkauden kaupunginjohtajana työskennelleen Hännisen mukaan kantelulla halutaan mitata hallituksen lainsäädäntötyö.

– Tässä katsotaan nyt, että onko se tehty niin huolellisesti, että sillä pystytään säätämään näin merkittävää asiaa ihmisten peruspalveluista. Oikeuskanslerilla on tämä tehtävä arvioida sitä.

Laki arvioidaan myös lainsäädännön arviointineuvostossa, joten Hännisen mukaan kantelun myötä luvassa on kaksinkertainen tarkastus.

– Haluamme olla varmoja, että kaikki on huolellisesti katsottu ja vaikutukset huomioitu, että toimeenpanon aikana ei tule yllätyksiä.

Hänninen toivoo, että kantelun esille tuomilla asioilla olisi vaikutusta lainsäädäntötyöhön ja laajaan julkiseen keskusteluun.

– Tuntuu, että on poliittinen tavoite keskittää ja vähentää päivystysverkkoa Suomessa. Voi olla, että näillä perusteilla tätä muutosta ei pystytä estämään, hän toteaa.

Sekä Iisalmen että Varkauden näkemys on, että yöpäivystysten lakkauttamisella olisi sekä taloudellisia että inhimillisiä vaikutuksia molemmilla alueilla.

Hännisen mukaan kulut kasvavat ja palvelujen saatavuus heikkenee.

– Yöpäivystysten lakkauttamisella aiheutetaan myös mahdollisesti inhimillisiä kärsimyksiä.

Kantelun valmistelu on jo loppusuoralla ja se on tarkoitus toimittaa oikeuskanslerille ensi viikon aikana.

Jaa.
Exit mobile version