keskiviikko, 22 toukokuun

Useita taloja joutui tulvan saartamaksi viime viikolla Alavieskassa ja Ylivieskassa. Vahinkojen laajuus paljastuu vasta veden pinnan laskettua.

Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoki tulvi yli äyräidensä viime viikonloppuna. Virtaama kääntyi sunnuntai-iltana laskuun ja joki on lähes vapaa jääpadoista. Tilanne on rauhoittunut, joten nyt voidaan alkaa arvioida millaisia vahinkoja tulvasta koitui.

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen apulaispalopäällikkö Esa Kaikkonen uurasti tulvapaikoilla viikonlopun yli. Hänen mukaansa tarkkaa arvioita on vaikea tehdä, koska pelastuslaitos ei ole vahinkoalan asiantuntija.

– Kartoitimme vain ne paikat, mihin meidät hälytettiin. Avustimme Ylivieskan ja Alavieskan alueella noin 20 talon suojausta. Ohjeistimme lisäksi noin 20 taloa niiden suojaamisessa.

Alavieskassa jouduttiin evakuoimaan kolmen asunnon rivitalo, jossa oli paikalla tapahtumahetkellä neljä asukasta. Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on arvio tilanteen tuolloin kriittiseksi.

Myöhemmin Ylivieskan Niemelänkylällä tulvat saartoivat useita taloja ja asukkaita jouduttiin evakuoimaan kodeistaan.

Kaikkonen kertoo, että vaikka näyttäisi, että rakennus on kastunut pahasti, vahinkoja ei välttämättä tule. Toisaalta vaikka rakennus ei olisi kastunut päältäpäin, vahinkoja voi tulla.

Ylivieskassa tulva iski pahiten

Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorviston mukaan kiinteistövahinkoja on tullut. Muun muassa kaupungin muutamissa kiinteistöissä on ollut vesivahinkoja tulvan vuoksi.

– Muitakin kuin asuinrakennuksia on kärsinyt tulvavahingoista. Sen voi päätellä jo ihan kuvien perusteella, toteaa Sorvisto.

Sorviston mukaan kaikki eivät ole vielä päässeet palaamaan koteihinsa tulvan jälkeen.

Myös katu- ja tieverkolle on aiheutunut vahinkoja. Muutamia tieyhteyksiä on poikki, muun muassa Ylivieskan Hamarintie on edelleen veden peitossa.

Myös Ylivieskan keskustassa vesi on vielä monin paikoin korkealla. Esimerkiksi keskustan ja taajaman läpi virtaa monia laskuojia, jotka ovat ihan täynnä vettä.

Kaikkia vahinkoja ei vielä tiedetä

Alavieskan kunnanjohtaja Kari Pentin mukaan mahdollisesti kymmenkunta taloa on altistunut kosteudelle. Kaikkia vahinkoja ei vielä tiedetä.

Pahin tilanne oli Kultarannantiellä, jossa kolme taloa oli veden vallassa. Kaikki evakuoidut ovat päässeet palaamaan koteihinsa.

– Jotkut ovat pyytäneet kuntaa auttamaan tilanteen selvittämisessä vakuutusyhtiöiden kanssa. Katsomme sitten, mitkä ovat meidän mahdollisuudet avustaa yksityishenkilöitä siinä asiassa.

Jaa.
Exit mobile version