maanantai, 28 lokakuun

Lisäksi koulun olisi annettava tarpeelliset järjestyssäännöt mobiililaitteiden käytöstä ja säilytyksestä koulupäivän, eli myös välituntien ja ruokailun, aikana.

Hallitus haluaa kirjattavaksi lakiin, että puhelimien käyttö oppitunnin aikana sallittaisiin perusopetuksessa vain oppimistarkoitukseen tai oppilaan terveydenhoitoon.

Opetusministeri Anders Adlercreutz (r.) sanoo Ylen haastattelussa, että laki pyrkii takaamaan lapsille rauhan keskittyä ja oppia.

– Haluamme saada parannettua työrauhaa luokkahuoneissa ja kouluissa.

Adlercreutzin mukaan suurin muutos esityksessä on se, ettei kännykkä kuulu opetustilanteeseen, ellei opettaja anna käytölle erityislupaa.

Lisäksi koulun olisi annettava tarpeelliset järjestyssäännöt mobiililaitteiden käytöstä ja säilytyksestä koulupäivän, eli myös välituntien ja ruokailun, aikana.

– Joku koulu voi todeta, että kännyköitä ei käytetä välitunneilla ja ne säilytetään jossakin tietyssä paikassa. Joku toinen koulu voi todeta, että lounastauolla sitä voi käyttää ja katsoa esimerkiksi Wilma-viestejä.

Adlercreutzin mukaan kouluille on haluttu antaa päätösvalta koskien puhelinten käyttöä ruoka- ja välituntien aikana, koska tilanteet voivat vaihdella eri kouluissa.

Kouluissa voidaan harkita myös sitä, koskevatko samat säännöt ala- ja yläkoululaisia. Monien koulujen järjestyssäännöissä ei lue mitään kännykänkäytöstä, minkä takia näiden koulujen on nyt määriteltävä kanta asiaan.

Asiaa koskeva lakiluonnos lähti lausuntokierrokselle maanantaina.

Esitys vahvistaisi opettajien toimivaltuuksia

Esityksellä pyritään vahvistamaan opettajien ja rehtoreiden toimivaltuuksia puuttua kännyköiden ja muiden mobiililaitteiden käyttöön koulupäivän aikana.

Lakiin ollaan myös kirjaamassa, että rehtorilla tai koulun opettajalla olisi yhdessä tai erikseen oikeus ottaa haltuunsa oppilaan puhelin tai mobiililaite, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista. Myös nykylain mukaan heillä on oikeus ottaa haltuunsa sellainen esine, jolla opetusta tai oppimista häiritään.

Perusopetuslaissa säädettyjä kurinpitokeinoja ei olla esityksellä muuttamassa.

Asiasta kertoivat aiemmin Uutissuomalainen ja Helsingin Sanomat.

Jaa.
Exit mobile version