torstai, 26 joulukuun

LOS ANGELES Kummaltahan tämä kuulostaa: Kalifornia perusti onnellisuuskomitean lisäämään kalifornialaisten onnellisuutta ja hyvinvointia.

Lyödään ensin pöytään faktat. Kalifornia on paitsi Yhdysvaltain vaurain ja kokonaistuotannoltaan mitattuna suurin osavaltio, myös maailman viidenneksi suurin talousmahti heti Japanin jälkeen. Kalifornian Piilaakson teknologiafirmat, kuten Apple, Google ja Intel ovat maailman innovaatiojohtajia.

Kalifornian auringon alla asuu Hollywood-tähtiä ja muita maailman kadehdituimpia julkkiksia, kuten prinssi Harry, Jennifer Aniston ja Lady Gaga. Miljardöörien lukumäärälläkin (186) mitattuna Kalifornia on ykkönen. Osavaltion rikkain ihminen on Metan omistaja Mark Zuckerberg, jonka omaisuus on 177 miljardia dollaria.

Kaliforniassa on myös Disney-hahmoista ja vuoristorata-ajeluista tunnettu huvipuisto Disneyland, ikoninen rantakatu Venice Beach, maan kuivin, matalin ja kuumin paikka Kuolemanlaakso, ja mahdollisuus patikoida osavaltio päästä päähän Pacific Crest -vaellusreittiä pitkin. Reitti kulkee välillä Tyynenmeren rantoja pitkin, välillä Yosemiten ja muiden kansallispuistojen huikeissa maisemissa.

Kaliforniassa vallitsee miellyttävä kesäsää vuoden ympäri. Aurinko, palmut ja hiekkaranta houkuttelevat turisteja. Saman päivän aikana voi vaikka käydä laskettelemassa ja surffaamassa, vaikka asuisi rannan tuntumassa Los Angelesissa.

Näistä huikeista puitteista huolimatta Kalifornian tuoreen onnellisuuskomitean puheenjohtaja Anthony Rendon kuuntelee mielellään neuvoja Suomesta.

Onhan Suomi toki mitattu maailman onnellisimmaksi maaksi jo seitsemänä vuonna peräkkäin.

– Yhdysvalloissa painottuvaa yksilökeskeisyyttä on arvosteltu paljon. Yksilökeskeisyys auttaa saavuttamaan hienoja asioita, mutta hinta yhteiskunnalle, perheelle ja onnellisuudelle on kova, Rendon sanoo.

Rendon tietää, että yksilölliset tavoitteet kytkeytyvät koko yhteiskunnan tavoitteisiin maissa, joiden väestö on mitattu onnelliseksi.

Suomalaistyyppinen onnellisuus tai pikemminkin hyvinvointi perustuu YK:n onnellisuusraportin mittaamiin muuttujiin, joita ovat sosiaalinen tuki, tulot, terveys, vapaus, anteliaisuus ja korruptio. Maailman onnellisimmassa maassa luotetaan päättäjiin, koetaan olo turvalliseksi, ja yhteiskunnan hyvinvointi on korkea.

Kova hinta

Rendon puhuu asiaa yksilökeskeisyydestä maksetusta kovasta hinnasta. Hymy hyytyy Kalifornian kiiltävien kulissien takana.

Amerikkalainen unelma eli oma koti on enää harvojen ulottuvilla, sillä omakotitalon keskihinta on osavaltiossa lähes  700 000  dollaria.

Kaliforniassa on myös korkeimmat elinkustannukset koko Yhdysvalloissa. Ne ovat maassa henkeä kohti  10 000–18 000  dollaria vuodessa. Vuoden 2021 tilastojen mukaan keskimääräiset elinkustannukset Kaliforniassa olivat yli 53 000 dollaria vuodessa, mutta yli  70 000  dollaria Los Angelesin ydinalueilla.

Tuloerot ovat maan neljänneksi suurimmat. Ja peräti joka kolmas kalifornialainen elää köyhyydessä tai sen rajamailla.

Kodittomien määrä, yli  180 000 , on nousussa. Myös väkivaltarikoksia tehdään osavaltiossa enemmän kuin muutama vuosi sitten, ja Los Angelesissa tapot ovat lisääntyneet tänä vuonna lähes kymmeneksellä vuoteen 2023 verrattuna.

Vuosikymmenten ajan sosiaaliset, poliittiset ja taloudelliset innovaatiot houkuttelivat onnea ja menestystä etsiviä ihmisiä Kaliforniaan kaikkialta maailmasta. Kalifornia on edelleen väkiluvultaan (yli 39 miljoonaa) Yhdysvaltojen suurin osavaltio, mutta muuttoliike on tyrehtynyt. Vuosina 2021 ja 2022 Kalifornia koki muuttotappion, sillä monilla ei ole enää varaa asua ikuisen auringon alla.

Videolla Anthony Rendon kertoo, miksi pitää onnellisuuskomiteaa tärkeänä.

Kalifornia on noussut puheenaiheeksi myös presidentinvaaleissa. Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on maalannut Kaliforniasta kuvaa ylettömän vapaamielisenä ja turmeltuneena paikkana ja syyttää siitä vastaehdokastaan Kamala Harrisia, viimeksi syyskuussa vierailullaan Kaliforniassa. Harris on demokraattien presidenttiehdokas ja kotoisin Kalifornian Oaklandista.

Hurjat velat

Kuinka onnellisia tavalliset kalifornialaiset sitten ovat?

Kevin Lu on juuri tulossa töistä. Hän on tarjoilijana ravintolassa tietotekniikan opiskelujen ohessa.

Lu asuu Culver Cityssä. Se on pikkukaupunki Los Angelesin länsipuolella ja tunnetaan Sonyn elokuvastudioista.

– Minulla on hurjat opintovelat eikä varaa edes sairausvakuutukseen. Elinkustannukset ovat täällä aivan liian korkeat. Koko palkkani menee laskujen maksamiseen, sanoo Lu.

Tarjoilijat tienaavat Culver Cityssa keskimäärin 15 dollaria tunnissa, mutta vuoden opiskelu yliopistossa maksaa vähintään  35 000  dollaria vuodessa. Lu syyttää epäkohdista korruptoituneita päättäjiä.

– Asioiden parantamisen pitäisi lähteä terveydenhuollosta ja koulutuksesta. Sen jälkeen voimme korjata muut epäkohdat.

Koiraansa Culver Cityssä kävelyttävä Laura Migeotte on Lun kanssa samoilla linjoilla.

– Olisin onnellisempi, jos asumis- ja elinkustannukset olisivat täällä kohtuullisemmat.

Ostosuunnittelijana työskentelevä Migeotte on kuullut, että Suomessa on ilmainen koulutus ja terveydenhuolto.

– Yliopisto-opiskelun pitäisi olla täälläkin mahdollista kaikille, ja jokaisella pitäisi olla varaa pitää huolta terveydestään. Nyt ihmiset joutuvat käymään ensiavussa, kun he tarvitsevat perusterveydenhuollon palveluita. Vaikka täälläkin verot ovat korkeat, emme saa mitään vastineeksi, Migeotte kertoo.

Alku muutokselle

Onnellisuuskeskustelu on Anthony Rendonin mukaan Kaliforniassa vasta alkamassa. Osavaltio perusti komitean aiemmin tänä vuonna.

– Sosiaaliset turvaverkot ja elämän ennakoitavuus epävarmuuden sijaan ovat tärkeitä tekijöitä. Niistä olisi hyötyä myös taloudelle ja koko yhteiskunnalle, Rendon muotoilee.

Rendon osallistui Suomen Los Angelesin -pääkonsulaatin järjestämään onnellisuutta tarkastelevaan paneelikeskusteluun syyskuussa.

Suomalaisen onnellisuuden tuotteistamiselle näyttäisi siis olevan kiinnostusta Kaliforniassa. Onko siitä suunnitelmia?

Suomen pääkonsuli Okko-Pekka Salmimies tunnustaa, että ”suomalaista onnellisuutta” ei ole tuotteistettu mutta myöntää, että jatkojalostamiselle olisi tilaa.

– Vertaisoppiminen ja kokemusten jakaminen Kalifornian onnellisuuskomitean kanssa on yksi mahdollisuus, Salmimies toteaa.

Jaa.
Exit mobile version