tiistai, 15 lokakuun

Sekä Kanada että Intia ovat ilmoittaneet karkottavansa toistensa diplomaatteja.

Kanada kertoo karkottavansa kuusi intialaista diplomaattia. Joukossa on Intian Kanadan-suurlähettiläs.

Karkotusten taustalla on Intian hallitukseen kytkeytyvä rikollinen toiminta Kanadan maaperällä. Asiasta kertoo nimettömänä esiintyvä hallituslähde eri uutistoimistoille.

Kanadan poliisi kuvailee Intian toimia ”väkivallan kampanjaksi” ja sanoo, että se on kerännyt runsaasti tietoa kampanjasta.

Poliisin tutkimukset ovat paljastaneet, että Intian diplomaatit ja Intian konsulaattien työntekijät ovat hyödyntäneet virallista asemaansa osallistuakseen salaiseen toimintaan. Intian hallitus on käyttänyt diplomaatteja tiedon keräämisessä ja käyttänyt tietoja eteläaasialaisen yhteisön jäseniä vastaan.

Intia on puolestaan ilmoittanut karkottavansa kuusi kanadalaista diplomaattia paljastusten jälkeen.

Poliisin on määrä kertoa tapauksesta enemmän tiedotustilaisuudessa tänään.

Kanadan ja Intian väliset suhteet ovat olleet kireät viime vuodesta lähtien, kun Kanadan pääministeri Justin Trudeau syytti Intiaa Kanadaan asettuneen sikhien separatistijohtajan salamurhasta viime vuonna.

Separatistijohtaja Hardeep Singh Nijjar puhui sikhien oman valtion puolesta, joka sijaitsisi Punjabin alueella. Itsenäisyyttä ajava liike on kielletty Intiassa. Nijjar ammuttiin Kanadassa kesäkuussa 2023.

Intia on kiistänyt syytökset.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Jaa.
Exit mobile version