lauantai, 26 lokakuun

Kansallismuseon avaaminen viivästyy ainakin kuukausilla suunnitellusta. Kun museo on kiinni, tuloja jää saamatta laskennallisesti yli 250 000 euroa joka kuukausi.

Greta Virranniemi,

Anna Näveri

Suomen kansallismuseon ovet uhkaavat jäädä kiinni ison ja kalliin laajennuksen ja peruskorjauksen jälkeen. Syy on rahoituksen puute.

Kansallismuseon pitäisi suunnitelmien mukaan avautua yleisölle jälleen keväällä 2027. Museolta kuitenkin puuttuvat nyt sekä sulkuajalta saamatta jäävät tulot että laajenevan toiminnan vaatima lisärahoitus.

Jos avaaminen viivästyy, museo menettää entistä enemmän rahaa. Tuloja jää saamatta laskennallisesti yli 250 000 euroa joka kuukausi.

– Ainoa järkevä ja talouden kannalta kestävä ratkaisu olisi, että saisimme museon avattua mahdollisimman nopeasti, jolloin tulot lähtisivät juoksemaan, toteaa Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.

Ovet voivat Anttilan mukaan aueta vasta, kun rahoitus on kunnossa. Aikataulu riippuu siis poliitikoista.

– Toivomme, että päätös tulisi mahdollisimman nopeasti, koska isoja näyttelyitä ei synny käden käänteessä. Ilman rahoitusta emme pysty tuomaan museoon sisältöjä ja palveluita.

Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo arvioi, että museon avaaminen viivästyy ainakin kuukausilla suunnitellusta.

Peruskorjaus ja uudisrakennus ovat saaneet rahoitusta yhteensä reilut 100 miljoonaa euroa, kertoo Tiina Merisalo. Remontin rahoitus on Anttilan mukaan kunnossa.

Ministeriö: ”Asian käsittely on kesken”

Kansallismuseo toimii Museoviraston alaisuudessa. Museovirastoa rahoitetaan valtion budjetista, mutta myös museoiden tuloilla.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä ollaan tietoisia kansallismuseon hankalasta taloustilanteesta, toteaa kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston ylijohtaja Riitta Kaivosoja.

– Asian käsittely on kesken, Kaivosoja tyytyy toteamaan.

Hän muistuttaa, että ennen museon avautumista tulossa on vielä monta rahoituskierrosta. Nämä rahoituskierrokset ovat niitä ajankohtia, jolloin Museovirasto voi hakea lisärahoitusta hankkeelle.

Miljoona euroa vuodessa lisää

Kansallismuseo tarvitsee ylijohtaja Anttilan mukaan jatkossa noin miljoona euroa aiempaa enemmän rahoitusta joka vuosi. Toiminta laajenee ja tilaa on 2 500 neliömetriä aiempaa enemmän.

– Emme pysty nykyisillä resursseilla pyörittämään laajentuvaa toimintaa, sanoo Museoviraston Merisalo.

Rahaa tarvitaan muun muassa henkilöstökuluihin, näyttelyiden suunnitteluun ja tuotantoon, ohjelmistoihin ja ylläpitoon.

Lisäksi museo tarvitsisi ylijohtajan mukaan yhteensä 3,8 miljoonan euron potin, joka korvaisi remontin ajan tulonmenetykset.

Merisalon mukaan lisärahoitusta on haettu opetus- ja kulttuuriministeriöstä useita kertoja vuosien ajan.

Kansallismuseon lisärakennushankkeen edistäminen alkoi jo Juha Sipilän hallituksen aikana ja itse rakennusvaiheelle myönnettiin rahoitus Sanna Marinin hallituksen aikana.

Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella

Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version