ICC epäilee pääministeri Benjamin Netanjahun ja ex-puolutusministeri Yoav Gallantin syyllistyneen sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan.
Leonard Wilhelmus,
Markus Heikkilä
Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on antanut pidätysmääräyksen Israelin pääministeristä Benjamin Netanjahusta ja entisestä puolustusministeristä Yoav Gallantista. Samalla ICC hylkäsi Israelin valtion nostamat vastalauseet, joilla yritettiin kiistää tuomioistuimen toimivalta asiassa.
ICC on antanut pidätysmääräyksen 8. lokakuuta 2023 ja 20. toukokuuta 2024 välisenä aikana Gazassa tapahtuneista sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan, joista tuomioistuin epäilee Netanjahua ja Gallantia.
Heitä syytetään muun muassa siviiliväestön nälkiinnyttämisestä sodankäynnin keinona sekä murhista ja vainosta. Heidän katsotaan myös olevan vastuussa siviiliväestöön kohdistuneista hyökkäyksistä Gazassa.
ICC:n mukaan Israelin ja Palestiinan välinen kansainvälinen humanitaarinen oikeus oli voimassa, ja että Netanjahun ja Gallantin toimet estivät humanitaarisen avun pääsyn Gazaan, mikä johti siviilien kärsimykseen ja kuolemaan.
Pidätysmääräys edellyttää, että kaikki ICC:n jäsenvaltiot ja kansainvälisen yhteistyön kautta mukana olevat valtiot tekevät yhteistyötä henkilön pidättämiseksi ja luovuttamiseksi tuomioistuimelle. Suomi on muiden EU-maiden tapaan ICC:n jäsenmaa.
EU:n komission varapuheenjohtaja Josep Borrell sanoi jo tuoreeltaan, että ICC:n pidätysmääräyksiä tulee kunnioittaa.
Netanjahun ja Gallantin pidätysmääräykset eivät ole poliittisia, Borrell korosti.
Myös mahdollisesti kuolleesta Hamas-johtajasta pidätysmääräys
Lisäksi Hamasin johtaja Mohammed Al-Masrista on annettu pidätysmääräys. Myös häntä epäillään rikoksista ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksista Israelin ja Palestiinan alueilla 7. lokakuuta 2023 alkaen.
Al-Masri tunnetaan myös nimellä Mohammed deif. Israel kertoi tappaneensa Deifin ilmaiskussa heinäkuussa, mutta ICC ei ole pystynyt varmentamaan hänen kuolemaansa. Tästä syystä myös hän sai pidätysmääräyksen.
ICC:n mukaan Deifin johtamat Hamasin al-Qassam-prikaatit suorittivat joukkomurhia useissa Israelin yhteisöissä ja Supernova-festivaaleilla 7. lokakuuta 2023. Lisäksi suuri määrä siviilejä otettiin panttivangeiksi ja vietiin Gazaan. Vankeja kohdeltiin epäinhimillisesti, ja erityisesti naisiin kohdistui seksuaalista väkivaltaa.
ICC:n pääsyyttäjä Karim Khan kertoi jo toukokuussa hakevansa pidätysmääräystä Netanjahulle ja Gallantille sekä Hamas-johtajille.
Yhdysvallat vastustaa
Yhdysvallat vastusti silloin pääsyyttäjän päätöstä. Israel ja Yhdysvallat eivät ole ICC:n jäsenmaita.
Yhdysvaltojen linja ei vaikuta muuttuvan suopeammaksi seuraavan presidentin Donald Trumpin alaisuudessa.
Trumpin nimittämä turvallisuusneuvonantaja Mike Waltz totesi jo, että ICC:llä ei ole Yhdysvaltain silmissä oikeutusta.
– Israel on laillisesti puolustanut kansaansa ja rajojansa kansanmurhaavilta terroristeilta, Waltz kirjoitti viestipalvelu X:ssä.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ICC antaa pidätysmääräyksen Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden liittolaiselle.
ICC on antanut vastaavan pidätysmääräyksen Venäjän presidentti Vladimir Putinista. Siihen Yhdysvallat on suhtautunut positiivisesti.
Israel suuttui pidätysmääräyksestä
Israelin ulkoministeri Gideon Saar sanoo, että ICC on menettänyt kaiken oikeutuksensa, kun se antoi pidätysmääräyksen Netanjahusta.
– Tämä on synkkä päivä ICC:lle, Saar kirjoitti viestipalvelu X:ssä.
Saar kutsui ICC:n pidätysmääräystä ”absurdiksi” ja väitti, että ICC:llä ei ole toimivaltaa Israelissa.
Pääministeri Netanjahu puolestaan väitti, että ICC:n päätös on antisemitistinen eli juutalaisvastainen. Netanjahun mukaan Israel ei hyväksy ICC:n määräystä.
Korjaus 21.11.2024 klo 14.14 Gallant on entinen puolustusministeri.
AFP, Reuters