lauantai, 21 syyskuun

Vapaasukelluksen syvyyden maailmanmestaruuskisat ovat käynnissä Korsikan Ajacciossa.

Tommi Pasanen ja Janita Kulkula ovat sukeltaneet uudet Suomen ennätykset vapaasukelluksen syvyyslajien maailmanmestaruuskisoissa Korsikassa. Vapaasukellus on sukellusta ilman hengityslaitteita, neljässä eri lajissa.

Kulkula sukelsi perjantaina 6. päivä uuden ennätyksen 46 metrin syvyyteen ilman räpylöitä. Edellinen ennätys oli Lenica Reggien 42 metriä.

Pasanen taas sukelsi tänään syvyyttä räpylöillä 90 metriä, rikkoen oman edellisen ennätyksensä 85 metriä.

Lahdesta kotoisin oleva Kulkula oli omassa sarjassaan kymmenes ja muuramelainen Pasanen kuudes.

– Eihän tässä voi olla kuin iloinen, Pasanen riemuitsee ennätystä.

Pasasen sukelluksessa kesti kaksi minuuttia ja 51 sekuntia.

– Vähän jännitti alussa miten sukellus menee, vesi oli kylmempää kuin odotin, mutta se olikin sitten nappisuoritus, Pasanen kuvailee.

Pasanen kuvailee tehneensä ennätyssukelluksensa normaalisti omaan tapaansa.

Ensin sukeltajan täytyy voittaa veden noste, Pasanen itse potkii räpylöillä 30 ja 40 metrin syvyyden välille. Sen jälkeen hän heittäytyy täydellisen rennoksi ja antautuu uppoamaan. Ennakkoon päätetystä tavoitesyvyydestä haetaan tägi, jolla todistetaan syvyys saavutetuksi.

Tämän jälkeen alkaa vasta oikeasti sukelluksen raskas osuus, eli pintaa kohti nouseminen kasaan puristunein keuhkoin. Turvasukeltajat tulevat vastaan 40 metrin kohdalla.

– Pitää sisäisen hymyn päällä ja ei anna ulkopuolisten asioiden häiritä, niin pintaa alkaa lähestyä mukavasti, Pasanen sanoo.

Vielä 90 metrin syvyyden saavutettua ennätyksestä ei voi riemuita. Pinnalle päästäessä on 15 sekuntia aikaa oikeassa järjestyksessä ottaa lasit, nenäklipsi ja maski pois ja ilmoittaa olevansa kunnossa, muuten tulos hylätään.

Pasanen ei aio jättää ennätyksen tavoittelua vielä tähän ja kisaakin on vielä jäljellä.

– Syvemmälle on päästävä, hän kuvailee tavoitetta.

Jaa.
Exit mobile version