Kanteluita on tehty lokakuun loppuun mennessä enemmän kuin viime vuonna yhteensä.
Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon on tullut vireille tammi-lokakuussa yhteensä 491 sosiaali- ja terveydenhuollon kantelua. Kanteluita tehtiin lokakuun loppuun mennessä enemmän kuin viime vuonna yhteensä.
Tänä vuonna vireille tulleista kanteluista 300 on terveydenhuollon kanteluita ja 191 sosiaalihuollon kanteluita. Etenkin terveydenhuollon kanteluiden määrä on noussut. Vuonna 2023 niitä kirjattiin yhteensä 246 ja toissa vuonna 235.
– Terveydenhuollon kanteluista suuri osa koskee hoidon tai palvelun laatua ja sisältöä sekä hoitoon pääsyä hoitotakuusäännösten perusteella tai yleensäkin hoidon saatavuutta, kertoo tiedotteessaan terveydenhuoltoyksikön päällikkö Pasi Hirvikoski Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.
Hirvikosken mukaan virastoa työllistää myös sosiaali- ja terveyspalvelujen palveluntuottajarekisteri Soteri, missä on ruuhkaa erityisesti yksityisten palveluntuottajien puolella. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto purkaa sumaa ministeriön määräyksestä.
Kanteluruuhkia on voitu kuitenkin Hirvikosken mukaan hyvin purkaa.
– Iso osa meidän kanteluista siirretään muistutuskäsittelyyn, josta potilas saa varsin nopeasti vastauksen kanteluunsa, hän sanoo.
Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on ratkaistu viime aikoina kaikki yli 18 kuukautta vireillä olleet sosiaali- ja terveydenhuollon kantelut. Lähes 60 prosenttia kanteluista on siirretty muistutuksena hyvinvointialueille tai yksityiselle palveluntuottajalle käsiteltäväksi.
Oikaisuvaatimuksiakin tuplasti
Tänä vuonna aluehallintovirastoon on tullut vireille 45 erityishuoltoa koskevaa oikaisuvaatimusta, mikä on tuplasti enemmän kuin viime vuonna. Suurin osa oikaisuvaatimuksista koski Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) kehitysvammapalveluiden järjestämistä.
Elokussa virasto antoi Pohteelle huomautuksen kehitysvammaisten erityishuollon järjestämiseen ja toteuttamiseen, sekä sitä koskevaan päätöksentekoon liittyen.
– Teeemme kehitysvammapalveluihin valvontatarkastuskäynnin kuluvan vuoden loppuun mennessä, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintoviraston sosiaalihuoltoyksikön päällikkö Mirka Mäkipää.
Sosiaalihuollon puolella tyypillisiä ovat kantelut hoidon tai palvelun laadusta ja sisällöstä, itsemääräämisoikeuden ja perusoikeuksien rajoittamisesta, menettelytapavirheestä tai palveluiden järjestämisestä. Viime vuonna sosiaalihuollon kanteluita tehtiin 168 ja vuotta aiemmin 197.