sunnuntai, 27 lokakuun

Kansainväliseen suosioon nousseet suomalaiset hittikappaleet Sandstorm ja Freestyler julkaistiin peräkkäisinä päivinä 25 vuotta sitten.

Muusikko, säveltäjä ja tuottaja Jaakko Salovaara soittaa takaisin padel-kentältä vilpittömän yllättyneenä musiikkiteostensa vuosipäivien muistamisesta.

Kyse on yhä maailmanlaajuista suursuosiota nauttivien Freestylerin ja Sandstormin 25-vuotispäivästä.

– Tämä oli minullekin pitkän ajan jälkeen yllätys. On aika maaginen juttu, että niiden julkaisu on ollut noin lähekkäin. Se kaikki tapahtui niin räjähdysmäisesti, Salovaara hämmästelee.

Hän päättää kilauttaa kaverille, Darudena tunnetulle Ville Virtaselle ja tarkistaa asian. Ja toden totta: hän tietää, että Salovaaran oma tuotantoyhtiö 16inch Records julkaisi kansainvälisen tanssimusiikin ikivihreäksi nousseen Sandstormin 26. lokakuuta 1999.

Sony Music Finlandilta puolestaan vahvistetaan Ylelle, että Bomfunk MC’s -yhtyeen Freestyler-single julkaistiin edellisenä päivänä eli 25. lokakuuta 1999.

Salovaara toimi Daruden Sandstormissa tuottajana ja sovittajana. Bomfunk MC’s -yhtyeen Freestylerissa hän oli säveltäjä ja tuottaja.

– Molemmat hitit on tehty isolla palolla, Salovaara toteaa nyt.

Darude esitti Bomfunk MC’s -yhtyeen Freestyler-kappaleen Suomi 100 -livekonsertissa:

2000–2024

Aivan alussa Jaakko Salovaara kertoo olleensa täpinöissään siitä, että kansainvälinen menestys oli edes mahdollista.

Kun 2000-luku eteni, kappaleiden suosioon tuli suvantovaihe, mutta ne ovat molemmat nousseet takaisin suosioon.

– 1990-luvun ja 2000-luvun alun jutut ovat nyt kauheassa hypeissä, jopa nuorten keskuudessa.

Sandstorm soi tämän vuoden kesällä järjestettyjen Pariisin olympialaisten avajaisissa. Sitä soitetaan myös melkein kaikissa urheilutapahtumissa ympäri Amerikkaa, Salovaara kertoo.

Freestylerissä viimeisin käänne oli yhteistyö belgialaisen tuottaja DJ Lost Frequenciesin kanssa.

– Hän oli tehnyt omille keikoilleen Freestylerista remix-version ja lähdimme jumppaamaan sitä sitten yhdessä.

Bomfunk MC’s teki paluun vuonna 2018. Ryhmä on keikkaillut Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa. Salovaaran mukaan taas on tullut kyselyitä keikoille.

Raymond [Ebanks] välillä ajattelee, että hän on jo vähän liian vanha näihin hommiin. Jos koko bändi on sitä mieltä, että tehdään, niin ainakin kysyntää olisi taas, Salovaara toteaa.

Freestyler

Freestyler-hitin musiikkilinjan taustalla oli Salovaaran mukaan old school -räppi, jossa oli tanssipoljento mukana. Koko biisi tehtiin Bomfunk MC’s -yhtyeen kesällä 1999 julkaistun In Stereo -albumin loppuvaiheessa.

– Pari biisiä puuttui, mutta meillä oli siinä jo aika vapautunut fiilis. Lähdettiin tekemään sellaista minuutin mittaista mehusteluintroa, Salovaara muistaa.

Koko kappaleesta ei hänen mukaansa ollut tarkoitus julkaista singleä lainkaan. Se kuitenkin julkaistiin sinkkuna Ruotsissa ja se meni siellä listaykköseksi.

– Siitä lähti tavallaan dominoefekti: sitten se meni yhdessätoissa maassa listaykköseksi. Siitä tuli ilmiö.

Salovaaran mielestä Miikka Lommin ohjaama Freestyler-video, sen sisältämä breakdance ja videon päähenkilö, rastatukkainen Marlo olivat vahva ja vaikuttava yhdistelmä.

Sandstorm

Jaakko Salovaara oli ennen suurmenestyksiä tehnyt JS16-artistinimellä ensimmäisen oman albuminsa, josta oli jo saatu pari biisiä maailmalle.

– Minulla oli kova palo kansainvälisille markkinoille, hän sanoo.

Salovaara perusti oman levy-yhtiön.

– Ville Virtanen oli tuonut minulle kolme kertaa CD-levyn discoon, jossa olin DJ:nä ja sanonut, että kuuntele tämä.

Salovaara kuunteli lopulta äänitteen ja päätti, että levyltä löytyneestä biisistä tehtäisiin hänen levy-yhtiönsä ensimmäinen julkaisu.

Se oli Sandstorm.

Jaa.
Exit mobile version