torstai, 24 lokakuun

Samaan aikaan ex-presidentti hehkuttaa välejään Israelin pääministeriin.

Yhdysvalloissa presidentinvaalikamppailu saa yhä kiivaampia sävyjä. Demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harris sanoi keskiviikkona republikaanien vastaehdokas Donald Trumpin olevan ”yhä enemmän pihalla” ja kutsui vastaehdokkaansa väitettyä Adolf Hitlerin hehkutusta ”äärimmäisen vaaralliseksi”.

Myöhemmin samana päivänä häneltä kysyttiin suoraan uutiskanava CNN:n vetämässä vaalitilaisuudessa Philadelphiassa Pennsylvanian vaa’ankieliosavaltiossa, uskooko hän, että Trump on fasisti.

– Kyllä uskon. Ja uskon myös, että niiden ihmisten näkemyksiin, jotka tuntevat hänet parhaiten tämän asian osalta, tulisi luottaa, Harris vastasi.

Presidentti Trumpin aikana Valkoisessa talossa kansliapäällikkönä toiminut John Kelly kertoi tiistaina New York Timesin haastattelussa, että Trump oli useasti puhunut Hitleristä ihailevaan sävyyn.

Kelly totesi myös Trumpin olevan hänen kokemustensa perusteella määritelmällisesti fasisti.

– Kaikki tämä on lisätodisteita amerikkalaisille siitä, kuka Donald Trump todella on, Harris kommentoi aiemmin keskiviikkona Kellyn ulostuloa.

Trumpin kampanja iski takaisin sanomalla, että Harris on epätoivoinen, koska tämä horjuu ja hänen kampanjansa on sekasorrossa.

Trump: ”Bibi soitti minulle”

Ex-presidentti Trump kampanjoi keskiviikkona Georgian osavaltiossa, jossa hän kehuskeli lähes päivittäisillä keskusteluilla Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa. Aiemmin Israelin suojelijaksi itsensä määritellyt Trump sanoi, että Netanjahun hallituksen tulee ”saattaa loppuun ongelma”, joka sillä on sodassa Hamasia vastaan.

Puhuessaan Netanjahusta Trump nimitti pääministeriä tämän Bibi-lempinimellä.

– Bibi soitti minulle eilen, soitti minulle päivää sitä ennen, republikaaniehdokas sanoi.

– Meillä on erittäin hyvä suhde, Trump kuvaili välejään Netanjahuun.

Trump on kertonut miesten puhuneen myös lauantaina ja väittänyt, että Israelin johtaja haluaa hänen näkemyksensä asioista.

Heinäkuussa Netanjahu tapasi osana Yhdysvaltain-vierailuaan myös Trumpia, jota pääministeri kiitti kaikesta siitä, mitä hän on tehnyt Israelin hyväksi.

Harris puhuu historiallisella paikalla

Harris aikoo pitää ”päätöspuheenvuoronsa” Trumpia vastaan ensi viikon tiistaina, kertoi anonyyminä puhunut Harrisin kampanjan työntekijä keskiviikkona.

Syyttäjätaustainen varapresidentti Harris aikoo puheessaan vetää tiukan rajan oman ja Trumpin tarjoaman tulevaisuuden vision välille. Kampanjatyöntekijän mukaan Harris sanoo Trumpin kylvävän kaaosta ja erimielisyyttä.

Harris pitää tärkeän puheensa Washingtonissa samassa paikassa, missä entisen presidentin Trumpin kannattajat kokoontuivat ennen Capitolin eli Yhdysvaltain kongressitalon valtausta 6. tammikuuta vuonna 2021. Ennen valtausta Trump piti väkijoukolle raivoisan puheen, jossa hän väitti valheellisesti, että vaalit oli varastettu häneltä.

Harrisin kampanjatyöntekijän mukaan puheen symbolisella paikkavalinnalla halutaan korostaa sitä, mitä Trumpin toinen kausi voisi tuoda tullessaan.

Viime viikolla asiasta kysyttäessä Trump kielsi vastuunsa Capitolin hyökkäyksestä. Hän kutsui tammikuun kuudetta 2021 ”rakkauden päiväksi”.

Päivitetty klo 09.55 Trumpin kampanjan kommentilla, Trumpin komenneteilla tämän suhteista Netanjahuun sekä tiedoilla Harrisin päätöspuheenvuorosta.

Jaa.
Exit mobile version