keskiviikko, 15 toukokuun

Soutamalla liikkeellä olleella kalastajalla oli muutakin onnea onnettomuudessa, sillä hänen veneensä ja kalastusvälineet säilyivät ehjinä.

Lapin pelastuslaitos pelasti perjantaina Kemijoen Isohaaran voimalaitoksen alapuolella ahtojäihin ajautuneen kalastajan. Kalastaja oli joutunut voimakkaan virran ja tuulen vuoksi jäälauttojen puristukseen.

– Hän oli yrittänyt puoli tuntia soutaa pois. Sen jälkeen hän oli siirtynyt veneestä jäälauttojen päälle. Puoli tuntia pohdittuaan kalastaja soitti apua, kertoo päivystävä palomestari Lauri Manninen.

Kalastajalla oli muutakin onnea matkassa.

– Vene saatiin ehyenä pois. Virta oli vienyt tyhjän veneen jäälautan päälle. Myös kalastusvehkeet säilyivät, Manninen kertoo.

Onnettomuuden selvittämisen ajaksi pelastuslaitos määräsi Isohaaran vesivoimalan sulkemaan turbiininsa sähkön tuotannosta.

– Voimalaitos oli kiinni puolisen tuntia, Manninen sanoo.

PVO-vesivoiman käyttöpäällikkö Antti-Pekka Sipola kertoo, että voimalaitoksen pysäyttäminen ulkopuolisen tahon toiminnan takia on harvinaista. Hänen mieleensä ei tule 15 vuoden uralta yhtään Isohaaran kaltaista tapausta.

– Muutamia kertoja olemme joutuneet joko pienentämään tehoja tai pysäyttämään voimalaitoksen kokonaan pelastuslaitoksen pyynnöstä, sanoo Sipola. Pohjolan Voimalla on kaikkiaan 12 vesivoimalaitosta.

Pelastuslaitoksen mukaan olosuhteisiin nähden hyväkuntoinen kalastaja pääsi jatkamaan päiväänsä yhdessä rantaan saapuneiden omaistensa kanssa.

Isohaaran voimalaitos sijaitsee Kemin ja Keminmaan rajalla.

Jaa.
Exit mobile version