lauantai, 12 lokakuun

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tänään kirjallisen tuomionsa Valkeakosken henkirikoksesta, joka kohdistui 15-vuotiaaseen tyttöön.

Pirkanmaan käräjäoikeus on antanut tänään kirjallisen tuomionsa Valkeakosken henkirikoksesta, joka kohdistui 15-vuotiaaseen tyttöön.

Oikeus tuomitsi viime viikon torstaina 19-vuotiaan Tuomas Salmisen murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Tuomio julistettiin poikkeuksellisen nopeasti suullisen käsittelyn jälkeen.

Tuomiossaan käräjäoikeus toteaa, että henkirikos oli vakaasti harkittu, mistä syystä tekoa on pidettävänä murhana tapon sijaan.

Valmistautuminen osoitti vakaata harkintaa

Vakaaseen harkintaan viittaavat oikeuden mukaan muun muassa Salmisen tekemät lukuisat nettihaut. Ne liittyivät esimerkiksi henkirikoksiin, naisiin kohdistuneisiin rikoksiin ja vankilaolosuhteisiin.

Oikeus viittaa perusteluissaan myös Salmisen Ylilauta-verkkosivustolle tekemään kirjoitukseen. Oikeuden mukaan hän ilmentää siinä kiinnostusta henkirikoksen toteuttamiseen nimenomaan kuristamalla nainen.

Oikeus perustelee päätöstä myös sillä, että Salminen valmistautui tekoon käsittelemällä vyötään teknisesti etukäteen niin, että kuristaminen sillä oli helpompaa. Lisäksi hän oli varustautunut tapahtumailtana veitsellä.

Myös se, että Salminen on jättänyt matkapuhelimensa kotiin kaupungille lähtiessään viittaa oikeuden mielestä jossakin määrin siihen, että hän on valmistautunut rikoksen suorittamiseen.

Oikeuden mukaan tekoon valmistautuminen, tappamisen määrätietoisuus ja teon jälkeiset toimet, etenkin matkapuhelimen tehdasasetusten palauttaminen, osoittivat kokonaisuudessaan vakaata harkintaa suorittaa henkirikos nainen kuristamalla. Ne eivät ole oikeuden mielestä järkevällä tavalla selitettävissä, jos surmaaminen olisi tapahtunut hetken mielijohteesta.

Oikeuden mukaan tekotapaan ei liittynyt sellaista raakuutta ja julmuutta, jonka perusteella henkirikosta olisi yksistään voitu pitää murhana.

Murhaa voidaan pitää törkeänä

Oikeuden mukaan murhaa voidaan pitää törkeänä myös kokonaisuutena arvostellen. Teko on kohdistunut alaikäiseen puolustuskyvyttömään uhriin ja se on tehty seksuaalirikoksen yhteydessä. Uhrille on aiheutettu erityisen tuntuvaa henkistä ja ruumiillista kärsimystä.

Oikeus katsoo, että Salmisen menettely osoittaa täydellistä piittaamattomuutta toisen ihmisen henkeä kohtaan.

Ennestään tuntemattoman henkilön kimppuun käyminen, raiskaaminen ja surmaaminen yleisellä paikalla ovat omiaan lietsomaan pelkoa myös laajemmin väestön keskuudessa.

Käräjäoikeuden päätös oli poikkeuksellinen, sillä syyttäjä oli vaatinut Salmiselle rangaistusta lievemmästä rikoksesta eli taposta. Uhrin omaiset käyttivät asiassa asianomistajan syyteoikeutta ja vaativat rangaistusta murhasta.

Pirkanmaan käräjäoikeuden antama tuomio ei ole lainvoimainen. Puolustus on ilmoittanut valittavansa hovioikeuteen.

Yle Uutisten toimittaja Antti Palomaa kertoo videolla, millaisen tuomion käräjäoikeus antoi.

Uhri löytyi metsästä läheltä kotiaan

Valkeakoskelaisen tytön surma on koskettanut laajasti suomalaisia. 15-vuotias tyttö löytyi toukokuussa surmattuna metsästä läheltä kotiaan. Uhrin löysivät hänen kanssaan iltaa viettäneet nuoret.

Poliisi otti pian kiinni valkeakoskelaisen Tuomas Salmisen ja kertoi epäilevänsä häntä taposta ja törkeästä lapsenraiskauksesta.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi lokakuun alussa vuonna 2005 syntyneen Salmisen murhasta, törkeästä lapsenraiskauksesta ja lasta seksuaalisesti esittävän kuvan hallussapidosta. Kuvat eivät liittyneet henkirikoksen uhriin.

Uhrin kanssa samaa koulu käynyt Essi Pulla, 15, kertoi toukokuussa, millaisia ajatuksia tapaus hänessä herätti.

Jaa.
Exit mobile version