sunnuntai, 22 syyskuun

Kansalaisopistojen korean kurssit täyttyvät ennätysvauhtia. Koreaa opiskelevat nyt etenkin nuoret. K-popista alkanut into herättää kiinnostusta myös kulttuuriin ja ruokaan.

Ensin Olivia Karhunpesä, 11, ja Hanna-Mari Ahtoniemi, 15, innostuivat korealaisesta pop-musiikista, K-popista. Sitten tuli korean kieli.

Karhunpesä aloitti korean opiskelun omatoimisesti jo 7-vuotiaana.

– Korea on vähän kuin salakieli. Kukaan muu perheestä ei osaa sitä. Opettelin ensin Youtubesta ja erilaisten appien avulla. Sitten sanoin vanhemmilleni, että voisin mennä kurssillekin, hän sanoo.

Nyt Karhunpesä ja Ahtoniemi opiskelevat jatkokurssilla Vanajaveden opistossa Hämeenlinnassa.

– Haaveena on päästä joskus Etelä-Koreaan käymään ja pystyä puhumaan paikallisten kanssa, Ahtoniemi sanoo.

Ainutlaatuinen ilmiö

Korea-buumi valtaa nyt kansalaisopistoja. Kansalaisopistojen liiton mukaan tänä syksynä alkaa kymmeniä korean kielen kursseja eri puolilla maata.

– Tämä on jotain ihan uniikkia. Korean kielen tämänhetkinen suosio yllätti itsenikin. Kiina ja Japani välillä vähän pinnistelevät, mutta eivät ole päässeet tällaiseen kiitoon missään vaiheessa, Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen sanoo.

Nuottanen sanoo, että ilmiö on ainutlaatuinen. Muut kielet eivät ole kyenneet samaan.

Korean kieli tuo nuoret kansalaisopistoihin. Harvinainen kieli yhdistää erilaisia ihmisiä.

– On hienoa, että nuorille on löytynyt täältä oma sauma, joka innostaa. Yhteisöllisyys ja osallisuus ovat meidän suolamme.

Uniikkia on myös se, miten K-pop-fanien aloittama Korea-into on levinnyt laajemmaksi kiinnostukseksi korealaiseen kulttuuriin. Opistoissa se näkyy esimerkiksi korealaiseen ruokaan liittyvien kurssien määrässä. Niitä alkaa tänä vuonna 38.

Kielestä syntyy innostus ruokaan

Korealaiseen populaarikulttuuriin perehtynyt kulttuurihistorioitsija ja tietokirjailija Minja Mäkilä uskoo, että korealaiseen kulttuuriin on helppo tarttua.

Se on visuaalista ja hyvin tuotteistettua.

– Esimerkiksi korealaiset musiikkivideot on aika lailla tehty netin, Tiktokin ja somen aikakaudelle. Videot ovat visuaalisia, ja niitä on helppo jakaa.

K-popyhtiöt miettivät tuotekonseptit tarkkaan ja tuottavat sisältöä eri kanaviin.

– Ei tule tylsää hetkeä, vaan voi siirtyä Tiktok-sisällöstä Youtube-sisältöihin tai kirjan pariin. Se on kokonaisvaltaisempaa.

Suomessakin läpi lyönyt korealainen ruoka on tärkeä osa populaarikulttuuria.

Tällä hetkellä suuri hitti ovat mukbang-videot. Niissä tubettaja syö ja maistelee eri ruokia suorissa verkkolähetyksissä, yhdessä seuraajiensa kanssa.

– Ne ovat valtavan iso ilmiö. Maassa, jossa yksin eläviä on hyvin paljon, se, että voi syödä jonkun kanssa, on tärkeää.

Kieli-innostus tuntuu tuovan maita lähemmäksi

Suomeen 27 vuotta sitten kotiutunut Mihwa Park-Freund opettaa koreaa Vanajaveden opistossa. Ensimmäisen kurssin hän piti vuonna 2021.

Videolla hän kertoo Korean kielen peruskohteliaisuudet.

Park-Freund aloittaa opetuksen kirjoittamisesta.

– Nuoret oppivat nopeasti korvakuulolta, aikuiset haluavat ensin sisäistää kieliopin ja rakenteen. Olen yllättynyt siitä, miten nopeasti kurssilaiset ovat oppineet.

Kielen myötä kurssilaiset kiinnostuvat myös kulttuurista.

– Tunnilla oppilaat kysyvät, minkälainen kulttuuri, ruoka ja tavat meillä on, ja muutamat oppilaat ovat käyneetkin Koreassa.

Opiskelijoiden määrä on lisääntynyt koko ajan.

– Korealaisena olen todella iloinen siitä. Tuntuu, että tämän myötä Suomi ja Korea ovat tulleet vähän lähemmäksi toisiaan.

Jaa.
Exit mobile version