Salmonellaa löytyi kanatilan rutiininäytteestä, minkä takia 13 eri tuotetta vedettiin pois.
Suomessa on tehty lyhyen ajan sisällä useita elintarvikkeiden takaisinvetoja salmonellariskin takia. Takaisinvedot ovat koskeneet tavallisia elintarvikkeita, joita käytetään monissa suomalaisperheissä.
Ensin elokuussa S-ryhmä ilmoitti, että kolme erää salaatteja vedetään pois salmonellariskin vuoksi. Yhdestä erästä punamangoldia oli löytynyt salmonellaa tuotteiden omavalvonnassa. Varotoimenpiteenä kaikki tuotteet, joiden valmistuksessa erää on käytetty, otettiin pois myynnistä.
Sunnuntaina suuri kananmunien pakkaamoyritys Kieku oy ilmoitti, että yhden tuottajan munintakanalasta on löydetty salmonellabakteeria. Kieku luetteli tiedotteessaan kaikki 13 tuotenimeä, joille kyseinen kanala toimittaa munia.
Erityisasiantuntija Mika Varjonen Elintarvikkeiden koostumusjaostosta kertoo, että kananmunien salmonellalöydös tehtiin kansallisen salmonellavalvontaohjelman mukaisesta rutiininäytteestä. Löydös tehtiin munintakanatilalta otetusta ulostenäytteestä.
Yleensä salmonella löytyy rutiininäytteenotossa. Takaisinvetoja tehdään toisinaan myös toisessa maassa todetun tartunnan aiheuttaman selvityksen tuloksena.
Suomalaisten kuluttajien sairastumisista alkunsa saaneita takaisinvetoja ei juurikaan ole ollut, Ruokavirastosta kerrotaan.
Alle tuhat sai tartunnan viime vuonna
Ruokaviraston mukaan viime aikoina on havaittu useita salmonellatapauksia lyhyen ajan sisällä. Tämän vuoden tapausmäärä ei kuitenkaan poikkea Ruokaviraston mukaan aiemmista vuosista.
Tänä vuonna on tehty 13 takaisinvetoa salmonellan takia.
Viime vuonna salmonellan takia tehtiin 19 takaisinvetoa.
– Salmonellaa todettiin hyvin erilaisissa elintarvikkeissa, kuten naudan- ja siipikarjan lihassa, pähkinöissä ja iduissa, Varjonen sanoo.
Viime vuonna ihmisten salmonellatartuntoja ilmoitettiin yhteensä 821, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Tartunnoista lähes puolet oli Suomessa saatuja tartuntoja.
Pitääkö salmonellasta olla huolissaan?
– Elokuun aikana esillä olleet takaisinvetotapaukset eivät sellaisenaan kerro muutoksesta elintarvikkeiden salmonellariskissä laajemmassa mittakaavassa. Ihmisillä todettujen salmonellatartuntojen määrä Suomessa on vähentynyt viimeisen vuosikymmenen aikana, Elintarvikemikrobiologian jaoston jaostopäällikkö Annukka Markkula sanoo.
Markkula muistuttaa myös, että jos elintarvike voi aiheuttaa salmonellariskin kuluttajalle, se tulee poistaa tuote markkinoilta.