perjantai, 20 syyskuun

Säädösten mukaan kansanedustajalta odotetaan arvokasta käyttäytymistä, johon katsotaan kuuluvan myös tietynlaiset pukeutumisnormit.

Kansanedustajien pukeutumiseen liittyvä palaute on yleensä hyvin harvinaista, sanoo eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

– Ei niitä nyt joka vuosi ja joka valtiopäivillä tule, mutta useammin kuin kerran vaalikaudessa.

Oululainen kansanedustaja Jessi Jokelainen (vas.) sai palautetta pukeutumisestaan eduskunnan puhemies Jussi Halla-aholta (ps.) viime viikon torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Palaute koski Jokelaisen päällä ollutta valkoista lyhythihaista paitaa. Hän sai puhemieheltä sähköpostin, jossa ilmoitettiin, että kansalaispalautteen perusteella paita ei sovi eduskunnan pukukoodiin.

Yle tavoitti Halla-Ahon, mutta hän ei kommentoinut asiaa. Hallintojohtaja Rauhio ei ota kantaa Jokelaisen tapaukseen.

Säädösten mukaan kansanedustajalta odotetaan arvokasta käyttäytymistä, johon katsotaan kuuluvan myös tietynlaiset pukeutumisnormit.

Eduskunnan täysistunnoissa pukukoodina on asiallinen työpukeutuminen, ”smart casual”. Kyseessä on vakiintunut tapa, eikä kukaan yksittäinen henkilö tai toimielin määrittele sitä.

– Olisin hämmästynyt, jos sitä ei olisi käytetty jo vuonna 1907, Rauhio viittaa vuoteen, jolloin ensimmäinen eduskunta muodostettiin.

Pukukoodin noudattamatta jättämisestä seuraa usein vain maininta

Pukukoodin mukaan esimerkiksi vapaa-aikana tai kesäisin käytettäviä asusteita tulisi välttää. Toisinaan myös farkkujen sopivuus aiheuttaa keskustelua.

– Aivan ehdottomia rajoja tai määritelmiä tässä ei ole. Eduskunta on sentään eduskunta eikä muotitalo. Ei sitä mennä niin tarkkaan määrittelemään, Rauhio toteaa.

Rauhion mukaan eduskunnan puhemies arvioi parhaansa mukaan sitä, noudatetaanko yleistä tapaa. Jos kansanedustaja ei noudata pukukoodia, seurauksena on yleensä vain maininta tai keskustelu asiasta.

– Kun kansa on eduskuntaa valinnut, niin kyllä edustaja siellä täysistunnossa saa olla.

Rauhio ei usko, että pukukoodista oltaisiin luopumassa, mutta se tulee muuttumaan.

– Voi olla että se monipuolistuu ja vapautuukin. Aina on ollut kuitenkin jonkinlainen käsitys siitä, miten edustajan arvokas käyttäytyminen näkyy pukeutumisessa.

Jaa.
Exit mobile version