Kaksi tunnettua sijoittajaa antaa vinkin jokaiselle, jota hirvittää sijoitusten lasku: pidä katse tulevassa ja pää kylmänä.
Näin sanovat sekä rahaa ja sijoituksia käsittelevä somevaikuttaja Julia Thurén että Suomen pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.
Julia Thurén on tuttu somen lisäksi muun muassa Ylen ”Melkein kaikki rahasta” -podcasteista. Viime päivien pörssiosakkeiden hurja halpeneminen tuntuu Thurénin sijoituksissa.
– Minulla on sulanut sijoituksista yli kymppitonni, Thurén sanoo suoraan.
Thurén sijoittaa enimmäkseen rahastoihin sekä muutamiin yksittäisiin osakkeisiin.
– Kymppitonni on minulle tosi paljon, mutta ei se stressaa, koska en ole realisoimassa omistuksiani seuraavien vuosien aikana, Thurén jatkaa.
Mitä isommat summat sijoituksissa on, sitä suuremmat ovat olleet myös menetykset Donald Trumpin tulli-ilmoitusten jälkeisinä päivinä.
Starup-yrityksiin keskittyvänä sijoittajana tunnettu Kim Väisänen harmitteli Ylen Aamu-tv:ssä omia menetyksiään pörssikurssien halventumisen jälkeen.
Thurén sijoitti lisää pörsseihin
Julia Thurénin hermot pitävät. Yksi syy hänen stressittömyyteensä on pitkän aikavälin sijoitussuunnitelma.
– Ajatukseni on se, että sijoitan vuosikausia varten, esimerkiksi eläkkeelle, niin silloin tällaisillä muutoksilla ei ole niin väliä.
Vauhdilla halventuneet pörssiyhtiöiden osakkeet saivat Thurénin ajattelemaan muutakin kuin menetyksiä.
– Aika nopeasti aloin ajatella, että olisipa nyt vähän löysää rahaa, niin voisi sijoittaa lisää, koska nythän osakkeet ja rahastot ovat ikään kuin alennusmyynnissä, Thurén sanoo.
Thurén tunnustaa, että näin hän myös toimi. Hän kertoo laittaneensa uutta rahaa osakesijoituksiin.
Mutta miten pitää pää kylmänä kurssien heilahdellessa?
Sari Lounasmerellä on piensijoittajille lista selkeitä vinkkejä, jotka auttavat pistelevän kuumassa pörssitilanteessa.
Lounasmeri toimii johtajana Pörssisäätiössä, jonka tehtävä on edistää kaikkien mahdollisuuksia sijoittaa pörssiin.
1. Kannattaa pysyä rauhallisena, vaikka sijoitukset huutavat punaisella
– Varsinkin, jos sijoitusaika on pitkä, eikä tavoittele nopeita voittoja, täytyy muistaa markkinoiden heilahtelun kuuluvan sijoittamiseen, Sari Lounameri muistuttaa.
Monella voi olla tavoitteena säästää vaikkapa eläkkeelle tai taloudelliseen riippumattomuuteen joidenkin vuosien päähän.
Niin pitkällä aikavälillä yksittäisen viikon pörssitapahtumien ei pitäisi kaataa laivaa Lounasmeren mukaan.
2. Jatka entiseen malliin
Sari Lounasmeri neuvoo siis, ettei kannata panikoida tai hötkyillä. Hän itse jatkaisi kylmästi sijoittamista aikaisemman suunnitelman mukaisesti.
– Jos tapana on ollut sijoittaa kuukausittain tietty summa esimerkiksi rahastoon, kurssien laskiessa osakkeita saa periaatteessa enemmän, Lounasmeri sanoo.
Lounasmeri ei lähtisi myymään ainakaan kaikkia sijoituksia pois
– Ei ole hyvä idea olla kokonaan poissa sijoitusmarkkinoilta, varsinkaan kurssien laskettua.
Toimitusjohtaja Lounasmeren neuvot voivat olla helpommin sanottuja kuin tehtyjä. Hän kehottaa ajattelemaan pitkälle tulavaisuuteen ja arvioimaan, kuinka osakkeet kehittyvät.
3. Katso tulevaan ja tarkastele salkun tasapainoa
Kaikki rahojaan osakesijoituksiin laittaneet eivät ehkä voi odottaa niiden myyntiä kovin pitkään.
– Totta kai oma taloudellinen tilanne vaikuttaa siihen, tarvitseeko käteistä rahaa. Jos on akuutti rahantarve, on hyvä miettiä, pitäisikö osakepainoa vähentää, Lounasmeri neuvoo varovaisesti.
Lounasmeren mukaan rahan tarpeessa olennaisin kriteeri myymiselle ei välttämättä ole se, onko sijoitus voitolla vai tappiolla.
Lounasmeri miettisi itse, millä maantieteellisellä alueella haluaa sijoittaa jatkossa ja onko oma sijoitussalkku hyvin hajautettu.
– Onko siellä liikaa jotain, tai sellaisia sijoituskohteita mihin ei enää niin paljon usko.
– Myös juustohöyläperiaatteella voi vähentää, eli hieman kaikkialta, Lounasmeri summaa.