lauantai, 26 lokakuun

Kaksi professoria esittää kollegiolle Oulun yliopiston kriisin ratkaisijan roolia. Hallituksen puheenjohtaja ei tunnista koko kriisiä ja kollegion puheenjohtaja on vähäsanainen.

Kaksi Oulun yliopiston professoria esittää, että yliopistoa kohdannut hallintokriisi voisi ratketa, jos koko yliopiston hallitus eroaisi.

Syyskuun lopulla kolme neljästä yliopistoyhteisöön kuuluvasta hallituksen jäsenestä ilmoitti eroavansa sen jälkeen, kun Arto Maanisen valinnasta Oulun yliopiston uudeksi rehtoriksi oli ilmoitettu.

Poikkeuksellisen joukkoeron jälkeen Oulun yliopiston hallitukseen jäi henkilökunnan edustajista vain väistyvän rehtorin Jouko Niinimäen omasta yksiköstä oleva hallitusjäsen.

Oulun yliopiston professori Petri Lehenkari ja Helsingin yliopiston emeritusprofessori Jukka Kekkonen esittivät 14.10.2024, että Oulun yliopiston kriisi voisi ratketa, jos koko yliopiston hallitus eroaisi.

Professorit korostavat nimenenomaan yliopistokollegion roolia. Kollegio on yliopiston päätöksenteossa elin, jossa ovat edustettuina kaikki henkilöstöryhmät.

Hallituksesta eronneet ovat vedonneet henkilökohtaisiin syihin. Ensimmäistä kertaa nykyisen yliopistolain aikana tapahtunut joukkoero on kuitenkin herättänyt epäilyjä protestista rehtorin valinnalle.

Professorit esittävät, että kollegion pitäisi kutsua kuultavaksi sekä eronneet että jäljelle jääneet hallituksen jäsenet ja selvittää mistä on kysymys.

– Kollegiolla on minun mielestäni vastuu ottaa selvää siitä, onko eronneilla yliopistoyhteisön edustajilla joitain muitakin syitä erolleen, sanoo Lehenkari.

Kollegio voisi erottaa koko hallituksen

Professorien mielipidekirjoituksessa todetaan, että kollegio voisi analysoida tilannetta ja päätyä siihen, ettei hallituksen toiminta ole Oulun yliopiston edun mukaista ja esimerkiksi ilmaista epäluottamuksen koko hallituksen toimintaan. Tämän voisi heidän mukaansa olettaa johtavan koko hallituksen eroon.

– Jos hallitus päättäisi kollektiivisesti olla eroamatta, periaatteessa kollegio voisi tuolloin päätyä erottamaan koko hallituksen, toteavat professorit.

Professori Lehenkarin mukaan hallintolaki antaa mahdollisuuden erottaa myös koko hallitus.

– Itse asiassa yliopistolaki korostaa kollegion valvontavastuuta yliopiston toiminnassa, sanoo Lehenkari.

Professorien tulkinta lähtee siitä, että hallituksen nimittämisvastuu tuo vastuun seurata hallituksen toimintaa.

– Voidaan ajatella, että koska kollegio nimittää hallituksen, niin sillä on myös erityinen velvollisuus seurata hallituksen toimintaa ja sen sekä yliopiston johdon huolellisuusvelvoitteen toteutumista, sanoo Lehenkari.

Lehenkari ja Kekkonen tulkitsevat lakia niin, että kollegiolla on mahdollisuus erottaa koko hallitus yleisen hallintolain tai yksi yksittäinen hallituksen jäsen yliopistolain perusteella. Ennakkotapausta ei ole ja mahdollinen Oulun yliopiston kollegion päätös olisi sellainen.

Hallituksen pj: En tunnista kriisiä

Oulun yliopiston hallituksen puheenjohtaja Mikko Ayubilla ei ole näkemystä siitä, pitäisikö hallituksen erota, eikä hän muista mitä yliopistolaki sanoo kollegion mahdollisuudesta erottaa hallitus.

Hän ei myöskään tunnista sanaa kriisi Oulun yliopiston yhteydessä.

Oulun yliopiston yliopistokollegion puheenjohtaja, professori Helka-Liisa Hentilä kommentoi Lehenkarin ja Kekkosen avausta toteamalla, että yliopistolain 16§ mukaan yliopiston hallitus voi esittää hallituksen jäsenen vapauttamista tehtävästään, jos jäsen on tullut kykenemättömäksi hoitamaan tehtäväänsä, toimellaan tai laiminlyönnillään loukannut vakavasti yliopiston etua tai jos siihen on muutoin erityisen painava syy.

– Päätöksen hallituksen jäsenen vapauttamisesta tehtävästään tekee yliopistokollegio, sanoo Hentilä sähköpostilla antamassaan vastauksessa.

Oulun yliopiston nykyinen rehtori Niinimäki ja rehtorina vuoden vaihteesta aloittava Maaninen eivät kommentoi professorien esitystä.

Aiemmin Maaninen sanoi Ylelle pitävänsä olennaisempana sitä, ketkä valitaan hallituksesta eronneiden tilalle. Maanisen virkakausi rehtorina alkaa vuodenvaihteessa, eli samaan aikaan kun erostaan ilmoittaneiden työ hallituksessa päättyy.

Jaa.
Exit mobile version