lauantai, 21 syyskuun

Kaakkois-Suomen poliisi aikoo luopua nykyisistä Imatran poliisiaseman toimitiloista. Yksi syy on rekrytointiongelmat.

Itärajalla sijaitsevalle Imatran poliisiasemalle ei tahdo löytyä poliiseja töihin.

– Henkilöstön saaminen Imatralle on ollut välillä tuskaista. Hakijoita ei ole, ja jos onkin, he eivät viihdy pitkään, sanoo poliisipäällikkö Ari Karvonen Kaakkois-Suomen poliisista.

Välillä työntekijöitä on työnantajan päätöksellä siirretty työtehtäviin Imatralle.

– Sillä on ollut aika lyhyet jäljet. Se on saattanut johtaa siihen, että ihmiset lähtevät pois. Muutenkaan se ei ole kovin hyvää henkilöstöpolitiikkaa.

Esimerkiksi kesällä Imatralle saatiin rekrytoitua kaksi poliisia. He viihtyivät Karvosen mukaan töissä kuukauden ja lähtivät sitten muualle.

– Nuoret poliisit hakeutuvat alueelle, jossa elämä on vireää. Vapaa-ajan harrastukset ja ystävät ovat tärkeitä, koko elämä vaikuttaa päätöksentekoon.

Karvosen mukaan poliisi maksaa samaa taulukkopalkkaa työntekijöille työpaikan sijainnista riippumatta.

– Emme voi kilpailla palkalla eli ostaa ihmisiä tiettyyn paikkaan, niin kuin joku yksityinen yritys voisi tehdä.

Karvosen mukaan Imatralla on tälläkin hetkellä muutaman työntekijän vajaus rikostorjunnan osalta. Vasteajat esimerkiksi hälytystehtävissä ovat kuitenkin hänen mukaansa silti hyvällä tasolla.

Imatra on noin 25 000 asukkaan kaupunki itärajan tuntumassa:

Tulevaisuus epävarma

Rekrytointiongelmat ovat keskeinen syy siihen, että poliisiaseman tulevaisuus on Imatralla nyt epäselvä.

Kaakkois-Suomen poliisi on käynnistänyt selvityksen siitä, missä muodossa poliisin toiminta Imatralla jatkuu ja millaisia palveluja se jatkossa Imatralla tarjoaa.

– Aikomuksena on luopua nykyisistä Imatran poliisilaitoksen toimitiloista ja uudistaa palveluita, kertoo Karvonen.

Selvityksen on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.

Rekrytointiongelmien lisäksi muitakin syitä nykyisestä poliisiasemasta luopumiseen on. Kiinteistö, jossa poliisiasema sijaitsee, on käyttöikänsä päässä. Lisäksi valtio hakee säästöjä poliisin kiinteistökustannuksista.

Hallitus lisäsi poliisin rahoitusta 17,5 miljoonalla eurolla. Silti poliisilaitokset kamppailevat säästöpaineissa. Kuuntele Radio Suomen päivä -lähetystä 6. syyskuuta 2024:

”Poliisiauto on konttori”

Imatran seudun kunnat ilmaisivat huolensa Imatran poliisiaseman tulevaisuudesta syyskuun alkupuolella.

– Poliisin toimintojen alasajo heikentäisi merkittävästi alueen turvallisuutta, asukkaiden turvallisuuden tunnetta sekä elinvoimaa, kannanotossa todetaan.

Poliisipäällikkö Ari Karvonen ymmärtää huolen. Hänen mukaansa turvallisuus ei asu poliisitalon seinissä, vaan poliisin tavassa toimia. Karvonen panostaa mieluummin työntekijöihin kuin seiniin.

– Imatran poliisitoimintaa ei nytkään johdeta Imatralta vaan Kouvolasta. Työskentelytapamme on sellainen, että poliisiauto on käytännössä konttori, jossa lähes kaikki asiat hoidetaan, Karvonen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version