perjantai, 20 syyskuun

Rikkakananhirssi ja viherpantaheinä ovat koetelleet maanviljelijöitä tänä kesänä.

Maanviljelijät ovat havainneet pelloilla aiempaa runsaammin kahta vieraslajia: rikkakananhirssiä ja viherpantaheinää.

Havaintojen määrä on lisääntynyt jo viiden vuoden ajan, mutta tänä kesänä niitä on tullut erityisen paljon. Tilanne on vaikea varsinkin Kaakkois-Suomessa, jossa havainnot myös tehtiin ensimmäisenä.

Siellä vieraslajeja havainneiden tilojen lukumäärä on kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna.

Vieraslajit valtaavat peltoja tehokkaasti, jolloin satokasvi jää ilman ravinteita ja valoa. Pahimmillaan satoa ei voida korjata talteen saastuneilta lohkoilta.

Useita syitä

Varmaa yksittäistä syytä kasvien laajaan leviämiseen ei ole. Vieraslajien siemeniä on havaintojen perusteella tullut ainakin ulkomaalaisten siementen, rehujen ja kuivikkeiden mukana.

– On myös mahdollista, että siemeniä on tullut muuttolintujen, kuten hanhien mukana, arvelee Pro Agrian kasvintuotannon asiantuntija Samuli Seppänen.

Yle kertoi aiemmin tänä vuonna, että vieraslajien esiintymistä on lisännyt ulkomaisten siementen käyttö lintujen ruokinnassa.

Rikkakananhirssi ja viherpantaheinä leviävät viljelyksillä tehokkaasti myös koneiden ja lannan mukana.

– Puimakone levittää siemeniä laajalle ja siemeniä kulkeutuu koneen mukana helposti myös toisille lohkoille, Seppänen varoittaa.

Havaintojen lisääntymiseen on vaikuttanut osaltaan myös vieraslajeihin liittyvän tiedon ja tarkkailun lisääntyminen.

Torjuttava heti

Pro Agrian kasvintuotannon asiantuntija Asko Laapas neuvoo vieraslajeja havaitsevia viljelijöitä ryhtymään torjuntatoimiin heti, jotta leviäminen estetään.

Suositus on, ettei vieraslajien saastuttamia peltoaloja puitaisi, jos se vain on mahdollista ja ala on rajattavissa.

Torjunnasta aiheutuu viljelijöille suuria lisäkustannuksia, jotka heikentävät tilojen kannattavuutta entisestään.

Vieraslajeja torjutaan kitkemällä ja kemiallisesti. Kemiallisessa torjunnassa haasteena on kuitenkin se, että toisin kuin kotoiset lajit, vieraslajit itävät usein vasta myöhään. Jos torjunta-aineita käytetään silloin, ne voivat tuhota kaiken muunkin.

– Pahimmillaan viljakasvustoja on hävitetty kesken kasvukauden ja jätetty viljelemättä, eli on keskitytty vain vieraslajien torjuntaan.

Vieraslajit tulee kitkeä juurineen ja hävittää mieluiten polttamalla tai hautaamalla riittävän syvälle sellaiseen paikkaan, jossa ei muokata maata tulevaisuudessa.

Jaa.
Exit mobile version