Oppositiopuolueiden mielestä Oulaskankaan ympärivuorokautisen päivystyksen jatkoa ei puollettu hallituspuolueiden toimesta tarpeeksi. Hallituspuolueissa ollaan eri mieltä.
Hanna Holopainen,
Essi Puuri
Oulaskankaan sairaalan perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen päivystys lakkautetaan kokonaan. Asiasta päätti maanantaina eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoman mukaan valiokunta ei kuunnellut lakiehdotusta valmistellutta sairaalaverkkouudistustyöryhmää, joka kannatti Oulaskankaan ympärivuorokautisen päivystyksen jatkoa.
– Esitys ei myöskään muuttunut valiokunnassa yhteydenotoista, vaikuttamisyrityksistä ja lakiluonnokseen annetuista lausunnoista huolimatta, Luoma sanoo.
Sekä Pohteen aluehallitus että valtuusto olivat yksimielisesti Oulaskankaan perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen säilyttämisen takana.
– Varmasti valiokunnassa on jouduttu puntaroimaan eri alueilta tulevia huoliviestejä ja muutosehdotuksia, jotta tämä kokonaisuus pysyisi kokonaisuutena, Luoma pohtii.
Myös valiokunnan oppositiopuolueet jättivät esityksestä vastalauseita. Tiistaina 10.12. joukko Oulun vaalipiirin SDP:n, vasemmistoliiton sekä keskustan kansanedustajia kritisoivat hallituspuolueiden kansanedustajien toimintaa tiedotteissaan.
”Ei auta, että Kalevassa kirjoitetaan”
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan ainoa Oulun vaalipiirin jäsen ja keskustan kansanedustaja Hanna-Leena Mattila sanoo, että hallituspuolueiden kansanedustajien toimet Oulaskankaan päivystyksen säilymiseksi eivät ole olleet riittäviä.
Mattila kertoo, että esimerkiksi Kouvolan yöpäivystyksen kesäkuussa tehty lopettamispäätös saatiin purettua perussuomalaisten ja kokoomuksen kansanedustajien älähdettyä asiasta.
Oulaskankaan tapauksessa puolueiden julkisilla ulostuloilla ei ollut samanlaista vaikutusta.
– Se ei auta, että Kalevassa kirjoitetaan, vaan vaikutustyötä pitää tehdä täällä Helsingissä suoraan ministeriöihin ja valiokunnan kansanedustajajäseniin, Mattila toteaa.
Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Simonen ei allekirjoita Mattilan väitettä siitä, että Oulaskankaan päivystyksen säilymisen eteen ei olisi tehty tarpeeksi. Hänen mukaansa kokoomus yritti parhaansa mukaan luoda suoria yhteyksiä Helsingin suuntaan, mutta siitä huolimatta ”pakettia ei avattu”.
– Olemme yrittäneet piirinä ja aluevaltuustoryhmänä yhdessä alueemme kansanedustajien kanssa olla kaikilla foorumeilla yhteydessä ministeriryhmään, eduskuntaryhmään, sotevaliokunnan jäseniin ja kaikkiin mahdollisiin vaikuttajiin, Simonen kertoo.
Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin hallituksen puheenjohtaja Esko Loukkola sanoo, että alueen perussuomalaiset kansanedustajat ovat tehneet asian eteen töitä hartiavoimin. Vaikuttamistyö on yltänyt niin ministeriöihin asti.
– Hallitustyöskentely kuitenkin on kokonaisuus, ja siihen kuuluu muitakin puolueita. Kun näitä tarkastellaan, on koko Suomen asia kysymyksessä.
Oulaskankaan sairaalassa leikkausosaston sairaanhoitajana työskentelevä Asta Nuorala kertoi lokakuussa Ylelle sairaalaan kaavailtujen muutosten vaikutuksesta:
Asian käsittely jatkuu
Sairaalaverkkoon liittyvän terveydenhuoltolain muutoksen käsittely alkoi täysistunnossa jo tiistaina.
Hanna-Leena Mattila arvelee, etteivät hallituspuolueiden rivit rakoile lakimuutoksesta äänestettäessä.
– Hallituspuolueiden kansanedustajat ovat sitoutuneet tähän hallitusohjelmaan, niin odotettavissa on, että äänestävät tämän hallituksen esityksen mukaisesti.
Lakimuutoksen mennessä läpi perusterveydenhuollon yöpäivystys pitää sulkea Oulaskankaalta viimeistään syyskuun 2025 lopussa.
Erikoissairaanhoidon ympärivuorokautinen päivystys lakkaa Oulaskankaan sairaalassa jo aiemmin suunnitellun mukaan ensi vuoden keväällä.