Päätöksessään Valvira toteaa, ettei sen tehtäviin kuulu eduskunnan valvonta.
Oulaskankaan sairaalan yöpäivystyksen lakkauttamista koskeva kantelu ei johda Valviran toimenpiteisiin.
Pohjois-Pohjanmaan eteläisen ja rannikon alueen kunnat tekivät kantelun Valviralle Oulaskankaan sairaalan yöpäivystyksen lopettamispäätöksen jälkeen vedoten potilasturvallisuuteen.
Kantelun mukaan Oulaskankaan sairaalan ympärivuorokautisen päivystyksen lakkauttaminen vaarantaa alueen asukkaiden potilasturvallisuuden ja on ristiriidassa perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen kanssa, sillä se heikentää erityisesti Pohjois-Pohjanmaan eteläisen ja rannikon alueen kuntien asukkaiden pääsyä kiireellisiin hoitopalveluihin.
Päätöksessään Valvira toteaa, ettei sen tehtäviin kuulu lakeja säätävän eduskunnan valvonta, eikä sillä ole näin ollen asiassa toimivaltaa.
Tästä syystä kantelu ei johda toimenpiteisiin Valvirassa. Asiasta on mahdollista kannella ylimmille laillisuusvalvojille, jotka ovat eduskunnan oikeusasiamies ja valtioneuvoston oikeuskansleri.
Oikeuskanslerille on tehtykin yli kymmenen kanteluita sairaalaverkkouudistuksesta. Niistä kaksi on vielä käsittelyssä, mutta suurin osa on jo käsitelty. Oikeuskanslerin ratkaisun mukaan hallituksen tai sosiaali- ja terveysministeriön menettely eivät olleet lainvastaisia eivätkä kantelut antaneet aihetta toimenpiteisiin.
Oulaskankaan sairaalan yöpäivystyksen säilyttämiseksi on kerätty myös nimiä kansalaisaloitteeseen. Kansalaisaloitteen on allekirjoittanut tähän mennessä noin 33 000 henkilöä. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa sen julkistamisesta.
Juttua on muokattu 27.1. kello 13.00: Juttuun on lisätty tieto oikeuskanslerin käsittelystä.